ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ Google

You are here: Πρωτοσέλιδο
Διαφήμιση
9/2019
M T W T F S S
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
 
stamoulis photoshop.jpg
exofylloxartesteliko.jpg

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟη ημέρα, η εβδομάδα του έτους

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα" Module by: Joomlabyte

ΣYΝΕΒΗ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός: Δελλαπορτάτα: Ένα ερημωμένο χωριό της Παλικής. 1ο Μέρος

ΕκτύπωσηE-mail

Τετάρτη, 31 Ιούλιος 2019 11:54

Το κείμενο δημοσιεύεται λόγω της επικείμενη εκδήλωσης για την ιστορία του χωριού και της ιαματικής πηγής της αγίας Ελεούσας Δελλαπορτάτων την 1η Αυγούστου 2019

Πάνω από τον κάμπο της Υπαπαντής, έξω και βορειοδυτικά του Ληξουρίου, εκεί που αρχίζουν τα υψώματα και οι λόφοι στο κέντρο της Παλικής, σε καλλιθέατη ράχη, βρισκόταν από παλιά το χωριό Δελλαπορτάτα. Οδηγεί κανείς τα βήματά του από παράκαμψη της οδικής αρτηρίας της Ανωγής έπειτα από το ύψωμα των Ορόγγων, και από τον μύλο του Λατσή προς τον κάμπο της Υπαπαντής ή του Βαρέως βγάζει ο δρόμος στην πίσω μεριά του χωριού.

Γύρω από το χωριό υπάρχουν γνωστές τοποθεσίες που στεφανώνουν συνοριακά τον μικρόν οικισμό: ο Λόγγος εκεί που βρίσκονται τα Γερουλανέικα και λίγο πιο κάτω τα χωράφια του

Περισσότερα...

 

Γ. Σ. Γαλανός: Μηνάς Καίσαρης: ο σταγκωματής του Ληξουρίου, ο σταγκωματής των παιδικών μας χρόνων

ΕκτύπωσηE-mail

Τρίτη, 30 Ιούλιος 2019 10:53

Χαραγμένη για πάντα στο μυαλό μου και στη βλέψη μου στέκει η εικόνα του παλιού σταγκωματή ή γανωματή που έζησε για πολλά χρόνια στο Ληξούρι, του Μηνά Καίσαρη. Γύριζε με μια μεγάλη σακούλα από λινάτσα, ριγμένη στην πλάτη του, ανοιχτή στο επάνω μέρος, και μέσα είχε μαγειρικά σκεύη για επισκευή.

Έσερνε τη φωνή του και διαλαλούσε έτσι την παρουσία του και το πέρασμά του από τα στενά και τα καντούνια της πόλης του Ληξουριού και των χωριών της επαρχίας. Η δράση του είχε επεκταθεί και στο Αργοστόλι και στην Λειβαθώ, όπου ακόμη τον θυμούνται οι κάτοικοι, που περνούσε από τα καντούνια και άκουγαν το ηχητικό κάλεσμα της δουλειάς του.

«Στάγκωωωω, Πινιάτες για στάγκωμααααα ο Μηνάαααας»! Ήταν ένα ηχητικό κάλεσμα του δρόμου που καλούσε τις νοικοκυρές να δώσουν ότι χαλκωματένιο κατσαρολικό είχαν που είχε πάθει ζημιά για επισκευή. Ο Μηνάς το έπαιρνε και στο εργαστήρι του το επιδιόρθωνε και το επέστρεφε. Αυτή ήταν η δουλειά του Μηνά.

Περισσότερα...

 

Ζολιω Λαδα-Βαρβαρέσου ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΦΥΓΑΝ

ΕκτύπωσηE-mail

Πέμπτη, 25 Ιούλιος 2019 10:21

Τά πέταλα ασάλευτα στην ησυχία

τής νύκτας. Πού να’ναι τό τέλος;

Κανένας δέν ξέρει απ αυτούς που

κάθονται στίς όχθες τών δρόμων.

Ο θρήνος είναι άφωνος. Βέβαια

το μυστικό ενεδρεύει σέ κάποιο

φθινοπωρινό μουντό βράδυ,

σέ κάποιο αθώο ανοιξιάτικο πρωινό

σέ κάποιο χαμόγελο καλοκαιρινό,

σέ κάποιο χειμωνιάτικο απόγευμα.

Πού να’ναι τό τέλος αδελφέ;

Μήπως κυκλοφορεί αθέατο κι αυτό

στό μήκος τών γκριζων μας φλεβών;

Ζολιω Λαδα-Βαρβαρέσου

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 25/7/2019 #ODUSSEIA

 
 

Βιβλιοπαρουσίαση: O ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΣ MARCO ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΑ ΤΟΝ ΑΙΤΩΛΟ. Εκδόσεις ΠΟΡΦΥΡΑ

ΕκτύπωσηE-mail

Τετάρτη, 24 Ιούλιος 2019 11:00

Όχι, δεν πρόκειται για φαντασιοκόπο μυθιστόρημα, δεν πρόκειται για ιστορία κατασκοπείας προορισμένη να τραβήξει αναγνώστες και να δολοφονήσει την αλήθεια. Όχι. Εδώ γράφει ένας αληθινός κατάσκοπος, εγώ, ο Marco, την ιστορία της ψυχής του. «Δούλεψα», μας εκμυστηρεύεται ο Marco, «πολλά χρόνια για λογαριασμό των Ενετών στην Κέρκυρα, την πατρίδα μου. Τα μάτια μου είδαν πολλά, τ’ αυτιά μου άκουσαν περισσότερα. Έμαθα πόσο μικροί είναι, σχεδόν πάντοτε, οι “μεγάλοι”. Πόσο μεγάλοι γίνονται, συχνά, οι “μικροί”. Στους τελευταίους πιο μεγάλος, απ’ όσο ξέρω, ο Κοσμάς ο Αιτωλός».

Βιογραφικό σημείωμα του συγγραφέα

O Ιωάννης Β. Mενούνος γεννήθηκε στην Αθήνα όπου και έζησε ως εκπαιδευτικός, συγγραφέας και δημοσιογράφος, με «εξόδους» τη 2ετία των στρατιωτικών του υποχρεώσεων και την 25ετία της υπηρεσίας του στη δημόσια εκπαίδευση, αφού προηγήθηκε 2ετία στην ιδιωτική στον Νομό Καβάλας. Υπηρέτησε ως καθηγητής φιλόλογος στη Μάνη, στην ορεινή Αρκαδία (Κοντοβάζαινα, Δημητσάνα, Μεγαλόπολη), στο Λαύριο, στη Μελβούρνη Αυστραλίας (με απόσπαση για ένα χρόνο) στον Πυργετό Ολύμπου (ως Λυκειάρχης) και στην Αθήνα (ως γυμνασιάρχης και λυκειάρχης). ‘Εγραψε-εξέδωσε περίπου 25 βιβλία, και για 21 έτη εξέδιδε την εφημερίδα «Δημοσιογραφική», ενώ παράλληλα υπήρξε βασικός συνεργάτης του περιοδικού «Τα Νειάτα». Το 1980 ανεκηρύχθη Διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, εν συνεχεία 3ετούς υποτροφίας από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών. Πέθανε το 2018.

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 24/7/2019 #ODUSSEIA

 

Eκδήλωση στα Ζερβάτα: «Με την ανέμη του χορού» και τον Γεράσιμο Γαλανό

ΕκτύπωσηE-mail

Δευτέρα, 22 Ιούλιος 2019 18:51

Περισσότερα...

 
 

Σελίδα 8 από 348

leivada_banner copy.png