ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ Google

You are here: Πρωτοσέλιδο ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Διαφήμιση
9/2020
M T W T F S S
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
 
 
stamoulis photoshop.jpg
exofylloxartesteliko.jpg

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟη ημέρα, η εβδομάδα του έτους

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα" Module by: Joomlabyte

ΣYΝΕΒΗ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ανακαλύφθηκαν οστά Νεαντερταλένσις σε σπήλαιο στη Μάνη!

PDFΕκτύπωσηE-mail

Τρίτη, 02 Απρίλιος 2013 13:18

Μια ομάδα Ελλήνων και ξένων ερευνητών ανακάλυψε στο σπήλαιο «Καλαμάκια» στη δυτική ακτή της Μάνης, οστά και εργαλεία από Νεάντερταλ 39.000 έως 100.000 ετών!

Ειδικότερα στην ανασκαφή εντοπίστηκαν δέκα δόντια κι ένα τμήμα κρανίου που προέρχονται από τουλάχιστον οκτώ ενήλικα άτομα και παιδιά. Καθώς στο γειτονικό σπήλαιο Λακωνίς έχει ήδη ανακαλυφθεί ένα δόντι από Νεάντερταλ, αυτή η ανακάλυψη έρχεται να ενισχύσει την πεποίθηση των επιστημόνων για την ισχυρή παρουσία των Νεάντερταλ, συγγενών του ανθρώπου, στη Μάνη κατά την Ύστερη Πλειστόκαινο εποχή.

Το μεσο-παλαιολιθικό σπήλαιο «Καλαμάκια», που φθάνει σε βάθος 20 μέτρων, ανασκάφηκε για πρώτη φορά την περίοδο 1993-2006 από μια διεπιστημονική ομάδα ελλήνων και γάλλων ερευνητών της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας και Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Παρισιού. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι τα ευρήματα (λίθινα εργαλεία, πλούσια πανίδα και ανθρώπινα οστά) στη συγκεκριμένη τοποθεσία χρονολογούνται προ 39.000 έως 100.000 ετών περίπου και βρίσκονται σε διάφορα γεωλογικά στρώματα, που αντιστοιχούν σε διαφορετικές εποχές.

Περισσότερα...

 

2 Απριλίου 1827: O Καποδίστριας από τα Ιόνια Κυβερνήτης της Ελλάδας

PDFΕκτύπωσηE-mail

Τρίτη, 02 Απρίλιος 2013 11:53

Ο Αντώνιος Καποδίστριας είχε φτιάξει το σύνταγμα της Ιονίου Πολιτείας και την είχε εκπροσωπήσει στην Αγία Πετρούπολη. Ο Ιωάννης ήταν ο δεύτερος γιος του ο οποίος ανδρώθηκε πολιτικά στην ταραγμένη από τις διαμάχες των φατριών Κεφαλλονιά των αρχών του 19ου αι.

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1776, σπούδασε γιατρός κι εξελίχθηκε σε μεγάλο διπλωμάτη. Όσο ακόμη τα Επτάνησα ήταν κάτω από την επικυριαρχία της Ρωσίας, έφτασε να γίνει γραμματέας του κράτους. Στα 1807, τα νησιά καταλήφθηκαν από τους Γάλλους κι ο Ιωάννης Καποδίστριας κατέφυγε στη Ρωσία. Γρήγορα, έγινε γραμματέας της ρωσικής πρεσβείας στην Αυστρία και μετά στην Ελβετία. Εκεί, κατόρθωσε να συμφιλιώσει τα αντιμαχόμενα στρατόπεδα, προτείνοντάς τους την εφαρμογή ενός ομοσπονδιακού συστήματος διακυβέρνησης: Τα καντόνια που και σήμερα υπάρχουν.

