ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ Google

You are here: Πρωτοσέλιδο ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Διαφήμιση
7/2018
M T W T F S S
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
stamoulis photoshop.jpg

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟη ημέρα, η εβδομάδα του έτους

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα" Module by: Joomlabyte

ΣYΝΕΒΗ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός «Άλλαξαν οι εποχές… χάθηκαν και οι καραγωγείς» Οι καραγωγείς του Ληξουρίου

PDFΕκτύπωσηE-mail

Πέμπτη, 19 Ιούλιος 2018 12:57

Ένα από τα παλιά επαγγέλματα που οριστικά έχουν εκθλίψει είναι αυτό του καραγωγέα. Η λέξη καραγωγέας προέρχεται από τις λέξεις: το κάρον και από την αρχαία ελληνική αγωγεύς, δηλαδή είναι αυτός που οδηγεί το κάρο. Ο καραγωγέας ήταν οδηγός και τις περισσότερες φορές ο ιδιοκτήτης του κάρου, μεταφορικού μέσου με δύο ως επί τω πλείστον τροχούς, που έσερνε άλογο, δηλαδή ήταν οδηγός ιππήλατου οχήματος (κάρου).

Εκτελούσε κάθε είδους μεταφορά, προσφέροντας μεγάλη υπηρεσία στο κοινό, πριν εμφανιστεί το αυτοκίνητο, όπως γίνεται και σήμερα με τα ΔΧ (Δημοσίας Χρήσης) αυτοκίνητα, για την ανέγερση των σπιτιών καθώς και των διαφόρων δημοσίων και ιδιωτικών έργων.

Περισσότερα...

 

Διάκριση της Παιδικής Χορωδίας Κέρκυρας στο Διεθνές Φεστιβάλ της Βιέννης με πρωτοβουλία ΠΙΝ

PDFΕκτύπωσηE-mail

Τετάρτη, 18 Ιούλιος 2018 19:48

Στις σελίδες της φιλοξένησε η εφημερίδα «Griechenland Zeitung» δημοσίευμα για την ανώτατη τιμητική διάκριση που έλαβε η Παιδική Χορωδία Κέρκυρας στο Διεθνές Διαγωνιστικό Φεστιβάλ Summa cum Laude της Βιέννης, ύστερα από πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Υπό τον τίτλο «Θρίαμβος για την Παιδική Χορωδία Κέρκυρας: Στο καλύτερο Παγκοσμίως Βιεννέζικο Φεστιβάλ», η εφημερίδα φιλοξενεί σήμερα, Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018, στη σελίδα 12, ένα σύντομο δημοσίευμα μαζί με δυο φωτογραφίες της παιδικής χορωδίας, κάνοντας αναφορά στη μεγάλη νίκη της που της χάρισε ένα από τα τρία αριστεία που δόθηκαν σε τρεις Χορωδίες (Ελλάδα, Δανία και Ιρλανδία) του διαγωνισμού.

Περισσότερα...

 

Αρχαιολογικός θησαυρός: Αποκωδικοποιήθηκε πάπυρος γραμμένος στα αρχαία ελληνικά

PDFΕκτύπωσηE-mail

Τρίτη, 17 Ιούλιος 2018 21:39

Περισσότερα...

 

Κοργαλένειος Βιβλιοθήκη: Κύτταρο Πολιτισμού και Παιδείας

PDFΕκτύπωσηE-mail

Τρίτη, 17 Ιούλιος 2018 21:33

Περισσότερα...

 

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το σεμινάριο Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης στο Αργοστόλι

PDFΕκτύπωσηE-mail

Δευτέρα, 16 Ιούλιος 2018 15:27

Με εξαιρετική επιτυχία και με μεγάλη συμμετοχή, πραγματοποιήθηκε από τον Πολιτιστικό, Λαογραφικό, Ιστορικό Σύλλογο “Το Ριφόρτσο” Κεφαλληνίας και Ιθάκης το δωρεάν Σεμινάριο Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Ιουλίου 2018 στο σπίτι του Δασκάλου στο Αργοστόλι.

Το σεμινάριο αποτελούνταν από δύο 3ωρες ενότητες.

Η 1η ενότητα ασχολήθηκε με τη συντήρηση βιβλίου και των ζωγραφικών έργων σε χαρτί, σε ύφασμα και στο βιβλίο.

Η 2η ενότητα ασχολήθηκε με τη συντήρηση βυζαντινών εικόνων καθώς και τοιχογραφιών.

Περισσότερα...

