ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ Google

You are here: Πρωτοσέλιδο
Διαφήμιση
8/2019
M T W T F S S
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
 
 
stamoulis photoshop.jpg
exofylloxartesteliko.jpg

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟη ημέρα, η εβδομάδα του έτους

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα" Module by: Joomlabyte

ΣYΝΕΒΗ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΒΙΚΥ ΣΤΟΥΦΗ- ΜΙΑ ΜΕΛΩΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΑ

ΕκτύπωσηE-mail

Τετάρτη, 08 Μάιος 2019 20:26

Το μέλλον της Εύας Βάρναλη διαγραφόταν λαμπρό. Με τη θεϊκή φωνή της είχε κατακτήσει το απαιτητικό κοινό της όπερας και με την ομορφιά της την καρδιά του αριστοκράτη Νικολά Ντε Λούκα.

Όταν μαθαίνει ότι εκείνος την απατά ο κόσμος της καταρρέει και καταφεύγει στο γραφικό Τρούρο της Κορνουάλης προκειμένου να ξαναβρεί τον εαυτό της.

Η γνωριμία της με τον γοητευτικό Μπεν Άστον θα την βοηθήσει να ξεπεράσει την απογοήτευση, όμως πόσο τυχαία είναι, άραγε, αυτή η γνωριμία από την στιγμή που ο αινιγματικός Εγγλέζος φαίνεται να κατέχει σημαντικές αλήθειες για το παρελθόν της που ακόμη και η ίδια αγνοεί;

Περισσότερα...

 

Iδρυση Οργανισμού Βιβλίου και Πολιτισμού

ΕκτύπωσηE-mail

Τρίτη, 07 Μάιος 2019 09:54

Με με­γά­λη χα­ρά και αι­σιο­δο­ξία πα­ρα­κο­λου­θή­σα­με τη δια­βού­λευ­ση και την ανοι­χτή συ­ζή­τη­ση που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στο ΥΠ­ΠΟΑ για την ίδρυ­ση του νέ­ου Ορ­γα­νι­σμού Βι­βλί­ου και Πο­λι­τι­σμού. Ο νέ­ος φο­ρέ­ας θα έχει ως σκο­πό του τον κα­θο­ρι­σμό, τον σχε­δια­σμό και την εφαρ­μο­γή εθνι­κής πο­λι­τι­κής για την προ­βο­λή και προ­ώ­θη­ση του ελ­λη­νι­κού βι­βλί­ου στο εξω­τε­ρι­κό αλ­λά και την ενί­σχυ­ση της ανά­γνω­σης στη χώ­ρα μας. Επί­σης θα δο­θεί προ­τε­ραιό­τη­τα στην υπο­στή­ρι­ξη της και­νο­το­μί­ας και της προ­σβα­σι­μό­τη­τας μέ­σω της έρευ­νας και ανά­πτυ­ξης συ­νερ­γα­τι­κών σχε­δί­ων με συγ­γρα­φείς, με­τα­φρα­στές, ει­κο­νο­γρά­φους, κρι­τι­κούς και εν γέ­νει επαγ­γελ­μα­τί­ες που συν­δέ­ο­νται με την αλυ­σί­δα πα­ρα­γω­γής και δια­κί­νη­σης του βι­βλί­ου.

Περισσότερα...

 

Ευρυδίκη Λειβαδά: Ευφροσύνη Γρηγορίου Παλαμά (1808-1846). I. Μονή Αγίου Γερασίμου.

ΕκτύπωσηE-mail

Τετάρτη, 01 Μάιος 2019 21:10

Όσοι ερευνούν αρχεία, διακατέχονται πάντα από περίεργα συναισθήματα, σχεδόν πάντα συγκλονιστικά, που δεν είναι της ώρας να αναλυθούν. Ειδικά όμως, όσοι Κεφαλλονίτες αρύτουν στοιχεία από τα κεφαλλονίτικα ληξιαρχικά αρχεία –φυσικά και κάθε ερευνητής από τον δικό του γενέθλιο τόπο-, είμαι βέβαιη πως ριγούν. Εκεί καθήμενος, συνειδητοποιείς πως μέσα στα κύτταρά σου «μάχονται» αρίφνητες γενιές που, έχουν μεν σβηστεί από τις θύμησες, όμως κυλούν στις φλέβες και στα μηνίγγια σου εν αγνοία σου και χωρίς να σου ζητήσουν την άδεια. Κυκλοφορούν και στα σκοροφαγωμένα έγγραφα που με τόση επιμέλεια κι αγάπη φρόντισαν οι παλαιότεροι – Μοσχονάς, Μοσχόπουλοι, Ζαπάντη, Γεωργίου- και συνεχίζουν με ακατάπαυστη ζέση και μεράκι οι νεώτεροι – Ζαφειράτου, Κονταρά, Κυριακάτου-. Έτσι, ψάχνοντας αρκετά μεγάλο διάστημα ένα συγκεκριμένο θέμα «έπεσα» και σε ένα αποβιωτήριο που θεωρώ πως αξίζει τον κόπο να καταστήσω γνωστό. Πρόκειται για τον θάνατο της Ευφροσύνης Παλαμά.

