ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ Google

You are here: Πρωτοσέλιδο ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Διαφήμιση
7/2020
M T W T F S S
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
 
stamoulis photoshop.jpg
exofylloxartesteliko.jpg

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟη ημέρα, η εβδομάδα του έτους

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα" Module by: Joomlabyte

ΣYΝΕΒΗ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ζολιω Λαδα-Βαρβαρεσου: ΠΑΓΩΜΕΝΕΣ ΕΥΧΕΣ

PDFΕκτύπωσηE-mail

Δευτέρα, 21 Ιανουάριος 2013 14:23

Παγωμενες

Πρωτοχρονιατικες ευχες

θα σας παρω μαζι μου

στο Ντυσσελντορφ, στο Αμβουργο,

στη Βαλτικη

καθως θα  πηγαινω

μη τυχει και λυωσετε

Περισσότερα...

 

Η Μαράη Γεωργούση για το νέο ημερολόγιο του Κώστα Ευαγγελάτου

PDFΕκτύπωσηE-mail

Σάββατο, 19 Ιανουάριος 2013 12:27

Η δουλειά του Ευαγγελάτου χαρακτηρίζεται από διαρκείς πρωτοποριακές αναζητήσεις. Στο νέο συλλεκτικό εικαστικό ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ του 2013, που κυκλοφορεί για έκτη συνεχή χρονιά, ο εικαστικός δημιουργός Κώστας Ευαγγελάτος, παρουσιάζει μια σειρά εννοιολογικών σχεδιαστικών συνθέσεων με τίτλο " Ιδεογραφικές συλλήψεις-Ideographic concepts" (Art- Est 2013). Πρόκειται για επιλογή έργων που έχει φιλοτεχνήσει στην Αθήνα, στην Νέα Υόρκη (κατά τη διάρκεια των καλλιτεχνικών και θεωρητικών σπουδών του) και στο Παρίσι, τα οποία  έχουν εκτεθεί σε γκαλερί  και πολιτιστικούς χώρους του εξωτερικού με επιτυχία, από το 1985 μέχρι και πρόσφατα στο Παρίσι και το Σιάτλ.

Αρχικά η δουλειά αυτή παρουσιάστηκε με τον τίτλο «Ιδεογραφήματα», στο πέρασμα του χρόνου όμως και ενώ το concept παρέμεινε το ίδιο εμπλουτίστηκε και ονομάστηκε «Εννοιακές συλλήψεις», μέχρι να διαμορφωθεί τελικά και να πάρει τον τίτλο «Ιδεογραφικές συλλήψεις».

Οι ιδιότυπες αυτές συνθέσεις προκύπτουν μέσα από αλγεβρικές σχέσεις, γεωμετρικές αναλογίες, ονόματα προσώπων, αριθμούς και σύμβολα, που δημιουργούν ένα ενεργητικό και δυναμικό οπτικό πεδίο αρμονικής έκφρασης.

Τα σχέδια του εξωφύλλου και του οπισθοφύλλου του Ημερολογίου 2013 του Κώστα Ευαγγελάτου, είναι δύο συνθέσεις με μελάνι που κοσμούν την επιστημονική έκδοση "INTRODUCTION TO TOPOLOGICAL QUANTUM COMPUTATION", CAMBRIDGE UNIVERSITY PRESS, 2012, του καθηγητή φυσικής JIANNIS K. PACHOS. Η έκδοση αυτή παρουσιάστηκε στα πλαίσια συνεδρίου φυσικής, τον Ιούνιο του 2012, στο Institute HENRI POINCARE στο Παρίσι. Επίσης το έργο-σχέδιο του μηνός Φεβρουαρίου φιλοτεχνήθηκε στο πανεπιστήμιο The New School της Νέας Υόρκης, στο μάθημα σκηνικού χώρου και είναι εμπνευσμένο από την πρώτη πράξη της όπερας Λόενκριν του Βάγκνερ, ενώ του μηνός Ιουλίου είναι αφιερωμένο στον κορυφαίο εννοιολογικό καλλιτέχνη Sol Lewitt και εκτέθηκε σε

Περισσότερα...

