ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ Google

You are here: Πρωτοσέλιδο
Διαφήμιση
6/2019
M T W T F S S
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
 
 
stamoulis photoshop.jpg
exofylloxartesteliko.jpg

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟη ημέρα, η εβδομάδα του έτους

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα" Module by: Joomlabyte

ΣYΝΕΒΗ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γ. Γαλανός: Μοναδική στην Ελλάδα η Παναγία η Δαμασκηνή του Ληξουρίου η – εορτάζουσα- τη Νέα Τρίτη

ΕκτύπωσηE-mail

Τρίτη, 30 Απρίλιος 2019 21:29

Την Τρίτη, μετά το Πάσχα αποκαλείται Νέα Τρίτη και έχει επικρατήσει με την παραφθορά, να λέγεται, η Νια Τρίτη. Έχουν ειπωθεί πολλά γι αυτή την ημέρα. Είναι δε αφιερωμένη στην Παναγία την «Τριχερούσα» και γιορτάζουν αρκετές εκκλησίες και ναοί, στο νησί μας. Αυτές οι εικόνες της Παναγίας που εορτάζουν τη Νια Τρίτη, αφορούν σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση τον Ιωάννη τον Δαμασκηνό, γι αυτό και αποκαλούνται… «Παναγία η Δαμασκηνή». (Υπάρχουν και εικόνες της Παναγίας που εορτάζουν τη Νια Τρίτη και δεν έχουν σχέση με το κάτωθι γεγονός που θα ακολουθήσει ..)

Συγκεκριμένα, ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός ήταν ο πρώτος σύμβουλος του Ουάλιδ το έτος 705-715, χαλίφη της Συρίας, για όλα τα αναγκαία θέματα, που αφορούσαν το Χριστιανικό πληθυσμό της περιοχής αυτής.

Ακριβώς εκείνη την εποχή, όταν Αυτοκράτορας της Κωνσταντινουπόλεως ήταν ο Λέων Γ' ο Ίσαυρος, ξέσπασε η Εικονομαχία. Δηλαδή, η προσκύνηση των ιερών Εικόνων θεωρούνταν ειδωλολατρία. Ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός αναδείχθηκε θερμός υποστηρικτής των Αγίων Εικόνων και με τα συγγράμματά του κατατρόπωνε τους εικονομάχους.

Περισσότερα...

 

Ποιος ήταν ο Αγιος Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος που γιορτάζει σήμερα η Ορθοδοξία

ΕκτύπωσηE-mail

Δευτέρα, 29 Απρίλιος 2019 08:27

Το όνομά του, από τα πλέον λαοφιλή στον ελληνικό πληθυσμό, από τους πιο γνωστούς και αγαπητούς Αγίους σε όλον το χριστιανικό -και όχι μόνο- κόσμο.

Στην ορθόδοξη χριστιανική παράδοση, συνολικά 56 μορφές με το όνομα Γεώργιος κοσμούν το εορτολόγιό της, με γνωστότερο όλων τον Γεώργιο το Μεγαλομάρτυρα και Τροπαιοφόρο, που ανήκει στη χορεία των μεγαλομαρτύρων της Εκκλησίας.

Γόνος πλούσιας και αριστοκρατικής οικογένειας από την Καππαδοκία της Μικράς Ασίας, ήταν αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού. Η δράση, το μαρτύριο και η κοίμησή του τοποθετούνται τον 3ο αιώνα και στις αρχές του 4ου αιώνα, επί αυτοκρατορίας Διοκλητιανού.

Περισσότερα...

 

Γεράσιμος Σ. Γαλανός: Το ξεχασμένο πανηγύρι της Νιας Τρίτης στον Αθέρα

ΕκτύπωσηE-mail

Δευτέρα, 29 Απρίλιος 2019 08:18

«Τη Λαμπρή, τη Νια Δευτέρα μπήκαν οι Τούρκοι στον Αθέρα»

…..

Ακόμη υπάρχουν άνθρωποι στο Αθέρα , χωριό στα βόρεια της Παλικής , όπου διατηρούν στη μνήμη τους, μεταφερόμενη από γενιά σε γενιά μια παράξενη ιστορία.

Πρόκειται για μια ιστορία που τη συνοδεύουν κάποια δίστιχα και συνοψίζουν το θλιβερή κατάληξη μιας σφαγής. Λέει λοιπόν η παράδοση, πως κάποιος Αθεριάνος με το επίθετο Γρηγοράτος , προσέλαβε για τις κτηνοτροφικές του ασχολίες ένα τουρκόπουλο από την περιοχή της Πρέβεζας. Έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα το παιδί νοστάλγησε τους δικούς του και ζήτησε να πληρωθεί τους κόπους του. Ο εργοδότης Γρηγοράτος αρνήθηκε να

Περισσότερα...

 
 

Ευχές από τον Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλλονιάς κι Ιθάκης

ΕκτύπωσηE-mail

Σάββατο, 27 Απρίλιος 2019 17:02

 

Ευχές από τον Κώστα Ευαγγελάτο

ΕκτύπωσηE-mail

Σάββατο, 27 Απρίλιος 2019 14:00

 
 

Σελίδα 5 από 336

leivada_banner copy.png