ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ Google

You are here: Πρωτοσέλιδο ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Διαφήμιση
12/2019
M T W T F S S
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
stamoulis photoshop.jpg
exofylloxartesteliko.jpg

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟη ημέρα, η εβδομάδα του έτους

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα" Module by: Joomlabyte

ΣYΝΕΒΗ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αρχές 17ου αιώνα οι πρώτοι 'Ελληνες στην Αμερική, στον 'Αγιο Αυγουστίνο Φλόριδα

PDFΕκτύπωσηE-mail

Τετάρτη, 06 Νοέμβριος 2019 20:55

Στις αρχές του 17ου αιώνα φαίνεται ότι αρχίζει η παρουσία των Ελλήνων στην Αμερική. Επίσημα γνωρίζουμε ότι η πρώτη ομαδική μετανάστευση έγινε τον χρόνο 1768, με την έλευση των πρώτων περίπου 400 Ελλήνων (26 Ιουνίου 1768, στην πόλη άγιος Αυγουστίνος, βορειοανατολικής Φλόριδας), από την υπό οθωμανική κατοχή -τότε- Ελλάδα, από περιοχές της Πελοποννήσου (Aρκαδία, Μεσσηνία, Λακωνία) και νησιά του κέντρο-νότιου Αιγαίου.

Τους μετάφερε στην Φλόριδα, επί αγγλο-βρετανικής περιόδου (1763-1793), ο ιατρός Dr. Andrew Turnball (με καταγωγή από Σκωτία), φίλος του τότε κυβερνήτη ανατολικής Φλόριδας James Grant, που ήθελε να χτίσει μιά νέα αποικία, νοτιότερα του 'Αγιου Αυγουστίνου, με αγροτικές καλλιέργειες (indigo). Τον Σεπτέμβριο του χρόνου 1768, οι 'Ελληνες μετανάστες


Περισσότερα...

 

Νέο βιβλίο για τον Επτανησιακό Ριζοσπαστισμό 1848-1865

PDFΕκτύπωσηE-mail

Τετάρτη, 06 Νοέμβριος 2019 20:52

Τι ήταν ο Επτανησιακός Ριζοσπαστισμός; Ποιοι ήταν οι ιδεολογικοί του φορείς; Ποια η στάση του βρετανικού στέμματος; Επηρεάστηκε και σε ποιο βαθμό το τελευταίο κατά την άσκηση της διπλωματικής του πολιτικής στην ευρύτερη περιοχή; Η ένωση των δύο κρατών —των Ηνωμένων Πολιτειών των Ιονίων Νήσων με το ελεύθερο ελληνικό κράτος— ήταν αποτέλεσμα των αγώνων των ριζοσπαστών; Ήταν τελικά οι επτανήσιοι ριζοσπάστες μεγαλοϊδεάτες; Ποια ήταν η τύχη των ιδεών στο ελληνικό κράτος; Πώς επέδρασε η παρουσία τους μέσα στο πρώτο ελληνικό κοινοβούλιο και, αυτό αποτυπώθηκε στο Σύνταγμα του 1864;

O αναγνώστης θα έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει τις αναλογίες πολιτικών και ατομικών συμπεριφορών και συμφερόντων της εποχής του Επτανησιακού Ριζοσπαστισμού με το σήμερα — τα αίτια, τα κίνητρα και τους λόγους που επιμελώς κρύβονται πίσω από τις δράσεις κρατών και συνασπισμών και τις πράξεις πολιτικών προσώπων.

Σας επισυνάπτω το δελτίο Τύπου του βιβλίου καθώς και φωτογραφία του εξωφύλλου και της συγγραφέως του και σας παραθέτω το σύνδεσμο που θα σας οδηγήσει στην προβολή του στον ιστότοπο του εκδοτικού οίκου.

http://periplous.gr/ekdoseis-periplous/2582


Περισσότερα...

