ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ Google

You are here: Πρωτοσέλιδο ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Διαφήμιση
11/2019
M T W T F S S
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
 
 
stamoulis photoshop.jpg
exofylloxartesteliko.jpg

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟη ημέρα, η εβδομάδα του έτους

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα" Module by: Joomlabyte

ΣYΝΕΒΗ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μελέτη για τους ναούς και τις μονές Κεφαλονιάς και Ζακύνθου

PDFΕκτύπωσηE-mail

Τρίτη, 16 Απρίλιος 2013 18:13

Το Τμήμα Προστασίας και Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς της Ζακύνθου, παρά τις αναταράξεις που έχουν προκληθεί με αφορμή το σχέδιο «Αθηνά», συνεχίζει κανονικά και αδιάλειπτα το επιστημονικό του έργο

Το Τμήμα Προστασίας και Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς της Ζακύνθου, παρά τις αναταράξεις που έχουν προκληθεί με αφορμή το σχέδιο «Αθηνά», συνεχίζει κανονικά και αδιάλειπτα το επιστημονικό του έργο.

Στο πλαίσιο του προγράμματος Βάση Δεδομένων σχετικά με τον πολιτισμικό πλούτο των Επτανήσων για την Ανάπτυξη του Τουριστικού Προϊόντος, που υλοποιείται από το Τμήμα με επιστημονική υπεύθυνο την Καθηγήτρια Εφαρμογών και προϊσταμένη του τμήματος Δρ. Αικατερίνη Καμπάση, ερευνήθηκαν οι ναοί και οι μονές της Κεφαλονιάς και της Ζακύνθου. Η

Περισσότερα...

 

Ε. Λειβαδά: Ύβρις στην μνήμη νεκρού – Ευτυχώς διασώθηκε το μοναδικό αρχείο του Τάκη Παυλάτου

PDFΕκτύπωσηE-mail

Σάββατο, 13 Απρίλιος 2013 16:59

Η λεηλασία στα σπίτια του Τάκη Παυλάτου (1924-2012) είναι αναμφίβολα ύβρις στη μνήμη αυτού που διέσωσε εργαζόμενος με ζήλο και «σαν μυρμίγκι» τον οικιστικό προσεισμικό πλούτο της Κεφαλλονιάς και εφάρμοσε νέο ασφαλή κανονισμό στην μετασεισμική δόμηση του νησιού –και όχι μόνο-.

Δεν αφαιρέθηκαν αξιόλογα αντικείμενα και έπιπλα μόνον από το ιδιόκτητο σπίτι του αείμνηστου πολ. μηχανικού στην Κεφαλλονιά (Μαντζαβίνου και Χοϊδά). Οι ίδιοι, προφανώς, που άνοιξαν με κλειδιά το σπίτι στο Αργοστόλι, θα πρέπει να άνοιξαν, σύμφωνα με μαρτυρίες των νόμιμων κληρονόμων του, και αυτό της Αθήνας (οδός Πατριάρχου Ιωακείμ στο Κολωνάκι). Μόνον που το διαμέρισμα στην Αθήνα ήταν με νοίκι. Και γι’αυτό θα πρέπει να φρόντισαν να το αδειάσουν πιθανόν κατά το διάστημα αμέσως μετά τον θάνατό του που συνέβη στις 10 Ιουλίου 2012 στην Αθήνα. Το διαμέρισμα στην Αθήνα το άνοιξε η Αστυνομία όπου και διαπιστώθηκε η διαρπαγή.

Περισσότερα...

 

Δυο πολυδυναμικά, πολυμερή και πολυμελή έργα της διεθνούς γλύπτριας και ζωγράφου VASSILIKIS

PDFΕκτύπωσηE-mail

Σάββατο, 13 Απρίλιος 2013 13:42

«H πόλις των παιγνιδιών» είναι μια έκθεση ιστορίας ζεστής νοσταλγίας και βαθιάς αγάπης που πηγάζει από τα παιδικά μας χρόνια. Είναι ένα σύνολο μορφών παιγνιδιών σε τεράστια μεγέθη και ποικιλία αρμονικών χρωμάτων. Παρουσιάστηκε στην Ελβετία, στην Γαλλία και στην Αθήνα με μοναδιική επιτυχία. Φιλοτεχνήθηκε το 2000 και περιλαμβάνει, εκτός από τον «Ναό των Χρωμάτων» και 2000 επιμέρους έργα που κινούνται σε ειδικά διαμορφωμένες βάσεις.

«H πόλις των παιγνιδιών» θεωρείται ως η πρώτη, μεγαλύτερη και πλουσιότερη «κινητική εγκατάσταση» στην παγκόσμια ιστορία της Τέχνης και όπου κι αν εξετέθη, ταίριαξε αρμονικά με τον ευρύτερο χώρο και δέχθηκε τον θαυμασμό και την θετική κριτική των φιλότεχνων.

