ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ Google

You are here: Πρωτοσέλιδο ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Διαφήμιση
1/2021
M T W T F S S
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
 
stamoulis photoshop.jpg
exofylloxartesteliko.jpg

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟη ημέρα, η εβδομάδα του έτους

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα" Module by: Joomlabyte

ΣYΝΕΒΗ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ευρυδίκη Λειβαδά: 1821 και Κεφαλλονιά

PDFΕκτύπωσηE-mail

Πέμπτη, 21 Ιανουάριος 2021 12:15

Συνεχίζοντας την ικανοποίηση αιτημάτων φίλων που μου ζήτησαν να επαναδημοσιεύω άρθρα σχετικά με την Κεφαλλονιά και το 1821 τα οποία προέρχονται από παλαιά τεύχη της πολιτιστικής επετηρίδας Οδύσσεια που εξέδιδα από το 1999 ανελλειπώς έως και το 2010, δημοσιεύω τη φορά αυτή άρθρο του ιστορικού ερευνητή Γεράσιμου Σπ. Μπάλλα (Οδύσσεια, τ. 2001 σσ. 62-70). Ο κ. Μπάλλας συμμετείχε ως ομιλητής στην Κεντρική Πλατεία της Σκάλας στις 17 Αυγούστου 2000 σε εκδήλωση που συνδιοργανώθηκε από την Πολιτιστική Επιτροπή του Δήμου Ελειού - Πρόννων και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κεφαλληνίας και ήταν αφιερωμένη στην εξέγερση της Σκάλας και της περιοχής Ελειού - Πρόννων του 1849.

_______________________

Προεπαναστατικές και μετεπαναστατικές δράσεις Κεφαλλήνων: ΟΙ ΕΞΕΓΕΡΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΚΑΛΑΣ ΤΟ 1800 ΚΑΙ 1849

(Το ξεκίνημα, οι πρωταγωνιστές, οι ιδέες, η συνέχεια)


Περισσότερα...

 

Ευρυδίκη Λειβαδά: 1821 και Κεφαλλονιά

PDFΕκτύπωσηE-mail

Δευτέρα, 18 Ιανουάριος 2021 18:05

Ευρυδίκη Λειβαδά: 1821 και Κεφαλλονιά

Επειδή από πολλούς φίλους, και λόγω της επετείου της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, μού έχουν ζητηθεί αντίγραφα άρθρων σχετικών με την Κεφαλλονιά και το 1821 που έχουν δημοσιευθεί στα τεύχη της πολιτιστικής επετηρίδας Οδύσσεια από το 1999 ανελλειπώς έως και το 2010, αποφάσισα να αρχίσω την επαναδημοσίευσή τους.

Έτσι σήμερα θα δημοσιεύσω ένα ιστορικό ντοκουμέντο που ο αείμνηστος και καλός φίλος Κώστας Γεωργόπουλος είχε την ευγένεια να μου εμπιστευθεί το 2000. Αυτό λοιπόν είναι το πρώτο μέρος.

____________________

Κεφαλλήνες στους αγώνες της Εθνεγερσίας. Μάχη του Λάλα

Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος

Η μεγαλύτερη τιμή για τους ήρωες είναι αναμφισβήτητα η Μνήμη. Με αυτήν την αναγνώρισή μας, δημοσιεύουμε σήμερα σαν συμβολή στην Ιστορία της Κεφαλλονιάς μας, ονομαστικό κατάλογο όσων ηρώων-αγωνιστών πατριωτών μας Κεφαλλήνων, έλαβαν μέρος στις ιστορικές μάχες Λάλα, Πατρών, Μεσολογγίου, Νεοκάστρου κ.α. κατά την εθνεγερσία του 1821, όπως αναγράφονται στην από ημερομηνία 10 Ιανουαρίου 1868 έγγραφη πιστοποίηση του Κεφαλλονίτη Π.Β. Κουρκουμέλη.


Περισσότερα...

