ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ Google

You are here: Πρωτοσέλιδο ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΝ.ΚΟΙΝΟ
Διαφήμιση
7/2020
M T W T F S S
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
 
stamoulis photoshop.jpg
exofylloxartesteliko.jpg

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟη ημέρα, η εβδομάδα του έτους

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα" Module by: Joomlabyte

ΣYΝΕΒΗ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
ΑΝ.ΚΟΙΝΟ

Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός: Ένα άγνωστο ληξουριώτικο σονέττο για τη Χολέρα του 1850

ΕκτύπωσηE-mail

Δευτέρα, 06 Απρίλιος 2020 20:53

Θα μπορούσε κανείς να γράψει ολόκληρο βιβλίο για τις παλιές επιδημίες που μάστιζαν στους περασμένους αιώνες την ανθρωπότητα. Τα κατά τόπους συμβάντα, αντιμετωπίσεις και συμπεριφορές ανθρώπων κατά τη διάρκεια αυτών των επιδημιών, έχουν ενδιαφέρον γιατί κρύβουν ομοιότητες και διαφορές που χαρακτηρίζονται από την οικονομική κοινωνική και ταξική μορφή της κοινωνίας της εποχής των γεγονότων.

Για τη χολέρα που χτύπησε την Κεφαλονιά το 1850 οι ιστορικές αναφορές είναι πολλές και τα ευρύτερα λεπτομερειακά στοιχεία για γεγονότα και στιγμές κρύβουν ενδιαφέρον φανερώνοντας εικόνες που αντανακλούν στο σήμερα με την επιδημία του Κορονοϊού.

Η χολέρα στην περιοχή του Ληξουρίου, χτύπησε περισσότερο τους Ποταμίτες , οι οποίοι έμειναν αβοήθητοι σε μεγάλο βαθμό, πρώτα από ιατρούς και ιερείς. Αυτό δε συνέβηκε μόνο στο


Περισσότερα...

 

Αντώνης Αργυρός: H ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΑΙ Η «ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ»

ΕκτύπωσηE-mail

Κυριακή, 05 Απρίλιος 2020 12:56

1.1.- Σε κοινή δήλωση που υπογράφηκε την 1η Απριλίου 2020, 14 κράτη μέλη της ΕΕ , εκ των οποίων και η Ελλάδα, υπογράμμισαν πως σε αυτήν την άνευ προηγούμενου κατάσταση, είναι ορθό τα κράτη μέλη να υιοθετούν μέτρα έκτακτης ανάγκης για να προστατεύσουν τους πολίτες τους και ξεπεράσουν την κρίση.

«Σε αυτήν την άνευ προηγουμένου κατάσταση, είναι θεμιτό τα κράτη μέλη να λάβουν έκτακτα μέτρα για την προστασία των πολιτών τους και την αντιμετώπιση της κρίσης. είμαστε, ωστόσο, βαθιά προβληματισμένοι για τον κίνδυνο παραβίασης των αρχών του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων που απορρέουν από την έγκριση ορισμένων επειγόντων μέτρων. τα μέτρα έκτακτης ανάγκης πρέπει να περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα, να είναι αναλογικά και προσωρινά, να υπόκεινται σε τακτικό έλεγχο και να τηρούν τις προαναφερόμενες αρχές και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. δεν πρέπει να περιορίζουν την ελευθερία έκφρασης ή την ελευθερία του τύπου. συνεπώς, υποστηρίζουμε την πρωτοβουλία της ευρωπαϊκής επιτροπής για την παρακολούθηση της εφαρμογής των έκτακτων μέτρων για την εξασφάλιση των θεμελιωδών αξιών της ένωσης και καλούμε το συμβούλιο γενικών υποθέσεων να εξετάσει το ζήτημα, όταν αυτό είναι απαραίτητο. »


Περισσότερα...

 

Robert Shiller: Οι δύο παγκόσμιες πανδημίες

ΕκτύπωσηE-mail

Σάββατο, 04 Απρίλιος 2020 13:20

Αισθανόμαστε τις επιπτώσεις της ανησυχίας όχι για μία πανδημία, αλλά για δύο. Πρώτον, υπάρχει η πανδημία του Covid-19, που μας ανησυχεί γιατί εμείς ή οι άνθρωποι που αγαπάμε οπουδήποτε στον κόσμο μπορεί σύντομα να αρρωστήσουμε σοβαρά και ακόμη και να πεθάνουμε. Και, δεύτερον, υπάρχει η πανδημία της ανησυχίας σχετικά με τις οικονομικές συνέπειες της πρώτης.