Στα 1815, ήταν εκπρόσωπος της Ρωσίας στο συνέδριο της Βιέννης και στη διάσκεψη του Παρισιού, όπου πέτυχε να αναγνωριστεί η αυτονομία της Επτανήσου κάτω από την αγγλική προστασία. Η οργάνωση της ελληνικής επανάστασης τον βρήκε υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας. Στα 1820, αρνήθηκε να μπει επικεφαλής της Φιλικής Εταιρείας, πιστεύοντας πως θα υπηρετούσε καλύτερα την πατρίδα του ως υπουργός του τσάρου. Στα 1821, μετέτρεψε σε αυστηρή ουδετερότητα την εχθρική στάση του τσάρου απέναντι στην ελληνική επανάσταση και ουσιαστικά παραιτήθηκε, όταν ο Αλέξανδρος Α’ δεν έδειξε διάθεση να βοηθήσει τους Έλληνες.

Περισσότερα...

 

Ο μοναδικός Δημήτρης Λιαντίνης για τον νεοέλληνα

PDFΕκτύπωσηE-mail

Δευτέρα, 01 Απρίλιος 2013 18:45

Θέλεις νά ‘χεις πιστή την εικόνα του νεοέλληνα; Λάβε το ράσο του γύπα και του κόρακα. Λάβε τις ασπιδωτές κοιλιές των ιερέων, το καλυμμαύκι Μακαρίου Β’ της Κύπρου.

Και τα γένεια τα καλογερικά, που κρύβουν το πρόσωπο, καθώς άκοσμοι αγκαθεροί φράχτες τους αγρούς.

Και τις κουκουλωμένες καλόγριες, την άλλη έκδοση του φερετζέ της τούρκισσας, και έχεις το νεοέλληνα φωτογραφία στον τοίχο.

Απέναντι σε τούτη τη μελανή και γανιασμένη φοβέρα, φέρε την εικόνα του αρχαίου έλληνα, για να μετρήσεις τη διαφορά.

Περισσότερα...

 

Έκλεισε το ιστορικό Βιβλιοπωλείον της Εστίας ύστερα από 128 χρόνια

PDFΕκτύπωσηE-mail

Κυριακή, 31 Μάρτιος 2013 15:58

Κλείνει ένας κύκλος πνεύματος και νεώτερης πολιτιστικής ιστορίας που ξεκίνησε το 1885. Το ιστορικό βιβλιοπωλείο της «Εστίας» κατεβάζει ρολά και οι φανατικοί ρέκτες της γνώσης χάνουν ένα από τα καλύτερα στέκια τους.

Άνοιξε πριν από 128 χρόνια στην οδό Σταδίου και αποτέλεσε σημείο αναφοράς για δημοσιογράφους, καλλιτέχνες, συγγραφείς, ανθρώπους του πνεύματος και βιβλιόφιλους πολιτικούς. Πριν από 21 χρόνια, το «Βιβλιοπωλείον της Εστίας» μετακόμισε στην οδό Σόλωνος και συμπαρέσυρε πολλά ακόμα βιβλιοπωλεία που μετακινήθηκαν στη γύρω περιοχή πίσω από τις εγκαταστάσεις της Νομικής Σχολής Αθηνών. Έτσι δημιουργήθηκε η γειτονιά των βιβλίων στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Περισσότερα...

 

Τ. Καβαλλιεράτος: Ας τιμήσουμε επιτέλους τον Νίκο Καββαδία

PDFΕκτύπωσηE-mail

Σάββατο, 30 Μάρτιος 2013 19:37

Από την Κεφαλονιά κατάγεται ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες ποιητές και ο μεγαλύτερος υμνητής της θάλασσας και της ναυτοσύνης. Ο Νίκος Καββαδίας. Τόσα χρόνια κανένας Κεφαλονίτης εφοπλιστής δεν έβαλε το όνομά του σε ένα από τα βαπόρια του!!! Μαθαίνουμε ότι καινούργια εταιρεία αγόρασε το f/b ¨Κεφαλονιά¨της εταιρείας Στρίντζη, για να το επαναδρομολογήσει στο νησί μας. Αφού ευχηθούμε στους νέους ιδιοκτήτες του πλοίου να έχουν καλές δουλειές και ούριους άνεμους το πλοίο,  προτείνουμε να τιμήσουν αυτοί τον μεγάλο μας ποιητή και να δώσουν το όνομά του στο καινούργιο τους απόκτημα το f/b ¨Κεφαλονιά¨. Να είναι σίγουροι πως αν το πράξουν οι Κεφαλονίτες αλλά και μεγάλη μερίδα των Ελλήνων θα εκτιμήσουν αυτή τους τη κίνηση.