 

Πότε και πώς ορίζεται το Πάσχα στους Καθολικούς και τους Ορθόδοξους

PDFΕκτύπωσηE-mail

Παρασκευή, 18 Ιανουάριος 2013 13:31

Το Πάσχα των Καθολικών για την χρονιά του 2013 είναι την Κυριακή 31 Μαρτίου.

Το 2013, ο εορτασμός του Πάσχα μεταξύ των δύο Εκκλησιών θα διαφέρει και πάλι καθώς η μεν Καθολική Εκκλησία θα το εορτάσει στις 31 Μαρτίου η δε Ορθόδοξη στις 5 Μαΐου. Οφείλουμε να παραδεχθούμε εδώ ότι η Δυτική Εκκλησία στηριζόμενη σε σωστά και αληθή ημερολογιακά δεδομένα της εποχής μας, ερμηνεύει και το γράμμα αλλά και το πνεύμα του Όρου της Νίκαιας. Το 2013 λοιπόν, η πρώτη πανσέληνος μετά την εαρινή ισημερία της 21ης Μαρτίου θα συμβεί την Τετάρτη 27 Μαρτίου και επομένως το Πάσχα παρά των Ρωμαιοκαθολικών θα εορτασθεί μετά 4 ημέρες δηλ. την αμέσως επόμενη Κυριακή της πανσελήνου, στις 31 Μαρτίου.

Η Ανατολική Εκκλησία θεωρώντας ως εαρινή ισημερία την 3η Απριλίου, (σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο), "βλέπει" μέσω του Μετωνικού κύκλου ως πρώτη εαρινή πανσέληνο την Τρίτη 30 Απριλίου και τοποθετεί το Πάσχα στις 5 Μαΐου. (Παρά το ότι η πραγματική

Περισσότερα...

 

Δίολκος για 1500 χρόνια

PDFΕκτύπωσηE-mail

Πέμπτη, 17 Ιανουάριος 2013 15:44

Μια ταινία 22 λεπτών, δημιουργημένη με το σύστημα του animation (εικονοκινητική τεχνική) αναπαριστά με μοναδικό τρόπο το εξαιρετικό μνημείο τεχνικού πολιτισμού της αρχαίας Ελλάδας, τον Δίολκο: μια οδό από ξηράς για την μεταφορά πλοίων ανάμεσα στον Σαρωνικό και τον Κορινθιακό κόλπο κατά μήκος του Ισθμού της Κορίνθου, τότε που δεν υπήρχε ο πορθμός.

Η ταινία παρουσιάζει πολλές άλλες τεχνολογικές λεπτομέρειες, αλλά σκηνές της ζωής των ναυτικών εκείνης της μακρινής εποχής: τυχερό παιχνίδι, επίσκεψη στον ναό του Ποσειδώνα, γλέντι σε καπηλειό, καθώς και μια συναισθηματική συντυχία.

Πρόκειται για ένα έργο-συμβολή στην μελέτη της αρχαίας ελληνικής Τεχνολογίας, μια παραγωγή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας σε συνεργασία με την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας. Δημιουργοί της ταινίας είναι οι Θ.Π. Τάσιος, Ν. Μήκας, Γ. Πολύζος, οι οποίοι

Περισσότερα...

 

Γιατί η Ελλάδα; Και γιατί τα Ελληνικά;

PDFΕκτύπωσηE-mail

Πέμπτη, 17 Ιανουάριος 2013 12:28

Η συναρπαστική οπτικοακουστική διάλεξη του γνωστού Ελληνιστή Pedro Olalla (Πέδρο Ολάγια) στην Ημερίδα Κλασσικού Πολιτισμού στο Σαγούντο της Ισπανίας, στις 17 Νοεμβρίου 2012.

Δείτε το ισπανικό βίντεο -με δυνατότητα επιλογής ελληνικών υποτίτλων- το οποίο μιλεί για την προσφορά του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού στην ανθρωπότητα. Εκφωνήθηκε από τον γνωστό ελληνιστή Pedro Olalla στην Ημερίδα Κλασσικού Πολιτισμού του Σαγούντο της Ισπανίας, με αφορμή την πρόταση κατάργησης του μαθήματος των ελληνικών στην ισπανική εκπαίδευση, στην οποία πρόταση φυσικά και εναντιώνεται. Ενώ η

Περισσότερα...