 

Nέο έργο της Ελένης Κεκροπούλου: ΤΟ ΑΛΛΟ ΜΙΣΟ

PDFΕκτύπωσηE-mail

Δευτέρα, 04 Νοέμβριος 2019 19:19

Ένα μυθιστόρημα για τον γάμο και την απιστία, για τα πλήγματα και τα τραύματα που η ανθρώπινη επιπολαιότητα μπορεί να καταφέρει σε έναν εύθραυστο θεσμό, τον θεσμό του γάμου, πάνω στον οποίο στηρίζεται το ίδιο το κύτταρο της κοινωνίας: η οικογένεια.

Βασισμένο σε αληθινές ιστορίες καθημερινής τρέλας

και στην αβάσταχτη ελαφρότητα του ανθρώπινου είναι.

Μέχρι πριν λίγο καιρό πίστευα ότι είχα ένα ζεστό κι όμορφο σπιτικό που μάτωσα για να του δώσω τα καλύτερα υλικά. Του έβαλα μέσα όλη μου την αγάπη, τη στοργή, την αφοσίωση, την αθώα εμπιστοσύνη μου, την ανοχή μου, την κατανόηση, τα όμορφα παιδιά μου… κι εσένα πρώτ’ απ’ όλους και όλα. Μόνο που τυφλωμένη από τη λάμψη της εφήμερης ευτυχίας μου, δεν είδα ότι δεν μπήκες ποτέ μέσα για τα καλά. Φοβήθηκες το απόλυτο δόσιμο, φοβήθηκες τη


Περισσότερα...

 

Ζολιώ Λαδά –Βαρβαρέσου: Η ΖΩΗ ΣΕ ΛΕΞΕΙΣ

PDFΕκτύπωσηE-mail

Δευτέρα, 04 Νοέμβριος 2019 19:14

Λέξεις μουσική καί λέξεις Χάος

λέξεις από αλάβαστρο,

δέρμα νεκρών, και ίνες μεταξιού.

Λέξεις πέστροφες πού γλιστρούν

καί φεύγουν, λέξεις ρινίσματα χρυσού.

Λέξεις Αγάπης ,κι άλλες Ερωτα.


Περισσότερα...

 

Λάμπης Κωνσταντινίδης: Ἡ Ἀγγλική Λέξις PULL εἰς τά Ἑλληνικά

PDFΕκτύπωσηE-mail

Παρασκευή, 01 Νοέμβριος 2019 19:30

Πρό ὀλίγων ἡμερῶν εἰσερχόμενος εἰς ἓν δημόσιον κτίριον ἢ Τράπεζαν ἀνέγνωσα ἐπί τῶν ὑαλίνων θυρῶν τῆς εἰσόδου τήν ἀπόδοσιν εἰς τήν Ἑλληνικήν τῆς Ἀγγλικῆς λέξεως PULL ὡς «ΕΛΞΑΤΕ».

Βεβαίως ἡ ἐπιλογή τοῦ ῥήματος ἓλκω, δηλ. σύρω, τραβῶ, εἶναι ὀρθή. Ὀρθή εἶναι καί ἡ Προστακτική Ἒγκλισις, εἰς τό δεύτερον πρόσωπον τοῦ πληθυντικοῦ ἀριθμοῦ (εὐγενείας).

Ὃμως ὁ χρησιμοποιηθείς Χρόνος τοῦ ῥήματος «ἓλκω» εἶναι πολύ λανθασμένος. Τό «ἓλξατε» εἶναι Προστακτική τοῦ Ἀορίστου, ἢτοι τοῦ παρελθόντος, (τοῦ ὁποίου ἡ Ὁριστική Ἀορίστου εἶναι «εἷλξα» καί ἡ Προστακτική Πληθυντικοῦ εἰς τό δεύτερον πρόσωπον εἶναι «ἓλξατε»). Ὃμως τό «ἓλξατε», τό ὁποῖον σημαίνει «ἐσύρετε, ἐτραβήσετε», δηλ. εἰς πρᾶξιν τοῦ παρελθόντος οὐδεμίαν ἀπολύτως σχέσιν μέ τήν ὁδηγίαν τοῦ παρόντος νά τραβήξῃ κάποιος ἢ κάποιοι τήν θύραν τῆς εἰσόδου ἑνός χώρου διά νά εἰσέλθῃ εἰς αὐτόν.


