ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ Google

You are here: Πρωτοσέλιδο ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Διαφήμιση
2/2020
M T W T F S S
12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829
 
 
stamoulis photoshop.jpg
exofylloxartesteliko.jpg

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟη ημέρα, η εβδομάδα του έτους

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα" Module by: Joomlabyte

ΣYΝΕΒΗ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βραβείο Ποίησης «Μαρία Πολυδούρη»

PDFΕκτύπωσηE-mail

Τετάρτη, 23 Ιανουάριος 2013 17:35

Σας κοινοποιούμε επιστολή του Συνδέσμου Φιλολόγων Μεσσηνίας σχετικά με το βραβείο  Ποίησης "Μαρία Πολυδούρη"  για ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου να συμμετάσχει.

Δημήτρης Ζαβιτσιάνος

Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Δ.Σ. Κεφαλλονιάς - Ιθάκης

________________________________________________________________________________________

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΟΙΗΣΗΣ "ΜΑΡΙΑ ΠΟΛΥΔΟΥΡΗ"

Ο Δήμος Καλαμάτας, η Κοινωφελής Επιχείρηση "ΦΑΡΙΣ" και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Μεσσηνίας προκηρύσσουν βραβείο ποίησης πρωτοεμφανιζόμενου ποιητή "Μ. Πολυδούρη", με χρηματικό έπαθλο 2.000,00 ευρώ (δύο χιλιάδων ευρώ).

Το βραβείο είναι ετήσιο, πανελλήνιο, θα απονέμεται στα Πολυδούρεια και για φέτος θα δοθεί στα Ε΄ Πολυδούρεια.

Περισσότερα...

 

22/01/1944: Απόβαση στο Άντζιο! Η συμμετοχή του ελληνικού ΠΝ

PDFΕκτύπωσηE-mail

Τρίτη, 22 Ιανουάριος 2013 12:36

Ο δρόμος από τη Μεσόγειο προς τη καρδιά της Γερμανίας, το Βερολίνο, που άνοιξε με τη κατάληψη της Σικελία κι εν συνεχεία της Νοτίου Ιταλίας μέχρι Νεαπόλεως, έπρεπε να είχε φθάσει στη Ρώμη τα Χριστούγεννα του 1943. Καταρρακτώδεις, όμως, βροχές και ο άγριος χειμώνας που ενέσκυψε τον Δεκέμβριο, σε συνδυασμό με τη λυσσώδη άμυνα των Ιταλο - Γερμανών στο Ιταλικό μέτωπο, καθήλωσαν τους συμμάχους στην γραμμή της Νεαπόλεως.

Το 1944 μπαίνει, με προοπτικές μεγάλων θυσιών, αλλά μέσα σε γενική αισιοδοξία, ότι το τέλος του θα το επισφραγίσει ο θρίαμβος. Ελπίδες που δυστυχώς δεν επαλήθευσαν. Θα χρειαστεί κι άλλος ένας χειμώνας για την άνευ όρων παράδοση των δυνάμεων του 'Αξονος. Οι δυσκολίες άρχισαν και πάλι να συσσωρεύουν τα μαύρα τους σύννεφα στο μεσογειακό μέτωπο.

Περισσότερα...

 

Ο σεισμός της 23ης Ιανουαρίου 1867

PDFΕκτύπωσηE-mail

Τρίτη, 22 Ιανουάριος 2013 11:46

Τις 22 Ιανουαρίου 8 η ώρα το απόγευμα έγινε ασθενής σεισμική δόνηση της γης για την οποία κανείς από τους κατοίκους δεν έδωσε προσοχή. Να ξημερώνει 23 Ιανουαρίου, ημέρα Δευτέρα και ώρα 6:00 π.μ. (πρωί) ακόμη, οι κάτοικοι ήταν στον ύπνο, έντρομοι εξεγέρθηκαν από σφοδρό σεισμό που διήρκεσε 25΄΄ - 30΄΄. Ακολούθησαν μικρότεροι σεισμοί και τις 11 το πρωί επαναλήφθηκαν μεγάλες δονήσεις που συμπλήρωσαν την καταστροφή. Ο ιστοριοδίφης Ηλίας Τσιτσέλης μας πληροφορεί ότι ο σεισμός αυτός προαναγγέλθηκε από τους μικρότερους πολυάριθμους σεισμούς και από άσχημα καιρικά φαινόμενα του προηγούμενου έτους 1866 Ιανουάριος 25 και μετά.