Αυτές οι δύο πανδημίες είναι αλληλένδετες, δεν είναι όμως το ίδιο φαινόμενο. Στη δεύτερη πανδημία, οι ιστορίες φόβου έχουν γίνει τόσο viral που συχνά τις σκεφτόμαστε διαρκώς. Η χρηματιστηριακή αγορά κατρακυλά σαν βράχος, προφανώς ανταποκρινόμενη στις ιστορίες του Covid-19 που απειλεί τη ζωή μας, εκτός κι αν αναλάβουμε κάποια δράση. Όμως, σε αντίθεση με τον ίδιο τον Covid-19, η πηγή του άγχους μας είναι ότι δεν είμαστε σίγουροι για το τι πρέπει να κάνουμε.


Περισσότερα...

 

Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός: «Λόγω του Κορονοϊού …. θέματα πανδημίας» Η ευλογιά της «Ένωσης»

ΕκτύπωσηE-mail

Σάββατο, 04 Απρίλιος 2020 13:09

Η πρωτοπορία ενός σπουδαίου Σουλλαριώτη ιατρού

Το 1864, χρονιά που πραγματοποιήθηκε η περίφημη Ένωση των Επτανήσων με τη υπόλοιπη Ελλάδα, η πόλη των Πατρών είχε χτυπηθεί από τις αρχές του έτους αυτού άσχημα από την επιδημία της ευλογιάς. Λόγω όμως της ελευθέρας θαλάσσιας επικοινωνίας με την Πάτρα, που άνοιξε αμέσως μετά την Ένωση , η Ιόνιος Κυβέρνησης θέσπισε επταήμερο καραντίνα (κάθαρση) σε όσους έρχονταν από αυτήν την πόλη της Πελοποννήσου. Στις 11 Ιουνίου 1864 η Ελληνική Κυβέρνηση κατήργησε την επταήμερον κάθαρση (καραντίνα) και αντικατέστησε αυτή με αυστηρά ιατρική επίσκεψη σ’ όλα τα μέρη και σε όσους μετακινούταν από την Πελοπόννησο προς τα νησιά και το αντίθετο. Ωστόσο, η επιδημία της ευλογιάς διαδόθηκε και στη Στερεά Ελλάδα και σ’ όλη την Πελοπόννησο. Οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς καταφοβισμένοι, λόγω που καταργήθηκε η επταήμερος κάθαρση, έστειλα επείγουσα αναφορά στην Κυβέρνηση, προς το αρμόδιο Υπουργείο και

«… προσεκάλεσαν δια του υπό χρονίαν 22 Ιουνίου 64 εγγράφου αυτού την επί της Υγειονομίας Επιτροπήν της Νήσου ταύτης όπως υποβάλλη γνώμην περί των ληφθησομένων κατά της Ευλογίας μέτρων».


Περισσότερα...

 

ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΡΓΥΡΟΣ: ΤΟ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ

ΕκτύπωσηE-mail

Πέμπτη, 02 Απρίλιος 2020 16:25

Αυτή η εβδομάδα ήταν πιο δύσκολη γιατί συνειδητοποιήσαμε ότι η δοκιμασία δεν θα τελειώσει τόσο γρήγορα. Οι άνθρωποι μπορούν να ανταπεξέλθουν στις πιο δυσμενείς συνθήκες, να ξεπεράσουν τεράστια προβλήματα υγείας, να κάνουν πραγματικούς άθλους. Όλα αυτά, αν έχουν πρόσβαση σε κάποια στοιχεία... ζωτικής σημασίας. Είναι αναγκαίο στην συγκυρία οι έγκλειστοι άνθρωποι να έχουν απρόσκοπτες επικοινωνίες. Να παίρνεις τηλέφωνο για να ενημερωθείς, να δεις τι θα κάνεις, και μετά από πολύωρη αναμονή κανείς δεν ξέρει τίποτα. Μετά από όλα αυτά που περάσαμε και που περνάμε, χωρίς ένα συγγνώμη για την αδιαφορία. Όλοι ζητούν και κουνάνε το χέρι στους παππούδες μας και τους έχοντες ανάγκη και δεν γνωρίζουν τις χρήσεις της ηλεκτρονικής τραπεζικής και των υπολογιστών. Τελικά αυτοί οι ανήμποροι δεν είναι πολίτες αυτού του τόπου ; δεν δικαιούνται και αυτοί να έχουν την στοργή και κατανόηση που τους ανήκει;


Περισσότερα...

