ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ Google

You are here: Πρωτοσέλιδο ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Διαφήμιση
2/2020
M T W T F S S
12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829
 
 
stamoulis photoshop.jpg
exofylloxartesteliko.jpg

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟη ημέρα, η εβδομάδα του έτους

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα" Module by: Joomlabyte

ΣYΝΕΒΗ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Λάμπης Κωνσταντινίδης: Ἡ Ἀγγλική Λέξις PULL εἰς τά Ἑλληνικά

PDFΕκτύπωσηE-mail

Παρασκευή, 01 Νοέμβριος 2019 19:30

Πρό ὀλίγων ἡμερῶν εἰσερχόμενος εἰς ἓν δημόσιον κτίριον ἢ Τράπεζαν ἀνέγνωσα ἐπί τῶν ὑαλίνων θυρῶν τῆς εἰσόδου τήν ἀπόδοσιν εἰς τήν Ἑλληνικήν τῆς Ἀγγλικῆς λέξεως PULL ὡς «ΕΛΞΑΤΕ».

Βεβαίως ἡ ἐπιλογή τοῦ ῥήματος ἓλκω, δηλ. σύρω, τραβῶ, εἶναι ὀρθή. Ὀρθή εἶναι καί ἡ Προστακτική Ἒγκλισις, εἰς τό δεύτερον πρόσωπον τοῦ πληθυντικοῦ ἀριθμοῦ (εὐγενείας).

Ὃμως ὁ χρησιμοποιηθείς Χρόνος τοῦ ῥήματος «ἓλκω» εἶναι πολύ λανθασμένος. Τό «ἓλξατε» εἶναι Προστακτική τοῦ Ἀορίστου, ἢτοι τοῦ παρελθόντος, (τοῦ ὁποίου ἡ Ὁριστική Ἀορίστου εἶναι «εἷλξα» καί ἡ Προστακτική Πληθυντικοῦ εἰς τό δεύτερον πρόσωπον εἶναι «ἓλξατε»). Ὃμως τό «ἓλξατε», τό ὁποῖον σημαίνει «ἐσύρετε, ἐτραβήσετε», δηλ. εἰς πρᾶξιν τοῦ παρελθόντος οὐδεμίαν ἀπολύτως σχέσιν μέ τήν ὁδηγίαν τοῦ παρόντος νά τραβήξῃ κάποιος ἢ κάποιοι τήν θύραν τῆς εἰσόδου ἑνός χώρου διά νά εἰσέλθῃ εἰς αὐτόν.


Περισσότερα...

 

Νέο βίντεο από την αποστολή στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων

PDFΕκτύπωσηE-mail

Πέμπτη, 31 Οκτώβριος 2019 18:11

https://www.youtube.com/watch?time_continue=5&v=3f0x8Cei2So

Με την επιστημονική αυτή αποστολή του Οκτωβρίου 2019 ολοκληρώθηκε το πρώτο πενταετές ερευνητικό πρόγραμμα.

Το εντυπωσιακό βίντεο από την αποστολή του Οκτωβρίου 2019 στο περίφημο Ναυάγιο των Αντικυθήρων -εγκρίθηκε και- αναρτήθηκε στο YouTube.

Στο διάρκειας 10 λεπτών οπτικό υλικό παρακολουθούμε τις προσπάθειες των ανασκαφέων να ανασύρουν τα ευρήματα, σε μια μάχη με τον χρόνο και τη θάλασσα.

Υπενθυμίζεται ότι, τον Οκτώβριο ενεργοποιήθηκε εκ νέου η υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα στο εμβληματικό ναυάγιο των Αντικυθήρων, με αποκλειστική πλέον ελληνική συμμετοχή υπό την διεύθυνση της δρ. Αγγελικής Γ. Σίμωσι, διευθύντριας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας.


Περισσότερα...

 

Λάμπης Κωνσταντινίδης: ΔΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΕΓΩΜΕΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ ΧΩΡΙΣ ΤΟ «Μ».

PDFΕκτύπωσηE-mail

Τετάρτη, 30 Οκτώβριος 2019 17:39

Μέ ἐνοχλεῖ τά μέγιστα ὃταν ἀκούω εἰς τό ῥάδιον καί τήν τηλεόρασιν, τόσον τῆς Κύπρου ὃσον καί τῆς Ἑλλάδος, νά προφέρωσι πλεῖστοι τῶν ἐκφωνητῶν καί ὁμιλητῶν τόν μῆνα Ὀκτώβριον, πολύ λανθασμένως ὡς Ὀκτώμβριον!

Εἶμαι δέ τῆς γνώμης ὃτι ἐάν κάποιος τούς ἐρωτήσῃ, διατί λέγουσι τόν μῆνα πού διατρέχομεν Ὀκτώμβριον καί ὂχι τό ὀρθόν Ὀκτώβριον, ἡ ἀπάντησίς των θά εἶναι ὃτι ἐφ’ ὃσον καί οἱ ἂλλοι τρεῖς παραπλήσιοι μῆνες (Σεπτέμβριος, Νοέμβριος καί Δεκέμβριος) ἒχουσι μ, ἂρα καί ὁ Ὀκτώβριος δέν πρέπει νά ἀποτελῇ ἐξαίρεσιν καί θά ἐπιμένωσιν ὃτι ἡ ἂποψις των εἶναι ὀρθή χωρίς νά ἀντιλαμβάνωνται ὃτι μέ τήν δικαιολογίαν αὐτήν ἁπλῶς διατυπώνουσι ἓν σόφισμα.


