ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ Google

You are here: Πρωτοσέλιδο
Διαφήμιση
8/2020
M T W T F S S
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
 
stamoulis photoshop.jpg
exofylloxartesteliko.jpg

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟη ημέρα, η εβδομάδα του έτους

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα" Module by: Joomlabyte

ΣYΝΕΒΗ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γιώργος Μεσσάρης: Αύγουστος του 1953: Οι ώρες τής οδύνης

ΕκτύπωσηE-mail

Τετάρτη, 12 Αύγουστος 2020 00:47

67 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΒΕΡΟ ΚΤΥΠΗΜΑ ΤΟΥ ΕΓΚΕΛΑΔΟΥ

Ήταν μαγικές μέρες του Αυγούστου. Καταγάλανος ουρανός, ήρεμη και σαγηνευτική θάλασσα, γαλήνια φύση… Τα Επτάνησα – όπως και η υπόλοιπη Ελλάδα – προσπαθούσαν να συνέλθουν από τις τραγικές συνέπειες τού πολέμου και τού εμφύλιου σπαραγμού.

Αύγουστος του 1953. Δύσκολες μέρες. Ο αγώνας για την επιβίωση συνεχής και αδυσώπητος με τη μετανάστευση να ερημώνει τα Ιόνια Νησιά.

Ήταν ένας Αύγουστος που επιφύλασσε για τα όμορφα Επτάνησα ακόμα τραγικότερες μέρες. Ο Εγκέλαδος, ο αρχηγός των Γιγάντων, είχε αρχίσει πάλι να ξυπνάει! Όταν κάποτε θα κουραζόταν να ταρακουνάει τα Νησιά του Ιονίου θα άφηνε πίσω του εκατοντάδες νεκρούς και ολοκληρωτική καταστροφή στην Κεφαλονιά, τη Ζάκυνθο και την Ιθάκη.


Περισσότερα...

 

Ευρ. Λειβαδά: Παρουσίαση βιβλίου «Το Μερτικό της Κεφαλλονιάς» Β΄ΠΠ Αιματοβαμμένοι Ωκεανοί

ΕκτύπωσηE-mail

Κυριακή, 09 Αύγουστος 2020 23:10

Παραμονεύει η θάλασσα επικίνδυνα στο βάθος της καρδιάς. Των περισσότερων. Να μας συνεπάρει. Με όνειρα. Με μαγεία. Με δέλεαρ το αχανές. Το μυστήριο. Το μπλε της αντικαθρέφτισμα του ουρανού. Του μεγάλου ουρανού. Παραμονεύει σε εμάς που πατούμε στη στεριά σε γαλήνια ακρογιάλια με ασφάλεια.

Και σε εσάς, τους ναυτικούς; Παραμονεύει πάντα στις καταπακτές της ψυχής σας. Αρπακτικό στοιχειό. Σας ποδηγετεί ακόμη και σήμερα. Στις ώρες της αδυναμίας, εκτοξεύει την αρμύρα της στα χείλη, χοάνες ιδρώτα και δακρύων. Αποτραβηγμένοι πιά από τις Σειρήνες της, δεμένοι στα κατάρτια του χρόνου, νοιώθω πως θα νοσταλγείτε με ένα φτερούγισμα στην καρδιά, έναν κόμπο στο λαιμό κι έναν σκυθρωπό αναστεναγμό τις πίκρες και τις χαρές της που δέθηκαν αναπόδραστα με τα νιάτα που απομακρύνθηκαν.

Στα κύματα των αιώνων μυριάδες μυριάδων ψυχές χάθηκαν. Σε καιρό ειρήνης. Σε καιρό πολέμου. Κουπιά ξεβρασμένα στη στεριά, συντρίμμια πλοίων σε άγνωστα κι αφιλόξενα μέρη, μαρτυρούν καταστροφές που ή η φύση έπραξε ή του ανθρώπου η βία κι η απληστία. Σώματα πουθενά. Εξαϋλωμένα απομεινάρια λιμνάζουν σε κιμμέρια αχαρτογράφητα βάθη! Πού να βρεθεί καντήλι εκεί; Και πώς να φτάσουν οι οιμωγές των αγαπημένων!

Εναπόκειται σε εσάς, τους απόμαχους ναυτικούς, να στηρίξετε τη μνήμη. Honoris causa. Το χρέος γιγαντώνει και ζητεί πραγμάτωση που έρχεται σε μορφή επί χάρτου καταγραφής γεγονότων, ονομάτων, ιστορικών δεδομένων, αλλά και επί μαρμάρου ως μνημείο ηρώων της θάλασσας /θυσιασθέντων ναυτικών της Κεφαλονιάς. Αυτή η ηθική τής ευθύνης προσδίδει μεγαλείο στην διπλή απόφασή σας, και ιστορική αξία στη διπλή προσφορά σας στους νεκρούς συμπατριώτες και συναδέλφους που τίμησαν εκόντες άκοντες τον όρκο στην πατρίδα και στην θάλασσα.


Περισσότερα...