 
 

Γιώργος Σκλαβούνος: Ποιός θα μας προστατεύσει από τους φύλακες;

ΕκτύπωσηE-mail

Πέμπτη, 02 Απρίλιος 2020 16:22

 

Κορονοιός : Σοκ ολοκληρωτικής παράδοσης, η Σοκ καθολικής αφύπνισης;

Σε μια σειρά προφητικών, αφυπνιστικών, εφιαλτικά αποκαλυπτικών αναφορών του, ο Γερμανός φιλόσοφος και κοινωνιολόγος Max Weber (1864-1920), διαπιστώνει,(από τότε), την αδυσώπητη πορεία και την παράδοση της ανθρωπότητας, σε ένα Αιγυπτιακού τύπου σύστημα, υπερ-συγκεντρωτικής, ανεξέλεγκτης, γραφειοκρατικής εξουσίας.

Επισημαίνει, μάλιστα, ότι το σύστημα της εποχής μας, ενώ αντιγράφει στην έσχατη λεπτομέρεια του, το Αιγυπτιακό, είναι κτισμένο σε θεμέλια τεχνολογικά και επιστημονικά τελειότερα.

Στα έργα του, «Η Προτεσταντική ηθική και το πνεύμα του καπιταλισμού» (1904-1905), «Η Πολιτική ως Επάγγελμα» (διαλέξεις στην Ένωση Ελεύθερων Φοιτητών, 1919), τεκμηριώνει λεπτομερώς την αδυσώπητη πορεία της ανθρωπότητας σε αυτό που ονόμασε «σκότος παγωμένης πολικής νύχτας και «σιδερένιο κλουβί».

Κατά τον Weber η πορεία οργάνωσης της παραγωγής, της οικονομίας, της γνώσης, της έρευνας, και της αξιοποίησης τους, της πολιτικής, της ζωής μας στο σύνολο της, βρίσκεται σε αναπότρεπτη τροχιά εγκλεισμού στο «σιδερένιο κλουβί» γραφειοκρατικής εξουσιαστικής, εξορθολογιστικής, υπέρ-συγκέντρωσης.

Περισσότερα...

 
 

Γιώργος Κακής Κωνσταντινάτος: ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟ ΚΟΡΩΝΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ...

ΕκτύπωσηE-mail

Τρίτη, 31 Μάρτιος 2020 20:06

Δεν είμαστε βέβαια λοιμωξιολόγοι, αλλά αριθμητική γνωρίζουμε·

και από τρόπους πολιτισμού –εμείς, ο Λαός- και ευγένειας ψυχής, επίσης.

Στις 19 Φεβρουαρίου ο αριθμός νεκρών στην Ιταλία ήταν 3.

16 μέρες αργότερα, στις 6 Μαρτίου, ήταν 4.636, άνθρωποι.

Στις 14 Μαρτίου ο αριθμός νεκρών στην Ελλάδα ήταν 3.

16 μέρες αργότερα, στις 30 Μαρτίου, ήταν 43, άνθρωποι.


Περισσότερα...

 
 

ΑΝΤΩΝΗΣ Π.ΑΡΓΥΡΟΣ «Ο κόσμος γέρνει, γκρεμίζεται»

ΕκτύπωσηE-mail

Τετάρτη, 25 Μάρτιος 2020 17:30

«Ο κόσμος γέρνει, γκρεμίζεται. Και έπρεπε να γεννηθώ εγώ για να τον στερεώσω», λέει ο Αμλετ

Όλοι οι άνθρωποι του πλανήτη πρωταγωνιστούμε σε μια ανείπωτη τραγωδία χωρίς τέλος Ο κορωνοϊός θα μολύνει τελικά το 40% έως 70% του παγκόσμιου πληθυσμού κατά το πρώτο κύμα της εξάπλωσής του, που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, εκτιμά ο Τζάστιν Λέσλερ, κορυφαίος επιστήμονας στον τομέα του - Γιατί είναι κρίσιμο να «μένουμε σπίτι» Μια πανδημία δεν ανατρέπει μόνο την καθημερινότητά μας. Ταυτόχρονα γκρεμίζει και πλήθος από τις βεβαιότητες και τις αυταπάτες μας. Ο κορωνοϊός διαμορφώνει και στη χώρα μας τις συνθήκες για μια δύσκολη και πρωτόγνωρη κατάσταση : κρίση δημόσιας υγείας, κρίση οικονομική και


Περισσότερα...

 
 

Σελίδα 7 από 241

leivada_banner copy.png