 
 

Ευχαριστήριο από την ΚΕΔΗΚΕ

PDFΕκτύπωσηE-mail

Τετάρτη, 16 Ιανουάριος 2013 14:36

Η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Κεφαλλονιάς με το Εορταστικό Πρόγραμμα Εκδηλώσεων 2012-2013, κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, επιδίωξε εκτός των άλλων στόχων της να περάσει το μήνυμα ότι παρόλες τις δυσκολίες ο Πολιτισμός είναι ένας από τους τομείς που αντιστέκεται και που μπορεί να μας κάνει να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία.

Μέσα από τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν, Εορταστικές Συναυλίες, Μουσικές εκδηλώσεις, Θεατρικά, Φιλανθρωπικές εκδηλώσεις και μια σειρά εκδηλώσεων που συνεχίζουν την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα του νησιού μας, ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία, κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Περισσότερα...

 
 

Η Ανεξάρτητη Αγαπημένη Κεφαλλονιά για την Κοργιαλένειο και Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη

PDFΕκτύπωσηE-mail

Τετάρτη, 16 Ιανουάριος 2013 14:08

Τον τελευταίο καιρό η τοπική μας κοινωνία ταλανίζεται  από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν δύο σημαντικά πνευματικά και πολιτιστικά κέντρα του νησιού μας: η Κοργιαλλένειος Βιβλιοθήκη Αργοστολίου και η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη Ληξουρίου. Προβλήματα σε λειτουργικό κυρίως επίπεδο που αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα, θα οδηγήσουν στην παρακμή παρά τις ηρωικές προσπάθειες των εργαζομένων σε αυτές.

Οι δημόσιες  βιβλιοθήκες είναι παρακαταθήκη για ένα τόπο, είναι δημόσιο αγαθό που ικανοποιεί την ανάγκη των πολιτών για μάθηση, πνευματική καλλιέργεια, έρευνα. Αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα  της βασικής υποδομής για τη γνώση, τη μάθηση και τον πολιτισμό. Μέσα από αυτές επιτυγχάνεται η  διάσωση, διατήρηση και καταγραφή της τοπικής παράδοσης  και  πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και η μετάδοση αξιών και ιδανικών στους νέους και  σε όλους όσους διψούν για πνευματική τροφή και ψυχική ανάταση.

Περισσότερα...

 
 

ΔΕΚΑΤΟΣ ΟΓΔΟΟΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ "ΤΕΧΝΗΣ" '

PDFΕκτύπωσηE-mail

Τρίτη, 15 Ιανουάριος 2013 16:06

Α) ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ "ΤΕΧΝΗ" ΚΙΛΚΙΣ προκηρύσσει το Δέκατο Όγδοο Πανελλήνιο Ποιητικό Διαγωνισμό με τίτλο "Κούρος Ευρωπού", με τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.

Οι ποιητικές συλλογές που θα σταλούν για το διαγωνισμό πρέπει:

1)         Να μην έχουν εκδοθεί.

2)         Να είναι δακτυλογραφημένες σε τρία αντίτυπα.

3)         Να είναι 20 έως 30 σελίδες η κάθε μία.

4)         Οι συλλογές να στέλνονται με ψευδώνυμο. Σε δεύτερο κλειστό φάκελο αλληλογραφίας ο υποψήφιος εξωτερικά θα αναγράφει πάλι το ψευδώνυμο του και μέσα τα πραγματικά του στοιχεία (όνομα, επίθετο, διεύθυνση, τηλέφωνο και e mail, αν έχει). Ο δεύτερος αυτός φάκελος θα ανοιχθεί από την επιτροπή του διαγωνισμού μόνο σε περίπτωση βράβευσης της συλλογής.

Τα ποιητικά έργα δε θα επιστραφούν.

Περισσότερα...

 
 

Σελίδα 234 από 235

leivada_banner copy.png