ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ Google

You are here: Πρωτοσέλιδο
Διαφήμιση
9/2019
M T W T F S S
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
 
stamoulis photoshop.jpg
exofylloxartesteliko.jpg

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟη ημέρα, η εβδομάδα του έτους

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα" Module by: Joomlabyte

ΣYΝΕΒΗ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γιώργος Σκλαβούνος: Επιτάφιος θρήνος. (Της Ανάστασης δοξαστικός).

ΕκτύπωσηE-mail

Σάββατο, 27 Απρίλιος 2019 13:59

Εμείς αυτοί ο Ναός,

Εμείς αυτοί ο Τάφος.

Αι γενεαί πάσαι

Σταυρωτών και Εσταυρωμένων

Ρωμαίοι, Ήφαιστοι, Πιλάτοι,

στην Ιερουσαλήμ, στον Καύκασο

και σε Κρανίου τόπο

σε σταυρώνουν,

Περισσότερα...

 

Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός: Η Παναγία η Κουβάλαινα ή Παναγία η Dolorosa (του πόνου) 18ος αιώνας

ΕκτύπωσηE-mail

Παρασκευή, 26 Απρίλιος 2019 17:01

Ιερός Ναός Γέννησης Θεοτόκου Κουβαλάτων

Σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή 26-4-2019, μετά από τον εκκλησιασμό για τη μεγάλη ημέρα, στον ιερό ναό του Αγίου Γερασίμου Ληξουρίου, ήρθε στο μυαλό μου η εικόνα της «Παναγίας της Dolorosa», όπου μια νέα εικόνα αυτής της Παναγίας, βρίσκεται σε προσκυνητάρι στον προαναφερθέντα ναό.

Είναι γεγονός ότι τέτοιες εικόνες, όπου η Παναγία λυπημένη κοιτά με πόνο τον Εσταυρωμένο Υιός της, βρίσκονται στην Κεφαλονιά, ιδιαιτέρως στην Παλική , όπου έχουν καταγραφεί πάνω από δεκατρείς. Ο λαός τη λέει η «Παναγία του Χάρου».

Στα Κουβαλάτα, χωριό της Παλικής, ο ομώνυμος ναός της Παναγίας, φιλοξενεί μια τέτοια σπουδαία εικόνα. Ακολουθεί το μικρό κείμενο και η εικόνα, όπως φιλοξενήθηκαν στο φετινό ημερολόγιο τοίχου του Πολιτιστικού Συλλόγου της Κατωγής Παλικής «Η Κουνόπετρα» και που αφορούσε στις βασικές εικόνες της Θεοτόκου της ευρύτερης περιοχής. Την επιμέλεια του ημερολογίου είχε ο γράφοντας τούτες τις γραμμές.

Περισσότερα...

 

Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός Η ακολουθία του Ιερού Νιπτήρος στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Μηνιατών

ΕκτύπωσηE-mail

Πέμπτη, 25 Απρίλιος 2019 19:11

Η ακολουθία του Νιπτήρος είναι μια από τις ωραιότερες παραστατικές ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και τελείται σε κάθε ορθόδοξο ναό σε ανάμνηση της πράξης του Κυρίου, που έπλυνε τα πόδια των μαθητών του στο υπερώο του Μυστικού Δείπνου..

Σε ένδειξη ταπεινοφροσύνης και αγάπης ο Κύριος μας, Ιησούς Χριστός, σηκώνεται από το τραπέζι του δείπνου, αποχωρίζεται τα ιμάτια Του, ζώνεται το «λέντιον» και πλένει τα πόδια των μαθητών Του. Δεν είναι μια τελετουργική πράξη, αλλά συμβολική έκφραση ταπεινοφροσύνης και αντιαυταρχικής νοοτροπίας. ( Εάν, λοιπόν, έπλυνα τα πόδια σας εγώ, που είμαι ο Κύριος και ο Διδάσκαλος, πολύ περισσότερο οφείλετε να κάνετε τούτο εσείς και να πλύνετε ο ένας τα πόδια του άλλου με αγάπη και ταπεινοφροσύνη και να έχετε την διάθεση να κάνετε την πλέον ταπεινωτική υπηρεσία χάριν των άλλων ανθρώπων. Με αυτό που έκαμε, τους έδωσε το τέλειο παράδειγμα, για να κάνουν και αυτοί το ίδιο. Ὑπόδειγμα γάρ δέδωκα ὑμῖν (Iω.13,15).