Περισσότερα...

 

Ευρυδίκη Λειβαδά: Ο Άγιος Δημήτριος στην Ναυμαχία της Ναυπάκτου (Εχινάδων)

PDFΕκτύπωσηE-mail

Σάββατο, 26 Οκτώβριος 2019 18:02

Περισσότερα...

 

Σκέψεις πάνω στην κεφαλλονίτικη παράδοση και ιδιαίτερα στις παραδοσιακές ενδυμασίες του νησιού μας

PDFΕκτύπωσηE-mail

Παρασκευή, 25 Οκτώβριος 2019 19:42

Περισσότερα...

 
 

ΤΟ ΑΛΛΟ ΜΙΣΟ: ΕΛΕΝΗ ΚΕΚΡΟΠΟΥΛΟΥ

PDFΕκτύπωσηE-mail

Πέμπτη, 24 Οκτώβριος 2019 20:10

Ένα μυθιστόρημα για τον γάμο και την απιστία, για τα πλήγματα και τα τραύματα που η ανθρώπινη επιπολαιότητα μπορεί να καταφέρει σε έναν εύθραυστο θεσμό, τον θεσμό του γάμου, πάνω στον οποίο στηρίζεται το ίδιο το κύτταρο της κοινωνίας: η οικογένεια.

Βασισμένο σε αληθινές ιστορίες καθημερινής τρέλας και στην αβάσταχτη ελαφρότητα του ανθρώπινου είναι.

…Μέχρι πριν λίγο καιρό πίστευα ότι είχα ένα ζεστό κι όμορφο σπιτικό που μάτωσα για να του δώσω τα καλύτερα υλικά. Του έβαλα μέσα όλη μου την αγάπη, τη στοργή, την αφοσίωση, την αθώα εμπιστοσύνη μου, την ανοχή μου, την κατανόηση, τα όμορφα παιδιά μου… κι εσένα πρώτ’ απ’ όλους και όλα. Μόνο που τυφλωμένη από τη λάμψη της εφήμερης ευτυχίας μου, δεν είδα ότι δεν μπήκες ποτέ μέσα για τα καλά. Φοβήθηκες το απόλυτο δόσιμο, φοβήθηκες τη φλογερή αγάπη μου, εμένα… Ήσουν με το ένα πόδι μέσα και με το άλλο έξω απ’ αυτό. Το

Περισσότερα...

 
 

Επιστολή Προέδρου Εταιρείας Μελετών Προϊστορικής Κεφαλληνίας κ. Μεταξά για τον Θολωτό Τάφο

PDFΕκτύπωσηE-mail

Τετάρτη, 23 Οκτώβριος 2019 19:21

Ενημέρωση για την πορεία των μελετών του Θολωτού τάφου Τζαννάτων

Μετά από την πρόσφατη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η αξιότιμη Περιφερειάρχης των Ιονίων Νήσων κυρία Ρόδη Κράτσα στα ΜΜΕ των νησιών μας, όπου εκεί διαφάνηκε η ανάγκη της ενημέρωσης για την πορεία των μελετών που αφορούν την στερέωση προστασία και ανάδειξη του μνημειώδους θολωτού τάφου των Τζαννάτων, σας θέτουμε υπόψη σας ένα πολύ σύντομο οδοιπορικό των σχετικών μελετών καθώς και τους αποδέκτες τους.

Επειδή ακούστηκε ότι η Περιφέρεια των Ιονίων Νήσων δεν κατέχει τον φάκελλο των μελετών θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι εμείς δεν είμαστε ο φορέας που είχε ή έχει την θεσμική ευθύνη για την αποστολή των σχετικών μελετών. Η αποστολή των μελετών γίνεται μέσω των αρμόδιων φορέων που στην προκειμένη περίπτωση είναι η εδώ Αρχαιολογική Υπηρεσία (ΕΦΑ Κεφαλληνίας και Ιθάκης).

Περισσότερα...

 
 

«Θέλω ν’ αφήσω τον κόσμο ετούτονε» Ένα υπέροχο τραγούδι του Ληξουρίου που έγινε πανελλήνιο

PDFΕκτύπωσηE-mail

Δευτέρα, 21 Οκτώβριος 2019 21:52

Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός

Η ιστορία των Ληξουριώτικων τραγουδιών, μέρος 3ο , 3-1-2019

(Μου ζητήθηκε να το ξανακυλήσω..)

Ένα από τα ωραιότερα Ληξουριώτικα άσματα που έγιναν γνωστά σ’ όλη την Επτάνησο είναι και το άσμα «Θέλω ν’ αφήσω τον κόσμο ετούτονε». Έγινε τόσο γνωστό, που, κάθε τόπος που το τραγουδά, να το θεωρεί πως είναι δικό του δημιούργημα. Ιδιαίτερα οι Ζακυνθινοί που έχουν «ζακυνθινοποιήσει» πολλά κεφαλληνιακά άσματα, να το θεωρούν δικό τους και να το εντάσσουν στα δικά τους παραδοσιακά.

Η παρούσα ανακοίνωση θέλει να φανερώσει και να «τοποθετήσει» το άσμα αυτό, όπως είναι μέσα στην ιστορική του πορεία, καθώς και να τιμήσει στην αρχή του νέου έτους, τον Τζώρτζη Δελλαπόρτα, όπου φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από το θάνατό του.

Περισσότερα...

 
 

Σελίδα 8 από 228

leivada_banner copy.png