Τάσος Καβαλλιεράτος

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 30.3.2013

 
 

ΣΤΑΥΡΟΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ: Φάουστ, ΙΙΙ

PDFΕκτύπωσηE-mail

Σάββατο, 30 Μάρτιος 2013 18:11

Προς τα πού είναι η πύλη του ανθρώπινου, Φάουστ;

Προς τα πού είναι η γνώση των κανόνων της θέασης;

Ολες οι αισθήσεις σου φωτίζονται στη γη,

όλες σου οι φύσεις αγρυπνούν στα ινδάλματά τους.

Ποια παραπάνω αλήθεια σε απελπίζει;

Υπάρχει ένας κήπος με περίτεχνες βραγιές,

με αλληγορίες δέντρων και θαυμάτων,

απρόσιτος απ' όλες τις μεριές,

μα ευπρόσιτος απ' τη μεριά της λύπης.

Περισσότερα...

 
 

Κέντρο ΓΑΙΑ - Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας: Εγκαίνια Έκθεσης

PDFΕκτύπωσηE-mail

Παρασκευή, 29 Μάρτιος 2013 12:43

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν  τα εγκαίνια της έκθεσης με θέμα «Ιπποκρατική Ιατρική δια μέσου των αιώνων» στο κέντρο ΓΑΙΑ του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας στην Κηφισιά. Πρόκειται για μία συμπαραγωγή του Μουσείου Γουλανδρή με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, του Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος Κω και της μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Ιπποκράτης 2.500 χρόνια», με σκοπό να παρουσιαστούν στο κοινό οι φιλοσοφικές και επιστημονικές αρχές πάνω στις οποίες βασίστηκε η σκέψη του Ιπποκράτη.

Η έκθεση περιλαμβάνει κείμενα και φωτογραφίες από την Ιστορία της Αρχαίας Ελληνικής Ιατρικής και πλαισιώνεται με διάφορα φαρμακευτικά φυτά και αντίγραφα των απεικονίσεών τους από το σύγγραμμα του 512 μ.Χ. του Διοσκουρίδη «Περί Ύλης Ιατρικής», το οποίο φυλάσσεται στη Βιέννη.

Περισσότερα...

 
 

Πέτρος Πετράτος: ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

PDFΕκτύπωσηE-mail

Πέμπτη, 28 Μάρτιος 2013 13:32

Η νεότερη και σύγχρονη ιστορία έχει καταγράψει αρκετές φορές στη διάρκεια των τελευταίων αιώνων την Κεφαλονιά ως τόπο άμεσης γεωγραφικής πρόσβασης και σχετικά ασφαλούς εγκατάστασης για ατομικές ή ομαδικές εξόδους προσφύγων – προσφύγων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη γενέτειρά τους εξαιτίας πολέμου και κατάληψης της πατρίδας τους ή λόγω πολιτικών συγκρούσεων. Δεν μας επιτρέπει ο χρόνος να αναφερθούμε στο ζήτημα αυτό αναλυτικά. Γι’ αυτό θα περιοριστούμε σύντομα σε τέσσερις χαρακτηριστικές περιπτώσεις προσφυγικών ρευμάτων στο νησί μας:  η πρώτη αφορά σε γυναικόπαιδα αλλά και αγωνιστές της Επανάστασης του 1821, η δεύτερη αναφέρεται σε Ευρωπαίους και κυρίως Ιταλούς πολιτικούς πρόσφυγες του τέλους του 18ου και του πρώτου μισού του 19ου αιώνα, η τρίτη σχετίζεται με τους Κρήτες σε διάφορες πολεμικές ή επαναστατικές φάσεις της ιστορίας τους, και η τέταρτη αναφέρεται στους Έλληνες πρόσφυγες της Ανατολικής Θράκης και της Μικράς Ασίας μαζί με τους Αρμένιους κατά το γνωστό Μικρασιατικό Πόλεμο του 1919-1922.

Περισσότερα...

 
 

Σελίδα 227 από 238

leivada_banner copy.png