Οι διάφοροι μελετητές – σεισμολόγοι - περιηγητές προσπάθησαν να εξάγουν συμπεράσματα για την κατεύθυνση του σεισμού υπολογίζοντας το μέγεθος της καταστροφής και τη διεύθυνση της πτώσεως των ερειπίων. Σίγουρο είναι ότι ο σεισμός έπληξε περισσότερο την περιοχή της Παλικής, όπου ήταν και η εστία του σεισμού (περιοχή Ρίφι – Δαμουλιανάτα - Αγία Θέκλη). Οι στέρεοι πέτρινοι ανεμόμυλοι του υψώματος Ρίφι έπεσαν κι αυτοί χωρίς τα ερείπιά τους να πέσουν. Τα χωριά έγιναν σωρός ερειπίων. Μεγάλη ήταν η καταστροφή της Αγίας Θέκλης μια και είναι χτισμένη στην πλαγιά του βουνού.

Ο Ιωσήφ Παρτς, στο βιβλίο του «Κεφαλληνία και Ιθάκη» μας δίνει το μέγεθος της καταστροφής της Αγίας Θέκλης: «Η καταστροφή αυτού του χωριού ήταν τόσον τέλεια, ώστε δεν ηδύνατο τις να διακρίνει τα όρια των κτησμάτων εν τω πεδίω των ερειπίων. Ενταύθα εν τη κυρία εστία του σεισμού φαίνεται ότι ευθύς η πρώτη δόνησις απετέλεσε σχεδόν την καταστροφή». Λιγότερη αλλά όχι και ασήμαντη βλάβη προξένησε ο σεισμός και στην Άνω και Κάτω Λειβαθώ. Ζημιές έπαθαν τα χωριά Λακήθρα, Κοριάνα, Κλείσματα, Καραντηνάτα και

Περισσότερα...

 

Ζολιω Λαδα-Βαρβαρεσου: ΠΑΓΩΜΕΝΕΣ ΕΥΧΕΣ

PDFΕκτύπωσηE-mail

Δευτέρα, 21 Ιανουάριος 2013 14:23

Παγωμενες

Πρωτοχρονιατικες ευχες

θα σας παρω μαζι μου

στο Ντυσσελντορφ, στο Αμβουργο,

στη Βαλτικη

καθως θα  πηγαινω

μη τυχει και λυωσετε

Περισσότερα...

 

Η Μαράη Γεωργούση για το νέο ημερολόγιο του Κώστα Ευαγγελάτου

PDFΕκτύπωσηE-mail

Σάββατο, 19 Ιανουάριος 2013 12:27

Η δουλειά του Ευαγγελάτου χαρακτηρίζεται από διαρκείς πρωτοποριακές αναζητήσεις. Στο νέο συλλεκτικό εικαστικό ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ του 2013, που κυκλοφορεί για έκτη συνεχή χρονιά, ο εικαστικός δημιουργός Κώστας Ευαγγελάτος, παρουσιάζει μια σειρά εννοιολογικών σχεδιαστικών συνθέσεων με τίτλο " Ιδεογραφικές συλλήψεις-Ideographic concepts" (Art- Est 2013). Πρόκειται για επιλογή έργων που έχει φιλοτεχνήσει στην Αθήνα, στην Νέα Υόρκη (κατά τη διάρκεια των καλλιτεχνικών και θεωρητικών σπουδών του) και στο Παρίσι, τα οποία  έχουν εκτεθεί σε γκαλερί  και πολιτιστικούς χώρους του εξωτερικού με επιτυχία, από το 1985 μέχρι και πρόσφατα στο Παρίσι και το Σιάτλ.

Αρχικά η δουλειά αυτή παρουσιάστηκε με τον τίτλο «Ιδεογραφήματα», στο πέρασμα του χρόνου όμως και ενώ το concept παρέμεινε το ίδιο εμπλουτίστηκε και ονομάστηκε «Εννοιακές συλλήψεις», μέχρι να διαμορφωθεί τελικά και να πάρει τον τίτλο «Ιδεογραφικές συλλήψεις».

Οι ιδιότυπες αυτές συνθέσεις προκύπτουν μέσα από αλγεβρικές σχέσεις, γεωμετρικές αναλογίες, ονόματα προσώπων, αριθμούς και σύμβολα, που δημιουργούν ένα ενεργητικό και δυναμικό οπτικό πεδίο αρμονικής έκφρασης.

Τα σχέδια του εξωφύλλου και του οπισθοφύλλου του Ημερολογίου 2013 του Κώστα Ευαγγελάτου, είναι δύο συνθέσεις με μελάνι που κοσμούν την επιστημονική έκδοση "INTRODUCTION TO TOPOLOGICAL QUANTUM COMPUTATION", CAMBRIDGE UNIVERSITY PRESS, 2012, του καθηγητή φυσικής JIANNIS K. PACHOS. Η έκδοση αυτή παρουσιάστηκε στα πλαίσια συνεδρίου φυσικής, τον Ιούνιο του 2012, στο Institute HENRI POINCARE στο Παρίσι. Επίσης το έργο-σχέδιο του μηνός Φεβρουαρίου φιλοτεχνήθηκε στο πανεπιστήμιο The New School της Νέας Υόρκης, στο μάθημα σκηνικού χώρου και είναι εμπνευσμένο από την πρώτη πράξη της όπερας Λόενκριν του Βάγκνερ, ενώ του μηνός Ιουλίου είναι αφιερωμένο στον κορυφαίο εννοιολογικό καλλιτέχνη Sol Lewitt και εκτέθηκε σε

Περισσότερα...