 

Ζολιώ Λαδά-Βαρβαρέσου:ΤΑ ΚΑΡΥΔΕΝΙΑ ΕΠΙΠΛΑ ΤΗΣ ΝΟΝΑΣ

PDFΕκτύπωσηE-mail

Κυριακή, 17 Ιανουάριος 2021 19:03

Κυττάμε τό σπίτι

καί τά παλιά έπιπλα

τά γεμάτα αναμνήσεις κι όνειρα.

Δυνατή καρυδιά, μυρωδιά από γή

καί ξύλο, κοντά κι οι χαμένες φωνές..

Όλα, μά όλα κάποτε τελειώνουν.

Καθώς αχνίζει η δύση στό Ιόνιο..

Οταν στά δένδρα πέφτει τό σκοτάδι

κι η νυχτερινή μοναξιά.

Τό τελευταίο κοκόρι λάλησε

στήν εναλλαγή τού μαυρου βελούδου

καί τής πρωινής ομίχλης.


Περισσότερα...

 

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Ε. ΓΕΡΜΕΝΗΣ:Η επικοινωνία της επιστήμης στην εποχή της μετα-αλήθειας(Β΄& τελευταίο μέρος)

PDFΕκτύπωσηE-mail

Κυριακή, 10 Ιανουάριος 2021 17:30

4. Επιστήμη και οικονομία

4.1. Η τεχνολογική ένταση

Η ανάπτυξη της Επιστήμης συνεπάγεται την ολοένα και αμεσότερη εξάρτησή της από την οικονομία. Είναι χαρακτηριστική η ρήση ενός εκ των πατέρων της Ανοσολογίας, του Paul Ehrlich, περί τα τέλη του 19ου αι., ότι τα χρήματα είναι μια από τις τέσσερις βασικές προϋποθέσεις της καλής έρευνας (Geduld, Geschick, Glück und Geld, δηλαδή υπομονή, ικανότητες, τύχη και χρήματα). Η προφανής αυτή συνθήκη δεν αποτελούσε πρόβλημα, όσο ο ανθρωπισμός ήταν η αξιακή προκείμενη της Επιστήμης. Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όμως, παρατηρήθηκε μια άμεση διασύνδεση της Επιστήμης με την τεχνολογία, η οποία ανέδειξε τις ανακαλύψεις σε βασική συντεταγμένη της επιστημονικής προόδου. Ως αποτέλεσμα η Επιστήμη σήμερα αποτελεί τον κύριο μοχλό εξέλιξης ενός άκρως τεχνολογικού πολιτισμού, ενός πολιτισμού που καθημερινά απεμπολεί όλο και περισσότερο την ουμανιστική του διάσταση.

Οι ανακαλύψεις αποτελούσαν ανέκαθεν κριτήριο της κοινωνικής καταξίωσης της Επιστήμης. Πολύ περισσότερο αυτό είναι αλήθεια για την ιατρική και τις επιστήμες της υγείας. Η εμπλοκή της οικονομίας στα πράγματα της ιατρικής έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις. Αρκεί να σημειωθεί ότι το μέσο κόστος ανάπτυξης ενός φαρμάκου, μέχρι τη στιγμή που θα εγκριθεί η χρήση του, υπερβαίνει σήμερα το ακαθάριστο εθνικό εισόδημα μιας σειράς χωρών. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του Francis Collins, διευθυντή των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ (US National Institutes of Health, NIH) ότι «Η βιοϊατρική έρευνα κρίνεται από τα οφέλη που προσκομίζει στην υγεία αλλά η δυνατότητά της να παράγει οικονομική ανάπτυξη είναι εξόχως συναρπαστική».


Περισσότερα...

 

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Ε. ΓΕΡΜΕΝΗΣ: Η επικοινωνία της επιστήμης στην εποχή της μετα-αλήθειας

PDFΕκτύπωσηE-mail

Σάββατο, 09 Ιανουάριος 2021 17:57

Αποτελεί τιμή για την Εφημερίδα των Κεφαλλήνων – Οδύσσεια η δημοσίευση τού ως άνω έργου του εκλεκτού Κεφαλλονίτη Ακαδημαϊκού και Καθηγητή κ. Αναστασίου Ε. Γερμενή, τον οποίο και από το βήμα αυτό ευχαριστώ για την αποστολή. Το έργο αυτό προέρχεται από μάθημα το οποίο διδάσκει ο κ. Γερμενής στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Παν/μίου Αθηνών. Αυτό και μόνο αρκεί για να τον κατατάξει στην μεγάλη και δυσεύρετη – για να μην πω ανύπαρκτη πλέον- οικογένεια των πολυπραγμόνων επιστημόνων της Αναγέννησης, και ειδικά του κλάδου των ιατροφιλοσόφων.