 
 

Γ. Γαλανός: Τα καράβια της Αγίας Μαρίνας στον ομώνυμο ιστορικό ναό στους Σουλλάρους Παλικής

PDFΕκτύπωσηE-mail

Κυριακή, 15 Ιούλιος 2018 23:06

Κόσμημα στην ευρύτερη περιοχή του Ληξουρίου και της Παλικής αποτελεί ο παλιός ναός της Αγίας Μαρίνας στο χωριό των Σουλλάρων. Ο ναός ήταν ενοριακός της παλαιάς αρχοντικής οικογένειας των Πυλαρινών και μετέπειτα και άλλων οικογενειών. Τα αρχιτεκτονικά μέρη του ναού, οι πύλες, τα παράθυρα, οι πέτρινες ανάγλυφες διακοσμήσεις και τα σκαλίσματα, καθώς και τα υπέροχα ξυλόγλυπτα εσωτερικά μέρη, με πρώτο το τέμπλο, καθιστούν το ναό αξιόλογο μνημείο.

Ο ναός έτυχε πολλών συντηρήσεων έως το 2003 από τις αντίστοιχες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας. Σημαντικές ήταν: η συντήρηση μετά τους σεισμούς του 1953, καθώς και η τελευταία της δεκαετίας 1995-2005, που βοήθησαν το ιστορικό κτήριο του ναού να «αντέξει κάπως » στους σεισμούς του 2014.

Περισσότερα...

 
 

Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός: Νίκος Χαρ. Βανδώρος: Ένας υπέροχος τεχνίτης, ο ωρολογοποιός του Ληξουρίου

PDFΕκτύπωσηE-mail

Παρασκευή, 13 Ιούλιος 2018 00:04

Ο Νίκος Βανδώρος για τους Ληξουριώτες ήταν μια φυσιογνωμία ικανού τεχνίτη πάνω σε ένα μεγάλο πλήθος τεχνικών θεμάτων, ιδίως για τα ρολόγια, Το πέρασμά του δε από αυτήν την πόλη, έγραψε μια σελίδα στην ιστορία των παραδοσιακών επαγγελμάτων. Γεννήθηκε στις 3 Μαρτίου του 1916 στα Αντυπάτα της Ερύσσου και ήταν ένα από τα τρία παιδιά του Χαράλαμπου Βανδώρου και της Μαρίας Ιωάννη Τουλιάτου.

Το 1922-3 γράφτηκε στο Δημοτικό Σχολείο του Φισκάρδου και αργότερα τελείωσε το Σχολαρχείο στα Μεσοβούνια. Η οικογένειά του δυστυχώς δεν είχε την οικονομική ευχέρεια να τον βοηθήσει να σπουδάσει και έτσι ο Νίκος εγκατάλειψε τις όποιες επιθυμίες του για παραπέρα σπουδές. Βέβαια εξεδήλωσε το ενδιαφέρον να γίνει ιερέας και δάσκαλος και να σπουδάσει γι' αυτό τον σκοπό, στο Διδασκαλείο της Κέρκυρας.

Περισσότερα...

 
 

Η «Σιγή των Ψαριών όταν Πεθαίνουν» του Βασίλη Κεκάτου στο Διαγωνιστικό Τμήμα Ταινιών του Λοκάρνο

PDFΕκτύπωσηE-mail

Πέμπτη, 12 Ιούλιος 2018 09:36

Ο Μάκης εργάζεται σε ένα επαρχιακό ιχθυοτροφείο. Ενα πρωί, καθ'οδόν για τη δουλειά του, πληροφορείται πως πέθανε την προηγούμενη μέρα. Yστερα από μερικές αποτυχημένες απόπειρες να αποδείξει πως είναι ζωντανός, αποδέχεται την κατάσταση του με απάθεια και αποφασίζει να ξοδέψει την τελευταία μέρα του προσπαθώντας να εξασφαλίσει την επιβίωση των δύο αγαπημένων του καναρινιών, μέχρι τη στιγμή της κηδείας του.

Αυτή είναι η σύνοψη της νέας μικρού μήκους ταινίας του Βασίλη Κεκάτου «Η Σιγή των Ψαριών όταν Πεθαίνουν» που θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Διαγωνιστικό Τμήμα των Ταινιών Μικρού Μήκους του 71ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο που φέτος διεξάγεται από την 1η μέχρι και τις 11 Αυγούστου.

Το σενάριο της ταινίας συμμετείχε στο Euro Connection του Φεστιβάλ του Clermont-Ferrand καθώς επίσης και στο European Short Pitch της Nisi Masa.

Ο Βασίλης Κεκάτος γεννήθηκε τον Οκτώβρη του 1991. Σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο Brunel του Λονδίνου. Η πρώτη του ταινία μικρού μήκους «Ανάδρομος» (2015) συμμετείχε στα Φεστιβάλ Δράμας και Νυχτών Πρεμιέρας. Με τη δεύτερη ταινία του «Zero Star Hotel» (2016) κέρδισε στον διαγωνισμό «Whats Next?» του Φεστιβάλ του Sundance και πήρε υποτροφία από το Sundance Institute. Εχει εργαστεί επίσης ως σκηνοθέτης σε διάφορα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους και είναι ο εμπνευστής και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του SeaNema Open Air Film Festival.

Περισσότερα...

 
 

Σελίδα 1 από 187

leivada_banner copy.png
Διαφήμιση
exofullo teliko aggliko2.png