 
 

Πότε και πώς ορίζεται το Πάσχα στους Καθολικούς και τους Ορθόδοξους

PDFΕκτύπωσηE-mail

Παρασκευή, 18 Ιανουάριος 2013 13:31

Το Πάσχα των Καθολικών για την χρονιά του 2013 είναι την Κυριακή 31 Μαρτίου.

Το 2013, ο εορτασμός του Πάσχα μεταξύ των δύο Εκκλησιών θα διαφέρει και πάλι καθώς η μεν Καθολική Εκκλησία θα το εορτάσει στις 31 Μαρτίου η δε Ορθόδοξη στις 5 Μαΐου. Οφείλουμε να παραδεχθούμε εδώ ότι η Δυτική Εκκλησία στηριζόμενη σε σωστά και αληθή ημερολογιακά δεδομένα της εποχής μας, ερμηνεύει και το γράμμα αλλά και το πνεύμα του Όρου της Νίκαιας. Το 2013 λοιπόν, η πρώτη πανσέληνος μετά την εαρινή ισημερία της 21ης Μαρτίου θα συμβεί την Τετάρτη 27 Μαρτίου και επομένως το Πάσχα παρά των Ρωμαιοκαθολικών θα εορτασθεί μετά 4 ημέρες δηλ. την αμέσως επόμενη Κυριακή της πανσελήνου, στις 31 Μαρτίου.

Η Ανατολική Εκκλησία θεωρώντας ως εαρινή ισημερία την 3η Απριλίου, (σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο), "βλέπει" μέσω του Μετωνικού κύκλου ως πρώτη εαρινή πανσέληνο την Τρίτη 30 Απριλίου και τοποθετεί το Πάσχα στις 5 Μαΐου. (Παρά το ότι η πραγματική

Περισσότερα...

 
 

Δίολκος για 1500 χρόνια

PDFΕκτύπωσηE-mail

Πέμπτη, 17 Ιανουάριος 2013 15:44

Μια ταινία 22 λεπτών, δημιουργημένη με το σύστημα του animation (εικονοκινητική τεχνική) αναπαριστά με μοναδικό τρόπο το εξαιρετικό μνημείο τεχνικού πολιτισμού της αρχαίας Ελλάδας, τον Δίολκο: μια οδό από ξηράς για την μεταφορά πλοίων ανάμεσα στον Σαρωνικό και τον Κορινθιακό κόλπο κατά μήκος του Ισθμού της Κορίνθου, τότε που δεν υπήρχε ο πορθμός.

Η ταινία παρουσιάζει πολλές άλλες τεχνολογικές λεπτομέρειες, αλλά σκηνές της ζωής των ναυτικών εκείνης της μακρινής εποχής: τυχερό παιχνίδι, επίσκεψη στον ναό του Ποσειδώνα, γλέντι σε καπηλειό, καθώς και μια συναισθηματική συντυχία.

Πρόκειται για ένα έργο-συμβολή στην μελέτη της αρχαίας ελληνικής Τεχνολογίας, μια παραγωγή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας σε συνεργασία με την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας. Δημιουργοί της ταινίας είναι οι Θ.Π. Τάσιος, Ν. Μήκας, Γ. Πολύζος, οι οποίοι

Περισσότερα...

 
 

Γιατί η Ελλάδα; Και γιατί τα Ελληνικά;

PDFΕκτύπωσηE-mail

Πέμπτη, 17 Ιανουάριος 2013 12:28

Η συναρπαστική οπτικοακουστική διάλεξη του γνωστού Ελληνιστή Pedro Olalla (Πέδρο Ολάγια) στην Ημερίδα Κλασσικού Πολιτισμού στο Σαγούντο της Ισπανίας, στις 17 Νοεμβρίου 2012.

Δείτε το ισπανικό βίντεο -με δυνατότητα επιλογής ελληνικών υποτίτλων- το οποίο μιλεί για την προσφορά του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού στην ανθρωπότητα. Εκφωνήθηκε από τον γνωστό ελληνιστή Pedro Olalla στην Ημερίδα Κλασσικού Πολιτισμού του Σαγούντο της Ισπανίας, με αφορμή την πρόταση κατάργησης του μαθήματος των ελληνικών στην ισπανική εκπαίδευση, στην οποία πρόταση φυσικά και εναντιώνεται. Ενώ η

Περισσότερα...

 
 

Σελίδα 227 από 228

leivada_banner copy.png