ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ Google

You are here: Πρωτοσέλιδο
Διαφήμιση
6/2020
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
 
stamoulis photoshop.jpg
exofylloxartesteliko.jpg

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟη ημέρα, η εβδομάδα του έτους

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα" Module by: Joomlabyte

ΣYΝΕΒΗ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
ΑΝ.ΚΟΙΝΟ

Robert Shiller: Οι δύο παγκόσμιες πανδημίες

ΕκτύπωσηE-mail

Σάββατο, 04 Απρίλιος 2020 13:20

Αισθανόμαστε τις επιπτώσεις της ανησυχίας όχι για μία πανδημία, αλλά για δύο. Πρώτον, υπάρχει η πανδημία του Covid-19, που μας ανησυχεί γιατί εμείς ή οι άνθρωποι που αγαπάμε οπουδήποτε στον κόσμο μπορεί σύντομα να αρρωστήσουμε σοβαρά και ακόμη και να πεθάνουμε. Και, δεύτερον, υπάρχει η πανδημία της ανησυχίας σχετικά με τις οικονομικές συνέπειες της πρώτης.

Αυτές οι δύο πανδημίες είναι αλληλένδετες, δεν είναι όμως το ίδιο φαινόμενο. Στη δεύτερη πανδημία, οι ιστορίες φόβου έχουν γίνει τόσο viral που συχνά τις σκεφτόμαστε διαρκώς. Η χρηματιστηριακή αγορά κατρακυλά σαν βράχος, προφανώς ανταποκρινόμενη στις ιστορίες του Covid-19 που απειλεί τη ζωή μας, εκτός κι αν αναλάβουμε κάποια δράση. Όμως, σε αντίθεση με τον ίδιο τον Covid-19, η πηγή του άγχους μας είναι ότι δεν είμαστε σίγουροι για το τι πρέπει να κάνουμε.


Περισσότερα...

 

Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός: «Λόγω του Κορονοϊού …. θέματα πανδημίας» Η ευλογιά της «Ένωσης»

ΕκτύπωσηE-mail

Σάββατο, 04 Απρίλιος 2020 13:09

Η πρωτοπορία ενός σπουδαίου Σουλλαριώτη ιατρού

Το 1864, χρονιά που πραγματοποιήθηκε η περίφημη Ένωση των Επτανήσων με τη υπόλοιπη Ελλάδα, η πόλη των Πατρών είχε χτυπηθεί από τις αρχές του έτους αυτού άσχημα από την επιδημία της ευλογιάς. Λόγω όμως της ελευθέρας θαλάσσιας επικοινωνίας με την Πάτρα, που άνοιξε αμέσως μετά την Ένωση , η Ιόνιος Κυβέρνησης θέσπισε επταήμερο καραντίνα (κάθαρση) σε όσους έρχονταν από αυτήν την πόλη της Πελοποννήσου. Στις 11 Ιουνίου 1864 η Ελληνική Κυβέρνηση κατήργησε την επταήμερον κάθαρση (καραντίνα) και αντικατέστησε αυτή με αυστηρά ιατρική επίσκεψη σ’ όλα τα μέρη και σε όσους μετακινούταν από την Πελοπόννησο προς τα νησιά και το αντίθετο. Ωστόσο, η επιδημία της ευλογιάς διαδόθηκε και στη Στερεά Ελλάδα και σ’ όλη την Πελοπόννησο. Οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς καταφοβισμένοι, λόγω που καταργήθηκε η επταήμερος κάθαρση, έστειλα επείγουσα αναφορά στην Κυβέρνηση, προς το αρμόδιο Υπουργείο και

«… προσεκάλεσαν δια του υπό χρονίαν 22 Ιουνίου 64 εγγράφου αυτού την επί της Υγειονομίας Επιτροπήν της Νήσου ταύτης όπως υποβάλλη γνώμην περί των ληφθησομένων κατά της Ευλογίας μέτρων».


Περισσότερα...