Περισσότερα...

 
 

Νέο βίντεο από την αποστολή στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων

PDFΕκτύπωσηE-mail

Πέμπτη, 31 Οκτώβριος 2019 18:11

https://www.youtube.com/watch?time_continue=5&v=3f0x8Cei2So

Με την επιστημονική αυτή αποστολή του Οκτωβρίου 2019 ολοκληρώθηκε το πρώτο πενταετές ερευνητικό πρόγραμμα.

Το εντυπωσιακό βίντεο από την αποστολή του Οκτωβρίου 2019 στο περίφημο Ναυάγιο των Αντικυθήρων -εγκρίθηκε και- αναρτήθηκε στο YouTube.

Στο διάρκειας 10 λεπτών οπτικό υλικό παρακολουθούμε τις προσπάθειες των ανασκαφέων να ανασύρουν τα ευρήματα, σε μια μάχη με τον χρόνο και τη θάλασσα.

Υπενθυμίζεται ότι, τον Οκτώβριο ενεργοποιήθηκε εκ νέου η υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα στο εμβληματικό ναυάγιο των Αντικυθήρων, με αποκλειστική πλέον ελληνική συμμετοχή υπό την διεύθυνση της δρ. Αγγελικής Γ. Σίμωσι, διευθύντριας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας.


Περισσότερα...

 
 

Λάμπης Κωνσταντινίδης: ΔΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΕΓΩΜΕΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ ΧΩΡΙΣ ΤΟ «Μ».

PDFΕκτύπωσηE-mail

Τετάρτη, 30 Οκτώβριος 2019 17:39

Μέ ἐνοχλεῖ τά μέγιστα ὃταν ἀκούω εἰς τό ῥάδιον καί τήν τηλεόρασιν, τόσον τῆς Κύπρου ὃσον καί τῆς Ἑλλάδος, νά προφέρωσι πλεῖστοι τῶν ἐκφωνητῶν καί ὁμιλητῶν τόν μῆνα Ὀκτώβριον, πολύ λανθασμένως ὡς Ὀκτώμβριον!

Εἶμαι δέ τῆς γνώμης ὃτι ἐάν κάποιος τούς ἐρωτήσῃ, διατί λέγουσι τόν μῆνα πού διατρέχομεν Ὀκτώμβριον καί ὂχι τό ὀρθόν Ὀκτώβριον, ἡ ἀπάντησίς των θά εἶναι ὃτι ἐφ’ ὃσον καί οἱ ἂλλοι τρεῖς παραπλήσιοι μῆνες (Σεπτέμβριος, Νοέμβριος καί Δεκέμβριος) ἒχουσι μ, ἂρα καί ὁ Ὀκτώβριος δέν πρέπει νά ἀποτελῇ ἐξαίρεσιν καί θά ἐπιμένωσιν ὃτι ἡ ἂποψις των εἶναι ὀρθή χωρίς νά ἀντιλαμβάνωνται ὃτι μέ τήν δικαιολογίαν αὐτήν ἁπλῶς διατυπώνουσι ἓν σόφισμα.


Περισσότερα...

 
 

Ευρυδίκη Λειβαδά: Ο Άγιος Δημήτριος στην Ναυμαχία της Ναυπάκτου (Εχινάδων)

PDFΕκτύπωσηE-mail

Σάββατο, 26 Οκτώβριος 2019 18:02

Περισσότερα...

 
 

Σελίδα 3 από 224

leivada_banner copy.png