 

Φωτεινός Κ. Στάβερης: ‘’LES TROUPES SEPTINSULAIRE’’.ΟΙ ΕΠΤΑΝΉΣΙΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ

ΕκτύπωσηE-mail

Σάββατο, 08 Αύγουστος 2020 16:03

ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΝΑΠΟΛΕΟΝΤΑ 1807-1814

Την 22α Ιουνίου του 1807 συμφωνήθηκε ανακωχή μεταξύ των αντιμαχόμενων κρατών της Γαλλίας με τις συνασπισμένες Ρωσία και Πρωσία. Παράλληλα αποφασίστηκε η συνομολόγηση διμερών συνθηκών ειρήνης μεταξύ των εμπολέμων δυνάμεων καθώς μετά τη νικηφόρα για τους Γάλλους μάχη στο Φρίντλαντ (14 Ιουνίου 1807) και τη διάλυση του Δ’ Συνασπισμού των αντιπάλων έναντι του χωρών, ο Βοναπάρτης βρισκόταν στο απόγειο της δόξας του και σε αρκετά ισχυρή θέση ώστε να μπορεί να επιβάλλει όρους στις αντίπαλες του δυνάμεις.

Την 7η Ιουλίου οι δύο αυτοκράτορες, Ναπολέων Α’ της Γαλλίας και Αλέξανδρος Α’ της Ρωσίας με την ιδιότητα τους ως αντιπρόσωποι των κρατών τους, συναντήθηκαν επάνω σε περίτεχνη σχεδία η οποία έπλεε στον ποταμό Νέμαν παρά τη πόλη του Τίλσιτ στη Πρωσία ώστε να διαπραγματευτούν και τελικά να προχωρήσουν στη κύρωση των συνθηκών. Εκείνη την ημέρα υπογράφηκε η πρώτη συνθήκη η οποία περιελάμβανε διατάξεις οι οποίες ήταν σε βάρος του ηττημένου Πρώσου βασιλιά ο οποίος αναγκάστηκε να παραχωρήσει τις μισές περίπου κτήσεις του.

Με τη προαναφερθείσα συνθήκη ο Ναπολέων όχι μόνο εδραίωσε τον έλεγχο του στη Κεντρική Ευρώπη αλλά με τη σύμπραξη της νέας συμμάχου του Ρωσίας αλλά και τη σύμπραξη της απρόθυμης Πρωσίας πλέον θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα το αγγλικό πολεμικό ναυτικό το οποίο είχε εξελιχθεί σε μάστιγα σχεδόν σε όλες τις θάλασσες στις οποίες προσπαθούσαν να επιχειρήσουν οι Γάλλοι. Έτσι λοιπόν με σκοπό την τελική εκδίωξη των Άγγλων από τη Μεσόγειο τέθηκε από τη γαλλική πρεσβεία αίτημα παραχώρησης των Επτανήσων και πέρασμα τους στη σφαίρα επιρροής της Γαλλίας.


Περισσότερα...

 
 

Γεώργιος Κακής Κωνσταντινάτος: Άπειρον Φώς

ΕκτύπωσηE-mail

Παρασκευή, 07 Αύγουστος 2020 16:09

Είναι τόσο άπειρο το Αληθινό Φώς τού Θεού Χριστού,

που στην Ορθόδοξη Εικονογραφία πάρα πολλές φορές

στην σε Φώς Μεταμόρφωση Του, εικονίζεται να Τον περιβάλει

ένας μαύρος κύκλος.

Σαν ένας νόμος αντιθέσεων στην ζωγραφική ή στην σκηνή,

οπού το μάτι οδηγείται σκηνοθετικά να αναζητήσει,

το αντίθετο χρώμα απ’αυτό που παριστάνεται.


Περισσότερα...

 

Γνωρίστε το Μπουλούκι, στηρίξτε τις ‘Επιστροφές’! Παραδοσιακές τεχνικές δόμησης

ΕκτύπωσηE-mail

Τετάρτη, 29 Ιούλιος 2020 11:20

Το «ΜΠΟΥΛΟΥΚΙ – Περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης» είναι μια ομάδα αρχιτεκτόνων και μηχανικών που διοργανώνει εργαστήρια και συμμετοχικές δράσεις στους παραδοσιακούς οικισμούς της ελληνικής υπαίθρου, με σκοπό την έμπρακτη προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Αυτό το καλοκαίρι, το Μπουλούκι έχει καλέσει Αριστινούς και Αριστινές από όλη την Ελλάδα (και τον κόσμο) να επιστρέψουν για τρεις εβδομάδες στο χωριό τους για να ξαναφτιάξουν, με την καθοδήγηση τριών έμπειρων μαστόρων, ένα παλιό καλντερίμι που οδηγεί στην πλατεία. Πράγματι, μετά από μια Δίμηνη Μαθητεία Νέων Μαστόρων και δύο εργαστήρια στα ορεινά Καταφύγια των Τζουμέρκων, κατά την περσινή χρονιά, το Μπουλούκι ταξιδεύει τώρα πιο βόρεια, στο φημισμένο Ζαγόρι.


Περισσότερα...

 
 

Σελίδα 1 από 378

leivada_banner copy.png