Μεγάλο έργο της ίδιας καλλιτεχνιδας που έκανε εκθεσιακά τον γύρο της Ευρώπης είναι και «Η πόλις των Σταυρών», έργο σε σταθερή βάση –σε αντιδιαστολή με την «Πόλη των Παιγνιδιών»- που δημιουργήθηκε το 1995. Αποτελείται από 500 σταυρούς κατασκευασμένους από σίδερο και σπασμένους καθρέφτες. Το έργο αυτό, αν και βαθιά χριστιανικό και αν και πηγάζει από την πίστη της καλλιτέχνιδας, παρερμηνεύθηκε από ορισμένους στην Ελλάδα οι οποίοι έσπευσαν να την «καταδικάσουν» ζητώντας να αφαιρεθεί από δημόσιους χώρους.

Περισσότερα...

 

Η 110η ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΣΠΑΝΙΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΒΙΒΛΙΟΦΙΛΩΝ

PDFΕκτύπωσηE-mail

Παρασκευή, 12 Απρίλιος 2013 16:51

Η εαρινή 110η Δημοπρασία Σπανίων Βιβλίων Ελλήνων Βιβλιοφίλων του Οίκου «Σπανός-Βιβλιοφιλία» θα διεξαχθεί την Παρασκευή 19 Απριλίου 2013 στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός» στη Πλατεία Καρύτση 8 και ώρα 19:00. Κυκλοφορεί ο έντυπος κατάλογος («Βιβλιοφιλία» τεύχος 139) και τα βιβλία είναι διαθέσιμα για το κοινό σε έκθεση τους στο «Βιβλιοπωλείο των Βιβλιοφίλων» στην οδό Μαυρομιχάλη 7 στην Αθήνα.

Συνολικά δημοπρατούνται 794 παλιά και σπάνια βιβλία, χαρακτικά, έργα και αρχεία ταξινομημένα σε 60 κατηγόριες.

Περισσότερα...

 

Οι εκδόσεις ΟΔΥΣΣΕΙΑ Κεφαλλονιάς-Ιθάκης στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

PDFΕκτύπωσηE-mail

Πέμπτη, 11 Απρίλιος 2013 16:15

Στη 10η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης που θα λάβει χώρα από 16 έως και 19 Μαΐου 2013 θα πραγματοποιηθεί μεγάλο αφιέρωμα στον ποιητή Κωνσταντίνο Καβάφη. Έχει σχεδιαστεί θεματικό περίπτερο αφιερωμένο στον πρωτοπόρο Αλεξανδρινό ποιητή. Στο περίπτερο θα συμμετέχουν εκθέτες από όλον τον κόσμο αρκεί έκδοσή τους να περιέχει άρθρο, δοκίμιο ή ποίημα για τον Κ. Καβάφη.

Στην ως άνω έκθεση θα συμμετέχουν μετά από πρόσκληση των διοργανωτών και οι εκδόσεις ΟΔΥΣΣΕΙΑ Κεφαλλονιάς-Ιθάκης με τεύχος τους από την βραβευμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού Πολιτιστική Επετηρίδα ΟΔΥΣΣΕΙΑ (τ. 2008). Στο εν λόγω τεύχος έχει φιλοξενηθεί άρθρο του Γερασίμου Σ. Γαλανού για τον Ληξουριώτη ζωγράφο Επαμεινώνδα Λιώκη όπου, μεταξύ άλλων αναφέρεται και στην σχέση του με τον Κωνσταντίνο Καβάφη. Το 1943 είχε εκδοθεί ολιγοσέλιδο βιβλίο με τίτλο «Δέκα σχέδια του Επαμεινώνδα Λιώκη από τα ποιήματα του Κ.Π. Καβάφη» το οποίο παρουσιάζεται στην επετηρίδα.

Μετά το πέρας της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου η επετηρίδα ΟΔΥΣΣΕΙΑ θα προσφερθεί μαζί με άλλα στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης.

Φωτογραφία: Ένα από τα έργα του Λιώκη για το ποίημα ΚΕΡΙΑ του Καβάφη.