Περισσότερα...

 
 

Τα αρχαία Ελληνικά να προστατεύονται από την Unesco ζητάνε Γάλλοι επιστήμονες

ΕκτύπωσηE-mail

Κυριακή, 21 Απρίλιος 2019 19:55

Να προστατεύονται τα αρχαία Ελληνικά και τα Λατινικά από την Unesco, ζήτησαν το Σάββατο Γάλλοι επιστήμονες.

Την εγγραφή των αρχαίων γλωσσών στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco ζήτησε το Σάββατο μια γαλλική ένωση, κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου στο οποίο συμμετείχε και ο υπουργός Παιδείας της Γαλλίας.

«Θεωρήσαμε απαραίτητο να διαφυλάξουμε τη διδασκαλία των Λατινικών και των (αρχαίων) Ελληνικών, που είναι οι βάσεις της γαλλικής γλώσσας και της ευρωπαϊκής ιστορίας», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο καθηγητής αρχαιολογίας Βενσάν Μερκενμπρέκ, ο πρόεδρος της ένωσης Human-Hist.

Περισσότερα...

 

Ευρυδίκη Λειβαδά: Η κυρά των Πουλάτων: Αικατερίνη Αννίνου-Βαλέττα

ΕκτύπωσηE-mail

Παρασκευή, 19 Απρίλιος 2019 21:05

Κατευόδιο στη ψυχή ενός καλού φίλου, του Μανώλη Βαλέττα, αυτή η αναδημοσίευση μέρους της ζωής της αγαπημένης του νόνας, Αικατερίνης Αννίνου-Βαλέττα, μητέρας του πατέρα του Κλέονα.

Αν μπορούσε μια παράγραφος να χωρέσει την πορεία της ζωής της, θα πρέπει να είναι γραμμένη κάπως έτσι: Γεννήθηκε από γονείς επιφανείς. Η οικογένειά της είχε μεγάλη πολιτική παρακαταθήκη στο χώρο των προοδευτικών δυνάμεων. Η ανατροφή και η μόρφωσή της ήταν αξιοζήλευτες. Η Σάμη και η Κεφαλλονιά στάθηκαν η μήτρα της ψυχολογικής συγκρότησής της. Γέννημα της επαρχίας, σύντομο απόκτημα της μεγαλοαστικής Αθήνας, έγινε, μετά τα 40 της, με δική της απόφαση, κομμάτι του κόσμου, και τελικά επέστρεψε, με τη γνώση του ταξιδευτή, στην γενέθλια γη της.

Με σκεπτικισμό πρωταντίκρυσα τα ημερολόγια της Αικατερίνης Αννίνου-Βαλέττα. Πρόκειται για δέκα συνολικά τετράδια και εννιά λυτά έγγραφα, όλα ποικίλων μεγεθών και αριθμών σελίδων, που καλύπτουν χρονολογικά διάστημα περισσότερο από πενήντα χρόνια, ήτοι από το 1892 έως και το 1965, και στα οποία με χρονολογική τάξη αποτυπώνεται η προσωπική της βιογραφία και παράλληλα ξετυλίγεται η δική της βιοσοφία. Δεν γράφει όλες τις μέρες. Γράφει μόνον αυτές που μοιάζουν ορόσημα ή άλλες που απλώς της κεντρίζουν το ενδιαφέρον. Ολιστικά ειδωμένο το έργο ξεκινά από την φρεσκάδα των νιάτων, τα όνειρα και τις προσδοκίες και καταλήγει στο ωρίμασμα, στη σοφία και στην διάχυτη επιθυμία αναπόλησης του παρελθόντος. Έτσι, τα συναισθήματά της παρουσιάζονται κλιμακούμενα για να καταλαγιάσουν, με το κύλισμα των χρόνων, κάπου εκεί όπου κλείνει ο δικός της κύκλος.

Περισσότερα...

 
 

Σελίδα 18 από 348

leivada_banner copy.png