 

ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΡΓΥΡΟΣ: ΤΟ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ

ΕκτύπωσηE-mail

Πέμπτη, 02 Απρίλιος 2020 16:25

Αυτή η εβδομάδα ήταν πιο δύσκολη γιατί συνειδητοποιήσαμε ότι η δοκιμασία δεν θα τελειώσει τόσο γρήγορα. Οι άνθρωποι μπορούν να ανταπεξέλθουν στις πιο δυσμενείς συνθήκες, να ξεπεράσουν τεράστια προβλήματα υγείας, να κάνουν πραγματικούς άθλους. Όλα αυτά, αν έχουν πρόσβαση σε κάποια στοιχεία... ζωτικής σημασίας. Είναι αναγκαίο στην συγκυρία οι έγκλειστοι άνθρωποι να έχουν απρόσκοπτες επικοινωνίες. Να παίρνεις τηλέφωνο για να ενημερωθείς, να δεις τι θα κάνεις, και μετά από πολύωρη αναμονή κανείς δεν ξέρει τίποτα. Μετά από όλα αυτά που περάσαμε και που περνάμε, χωρίς ένα συγγνώμη για την αδιαφορία. Όλοι ζητούν και κουνάνε το χέρι στους παππούδες μας και τους έχοντες ανάγκη και δεν γνωρίζουν τις χρήσεις της ηλεκτρονικής τραπεζικής και των υπολογιστών. Τελικά αυτοί οι ανήμποροι δεν είναι πολίτες αυτού του τόπου ; δεν δικαιούνται και αυτοί να έχουν την στοργή και κατανόηση που τους ανήκει;


Περισσότερα...

 
 

Γιώργος Σκλαβούνος: Ποιός θα μας προστατεύσει από τους φύλακες;

ΕκτύπωσηE-mail

Πέμπτη, 02 Απρίλιος 2020 16:22

 

Κορονοιός : Σοκ ολοκληρωτικής παράδοσης, η Σοκ καθολικής αφύπνισης;

Σε μια σειρά προφητικών, αφυπνιστικών, εφιαλτικά αποκαλυπτικών αναφορών του, ο Γερμανός φιλόσοφος και κοινωνιολόγος Max Weber (1864-1920), διαπιστώνει,(από τότε), την αδυσώπητη πορεία και την παράδοση της ανθρωπότητας, σε ένα Αιγυπτιακού τύπου σύστημα, υπερ-συγκεντρωτικής, ανεξέλεγκτης, γραφειοκρατικής εξουσίας.

Επισημαίνει, μάλιστα, ότι το σύστημα της εποχής μας, ενώ αντιγράφει στην έσχατη λεπτομέρεια του, το Αιγυπτιακό, είναι κτισμένο σε θεμέλια τεχνολογικά και επιστημονικά τελειότερα.

Στα έργα του, «Η Προτεσταντική ηθική και το πνεύμα του καπιταλισμού» (1904-1905), «Η Πολιτική ως Επάγγελμα» (διαλέξεις στην Ένωση Ελεύθερων Φοιτητών, 1919), τεκμηριώνει λεπτομερώς την αδυσώπητη πορεία της ανθρωπότητας σε αυτό που ονόμασε «σκότος παγωμένης πολικής νύχτας και «σιδερένιο κλουβί».

Κατά τον Weber η πορεία οργάνωσης της παραγωγής, της οικονομίας, της γνώσης, της έρευνας, και της αξιοποίησης τους, της πολιτικής, της ζωής μας στο σύνολο της, βρίσκεται σε αναπότρεπτη τροχιά εγκλεισμού στο «σιδερένιο κλουβί» γραφειοκρατικής εξουσιαστικής, εξορθολογιστικής, υπέρ-συγκέντρωσης.

Περισσότερα...

 

Γιώργος Κακής Κωνσταντινάτος: ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟ ΚΟΡΩΝΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ...

ΕκτύπωσηE-mail

Τρίτη, 31 Μάρτιος 2020 20:06

Δεν είμαστε βέβαια λοιμωξιολόγοι, αλλά αριθμητική γνωρίζουμε·

και από τρόπους πολιτισμού –εμείς, ο Λαός- και ευγένειας ψυχής, επίσης.

Στις 19 Φεβρουαρίου ο αριθμός νεκρών στην Ιταλία ήταν 3.

16 μέρες αργότερα, στις 6 Μαρτίου, ήταν 4.636, άνθρωποι.

Στις 14 Μαρτίου ο αριθμός νεκρών στην Ελλάδα ήταν 3.

16 μέρες αργότερα, στις 30 Μαρτίου, ήταν 43, άνθρωποι.


Περισσότερα...

 
 

Σελίδα 10 από 385

leivada_banner copy.png