Μαγδαληνή Ντούκα Μοντεσάντου για την ΟΔΥΣΣΕΙΑ

 
 

Τηλέμαχος και Εύχαρις του Jacques-Louis David: Διαβάζοντας τον πίνακα

PDFΕκτύπωσηE-mail

Τρίτη, 09 Απρίλιος 2013 14:28

Αν η ομορφιά και η νιότη σε όλο τους τον θρίαμβο, μπορούσαν πραγματικά να αποτυπωθούν στον καμβά ενός πίνακα, αυτός θα ήταν δίχως αμφιβολία η σύνθεση »Τηλέμαχος και Εύχαρις» (1818-Getty Museum, Λος Άντζελες), του μεγάλου Γάλλου νεοκλασικιστή Jacques-Louis David. Βασισμένη στο ψευδο-μυθολογικό βιβλίο τού Fénelon (1699) όπου περιγράφονται οι περιπέτειες του Τηλέμαχου στη διάρκεια της αναζήτησης τού πατέρα του, απεικονίζει μια γλυκόπικρη, ερωτική σκηνή στο νησί της Καλυψούς: ο νεαρός πρίγκηπας φτάνει εκεί ψάχνοντας τον Οδυσσέα (που έχει ήδη αναχωρήσει) και ερωτεύεται μία από τις νύμφες της συντροφιάς της. Όμως, το καθήκον καλεί τον Τηλέμαχο να φύγει ξανά για να βρει τον πατέρα του – κι αυτή ακριβώς τη στιγμή του αποχωρισμού των δύο ερωτευμένων, βλέπουμε στον πίνακα.

Περισσότερα...

 
 

Η αρχαιότερη σωζόμενη αγιογραφία της Παναγίας από το 150 μ.Χ.

PDFΕκτύπωσηE-mail

Δευτέρα, 08 Απρίλιος 2013 15:53

Αυτή είναι η αρχαιότερη σωζόμενη αγιογραφία της Παναγίας, που χρονολογείται περίπου στο 150 μετά Χριστόν! Βρίσκεται στη Ρώμη, στην κατακόμβη της Αγίας Πρίσκιλλα (Priscilla), στην οδό Salaria.

Η εικόνα αναπαριστά την Προσκύνηση των μάγων ή τον Ευαγγελισμό και παρουσιάζει την Παναγία με τον Χριστό νήπιο στην αγκαλιά της (Παναγία Βρεφοκρατούσα).

Η πιό παλιά σωζόμενη έκφραση της Χριστιανικής αγιογραφίας, βρίσκεται στους τοίχους των Χριστιανικών κατακομβών της Ρώμης.

Οι κατακόμβες της Αγίας Πρίσκιλλα χρησιμοποιήθηκαν απο τους Χριστιανούς για τον ενταφιασμό των νεκρών, από τις αρχές του δεύτερου αιώνα μέχρι τον τέταρτο αιώνα.

Περισσότερα...

 
 

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο εθνικός μας ποιητής

PDFΕκτύπωσηE-mail

Δευτέρα, 08 Απρίλιος 2013 15:20

Ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός γεννήθηκε στις 8 Απριλίου του 1798 στη Ζάκυνθο, ως εξώγαμο τέκνο του κόντε Νικόλαου Σολωμού και της υπηρέτριάς του Αγγελικής Νίκλη.

Σε πολύ μικρή ηλικία έμεινε ορφανός και το 1808 έφυγε για σπουδές στην Ιταλία, με τη συνοδεία του ιταλού δασκάλου του Ρώσση. Επτά χρόνια αργότερα πήρε το απολυτήριο από το Λύκειο της Κρεμόνας και γράφτηκε στο πανεπιστήμιο της Πάβιας, απ’ όπου πήρε το πτυχίο της Νομικής. Παράλληλα με τις σπουδές στη νομική, για την οποία ουδέποτε ενδιαφέρθηκε, άρχισε να γράφει στίχους στην ιταλική γλώσσα, ενώ ήρθε σε επαφή με διαπρεπείς φιλοσόφους, φιλολόγους και αξιόλογους εκπροσώπους της λογοτεχνικής κίνησης της εποχής.

Το 1818 επέστρεψε στη Ζάκυνθο, όπου παρέμεινε για δέκα χρόνια. Εκεί άρχισε να γράφει τα πρώτα του αξιόλογα στιχουργήματα στα ελληνικά. Το πρώτο εκτενές ελληνικό ποίημά του και πλέον γνωστό είναι ο «Ύμνος εις την Ελευθερίαν», απόσπασμα του οποίου καθιερώθηκε ως Εθνικός μας Ύμνος. Λίγο αργότερα, συνέθεσε το λυρικό ποίημα «Εις τον θάνατο του Λορδ Μπάυρον» και ακολούθησαν «Η καταστροφή των Ψαρών», «Η Φαρμακωμένη», «Ο Λάμπρος», «Εις Μοναχήν», «Ο Κρητικός», «Οι ελεύθεροι πολιορκημένοι», «Ο Πορφύρας».

Περισσότερα...

 
 

Σελίδα 210 από 223

leivada_banner copy.png