Το επώνυμο Παλαμάς έφεραν και φέρουν μέλη της ιστορικής Μεσολογγίτικης οικογένειας –που έλκει τις ρίζες της από την Δωρίδα- με γενάρχη τον δάσκαλο του γένους Παναγιώτη. Αρχικά, το επώνυμο ήταν Παλαμάρης, όμως ο Παναγιώτης το άλλαξε τιμώντας τον άγιο Γρηγόριο Παλαμά. Από την οικογένεια αυτή προέρχεται και ο μέγας ποιητής Κωστής Παλαμάς.

Περισσότερα...

 
 

Γ. Γαλανός: Μοναδική στην Ελλάδα η Παναγία η Δαμασκηνή του Ληξουρίου η – εορτάζουσα- τη Νέα Τρίτη

ΕκτύπωσηE-mail

Τρίτη, 30 Απρίλιος 2019 21:29

Την Τρίτη, μετά το Πάσχα αποκαλείται Νέα Τρίτη και έχει επικρατήσει με την παραφθορά, να λέγεται, η Νια Τρίτη. Έχουν ειπωθεί πολλά γι αυτή την ημέρα. Είναι δε αφιερωμένη στην Παναγία την «Τριχερούσα» και γιορτάζουν αρκετές εκκλησίες και ναοί, στο νησί μας. Αυτές οι εικόνες της Παναγίας που εορτάζουν τη Νια Τρίτη, αφορούν σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση τον Ιωάννη τον Δαμασκηνό, γι αυτό και αποκαλούνται… «Παναγία η Δαμασκηνή». (Υπάρχουν και εικόνες της Παναγίας που εορτάζουν τη Νια Τρίτη και δεν έχουν σχέση με το κάτωθι γεγονός που θα ακολουθήσει ..)

Συγκεκριμένα, ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός ήταν ο πρώτος σύμβουλος του Ουάλιδ το έτος 705-715, χαλίφη της Συρίας, για όλα τα αναγκαία θέματα, που αφορούσαν το Χριστιανικό πληθυσμό της περιοχής αυτής.

Ακριβώς εκείνη την εποχή, όταν Αυτοκράτορας της Κωνσταντινουπόλεως ήταν ο Λέων Γ' ο Ίσαυρος, ξέσπασε η Εικονομαχία. Δηλαδή, η προσκύνηση των ιερών Εικόνων θεωρούνταν ειδωλολατρία. Ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός αναδείχθηκε θερμός υποστηρικτής των Αγίων Εικόνων και με τα συγγράμματά του κατατρόπωνε τους εικονομάχους.

Περισσότερα...

 

Ποιος ήταν ο Αγιος Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος που γιορτάζει σήμερα η Ορθοδοξία

ΕκτύπωσηE-mail

Δευτέρα, 29 Απρίλιος 2019 08:27

Το όνομά του, από τα πλέον λαοφιλή στον ελληνικό πληθυσμό, από τους πιο γνωστούς και αγαπητούς Αγίους σε όλον το χριστιανικό -και όχι μόνο- κόσμο.

Στην ορθόδοξη χριστιανική παράδοση, συνολικά 56 μορφές με το όνομα Γεώργιος κοσμούν το εορτολόγιό της, με γνωστότερο όλων τον Γεώργιο το Μεγαλομάρτυρα και Τροπαιοφόρο, που ανήκει στη χορεία των μεγαλομαρτύρων της Εκκλησίας.

Γόνος πλούσιας και αριστοκρατικής οικογένειας από την Καππαδοκία της Μικράς Ασίας, ήταν αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού. Η δράση, το μαρτύριο και η κοίμησή του τοποθετούνται τον 3ο αιώνα και στις αρχές του 4ου αιώνα, επί αυτοκρατορίας Διοκλητιανού.

Περισσότερα...

 
 

Σελίδα 13 από 345

leivada_banner copy.png