ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ Google

You are here: Πρωτοσέλιδο
Διαφήμιση
6/2019
M T W T F S S
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
 
 
stamoulis photoshop.jpg
exofylloxartesteliko.jpg

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟη ημέρα, η εβδομάδα του έτους

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα" Module by: Joomlabyte

ΣYΝΕΒΗ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός : Δυο ποιήματα του Σωτήρη Γαλιατσάτου,ενός έξοχου Κεφαλονίτη ποιητή

ΕκτύπωσηE-mail

Δευτέρα, 25 Μάρτιος 2019 11:37

Δυο «Χαίρε» αντηχούν τη μεγάλη ημέρα της 25ης Μαρτίου. Το πρώτο «χαίρε» είναι αυτό του αρχάγγελου Γαβριήλ προς την Παναγιά, «Θεοτόκε Παρθένε, Χαῖρε κεχαριτωμένη Μαρία, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ, εὐλογημένη, σὺ ἐν γυναιξί, καὶ εὐλογημένος ὁ καρπὸς τῆς κοιλίας σου, ὅτι Σωτῆρα ἔτεκες τῶν ψυχῶν ἡμῶν». για την ενσάρκωση του Θείου Λόγου και το δεύτερο «Χαίρε», είναι αυτό του Διονυσίου Σολωμού προς την Ελευθερία των Ελλήνων το 1821, έτος της Εθνικής παλιγγενεσίας εναντίον στον Τούρκο κατακτητή. Στις ακόλουθες γραμμές ακολουθούν δυο εικόνες-ποιήματα ενός σπουδαίου Κεφαλονίτη, του Σωτήρη Γαλιατσάτου, που μας άφησε υπέροχους στίχους ποιητικούς, και οι οποίοι οι περισσότεροι έχουν γίνει τραγούδια αγαπημένα.

Περισσότερα...

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΦΑΡΑΚΛΑΔΩΝ «Η ΕΥΓΕΡΟΣ» ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ

ΕκτύπωσηE-mail

Κυριακή, 24 Μάρτιος 2019 00:14

ΔΙΗΜΕΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑ ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΙΜΗΤΙΚΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΡΑΣΙΜΟ ΡΗΓΑΤΟ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΦΑΡΑΚΛΑΔΩΝ «Η ΕΥΓΕΡΟΣ» ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 16 Μαρτίου 2019 η εκδήλωση της Επτανησιακής Συνομοσπονδίας στην Παλαιά Βουλή με θέμα «ΤΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΌ ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΑ ΕΠΤΑΝΗΣΑ» στην οποία συμμετείχε η Χορωδία του Συλλόγου «Η ΕΥΓΕΡΟΣ» των Απανταχού Φαρακλάδων Κεφαλλονιάς με μαέστρο τη Χριστίνα Ρόκκου και σόλο τον Τάσο Καλογερόπουλο. Συμμετείχε επίσης και το μέλος του Συλλόγου μας Δημήτρης Δελλαπόρτας, ο οποίος εκπροσώπησε την Κεφαλλονιά μεταξύ των επτά ανδρών από τα νησιά μας που υποδύθηκαν τους Ριζοσπάστες στη δραματοποιημένη ανάγνωση ιστορικών κειμένων.

Περισσότερα...

 

Ευρυδίκη Λειβαδά: Έλληνες / Κεφαλλονίτες & Θιακοί τον 19ο & 20ο αι. Κριμαία, Μαριούπολη, Οδησσός

ΕκτύπωσηE-mail

Σάββατο, 23 Μάρτιος 2019 15:27

Περισσότερα...

 
 

«Το Ριζοσπαστικό Kίνημα στα Επτάνησα» από την Επτανησιακή Συνομοσπονδία

ΕκτύπωσηE-mail

Πέμπτη, 21 Μάρτιος 2019 20:57

Η Επτανησιακή Συνομοσπονδία διοργάνωσε στις 16 Μαρτίου 2019, ημέρα Σάββατο, στον ιστορικό χώρο των συνεδριάσεων της Παλαιάς Βουλής, εκδήλωση με θέμα: «Το Ριζοσπαστικό Kίνημα στα Επτάνησα».

Το αφιέρωμα περιελάμβανε δραματοποιημένη ανάγνωση κειμένου, που αναφερόταν στα ιστορικά γεγονότα από την εποχή της Ενετοκρατίας μέχρι την Ένωση της Επτανήσου με το ελληνικό κράτος. Το κείμενο απέδωσαν με γλαφυρότητα και σθένος, εκπρόσωποι από τα νησιά μας. Περιγράφηκαν η έκρηξη της ελευθεροτυπίας στα νησιά, η δράση των πρωτεργατών του ριζοσπαστικού κινήματος, ενορχηστρωμένου με τα κοινωνικά, απελευθερωτικά και ενωτικά κινήματα της Ευρώπης, οι εξεγέρσεις του Σταυρού και της Σκάλας στην Κεφαλονιά και εν τέλει η δράση των Ριζοσπαστών βουλευτών στο Ελληνικό κοινοβούλιο, που οδήγησε την Αγγλία στην διπλωματική λύση της Ένωσης με την Ελλάδα.

Περισσότερα...

 

Ένα παλιό κεφαλληνιακό άσμα για την 25η Μαρτίου, σε μουσική του Νικόλαου Τζανή Μεταξά

ΕκτύπωσηE-mail

Πέμπτη, 21 Μάρτιος 2019 14:40

Το πρωτοτραγούδησε (25 Μαρτίου 1849) με τη χορωδία του, στο Δημοτικό Κατάστημα Αργοστολίου, ο καλλικέλαδος πρωτοψάλτης και εκκλησιαστικός συνθέτης της Κεφαλονιάς, Γεώργιος Σολωμός.

Γεώργιος Σολωμός

Γεννήθηκε στο Αργοστόλι το 1823 και πέθανε το 1903. Αποφοίτησε από το Λύκειο του Αργοστολίου και για την υπόλοιπη ζωή ασχολήθηκε σθεναρά με την καλλιτεχνία, καλλιεργώντας κυρίως τη βυζαντινή και ευρωπαϊκή μουσική.

Σχημάτισε ανδρική και γυναικεία χορωδία με την οποία και συμμετείχε στις πολιτικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις στην Κεφαλονιά, τις ενταγμένες μέσα σ’ όλο τον αγώνα του Ριζοσπαστισμού. Βέβαια είχε προκαλέσει πολλές φορές την εχθρότητα της Αγγλικής Αστυνομίας, η οποία απαντούσε με διώξεις του μαέστρου και των χορωδών του.

Περισσότερα...

 
 

Σελίδα 10 από 337

leivada_banner copy.png