Ευρ. Λειβαδά

Σημ. Ευχαριστίες οφείλω και στην καλή φίλη κ. Ελπίδα Βαρθολομάτου. Για τεχνικούς δε λόγους το έργο θα δημοσιευθεί σε δυο συνέχειες.

______________________Περισσότερα...

 
 

Ρόδη Κράτσα:Το 2021 θα είναι χρονιά ανάδειξης της ηρωικής ιστορίας της Κεφαλλονιάς & του πολιτιστικο

PDFΕκτύπωσηE-mail

Παρασκευή, 08 Ιανουάριος 2021 21:19

Συνάντηση εργασίας είχε η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου με τους εκπροσώπους των Δήμων, φορέων και πνευματικών Ιδρυμάτων καθώς και μελετητές της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κεφαλλονιάς και Ιθάκης στο πλαίσιο της προετοιμασίας των επετειακών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση του 1821.

Η Επτανήσια πολιτικός ενημέρωσε για την στήριξη που θα παράσχει η Περιφέρεια σε τοπικές δράσεις αλλά και τις πρωτοβουλίες της για την ανάδειξη της κοινής ιστορικής διαδρομής των Επτανήσων από την Ναυμαχία της Ναυπάκτου, η οποια έλαβε χώρα στις Εχινάδες νήσους της Κεφαλληνίας, έως την προετοιμασία της ελληνικής Επανάστασης, την υποστήριξη και


Περισσότερα...

 
 

Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός: Η ταραχώδης «εμφύλιος» Βάπτιση του Χριστού εν Ληξουρίω στα 1910

PDFΕκτύπωσηE-mail

Τετάρτη, 06 Ιανουάριος 2021 22:43

Το 1910 οι Ποταμίτες, εφκείνοι δηλαδή που κατοικούσαν κοντά στο Ποτάμι του Ληξουρίου, ήθελαν η Βάπτιση να γίνει στο Ποτάμι, στον Αχελώο τους όπως το ονομάζουν, ενώ οι περισσότεροι Ληξουριώτες στη Βρύση, όπως γινόταν πάντα. Το αποτέλεσμα ήταν να γίνουν δύο «στρατόπεδα» και να πιαστούν στα χέρια. Ακολούθησε μεγάλος σκοτωμός και έπεσε πολύ ξύλο. Τελικά οι πιστοί σκόρπησαν και η Βάπτιση δεν έγινε. Ο Ρόκκος Ξυδάχτυλος αξιόλογος σατιρικός ποιητής, αγιογράφος και καλλιτέχνης που ήταν παρών σε όλο εφκείνο το σκηνικό, ενημέρωσε πληροφοριακά τον φίλο και συνεργάτη του Γεώργιο Μολφέτα και ο δεύτερος «πόστιασε» το κάτωθι ποίημα σκιαγραφώντας όλο το κάζο της «εμφυλίου Βαπτίσεως» Βλ. «Ζιζάνιον», αρ. φυλ. 563, 9-1-1910, σελ. 3


Περισσότερα...

 
 

Ζολιώ Λαδά Βαρβαρέσου: ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΕΣ

PDFΕκτύπωσηE-mail

Τρίτη, 05 Ιανουάριος 2021 17:38

Οι Πόλεις πού αγάπησες,

πού μόνος τίς περπάτησες

σ’ αλλοτινούς καιρούς,

φαντάζουνε απόκοσμες,

μοιάζουν ψεύτικες κούκλες

μοιάζουν νύφες πανέμορφες,

πού αφίλητες απομείναν

μ’ ένα χαμόγελο πικρό...


Περισσότερα...

 
 

Σελίδα 1 από 247

leivada_banner copy.png