ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ Google

You are here: Πρωτοσέλιδο ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΤΖΕΝΤΑ Α΄ Διδακτήριο Ληξουρίου: 80 χρόνια ύπαρξης του παλαιού κτηρίου. ΕΚΘΕΣΗ στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ
Διαφήμιση
10/2020
M T W T F S S
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
 
 
stamoulis photoshop.jpg
exofylloxartesteliko.jpg

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟη ημέρα, η εβδομάδα του έτους

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα" Module by: Joomlabyte

ΣYΝΕΒΗ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Α΄ Διδακτήριο Ληξουρίου: 80 χρόνια ύπαρξης του παλαιού κτηρίου. ΕΚΘΕΣΗ στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ

PDFΕκτύπωσηE-mail

Από τις 7 έως και τις 10 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο Ληξουρίου έκθεση αφιερωμένη στο Α΄Δημοτικό Σχολείο Ληξουρίου. Παράλληλα θα εκτεθούν παλαιά σχολικά βιβλία. Την έκθεση διοργανώνει η Κ.Ε.ΔΗ.ΚΕ, εκτίθεται υλικό από την συλλογή και το αρχείο του Γεράσιμου Σ. Γαλανού και την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Μαγδαληνή Ντούκα Μοντεσάντου, Μουσειολόγος, Μουσειογράφος, Σχεδιάστρια εκθέσεων. Ακολουθεί ένα μικρό απόσπασμα από το έντυπο που ακολουθεί την έκθεση και έχει συντάξει ο Γεράσιμος Σ. Γαλανός.

… Στο Ληξούρι από παλιά  ήταν εμφανής η ανάγκη  της δημιουργίας δημοσίων κτηρίων κατάλληλων για να γίνουν σχολεία προς εξυπηρέτηση των μαθητών της πόλης.  Πριν το 1933, με τη λειτουργία του Α΄ Δημοτικού, οι μαθητές στεγάζονταν σε ενοικιασμένα οικήματα.

Το  1929 αποφασίστηκε η ίδρυση του Α΄ Δημοτικού Σχολείου, μέσα στο ευρύτερο πνεύμα της εποχής:  στους νόμους περί ίδρυσης σχολείων του Ελευθερίου Βενιζέλου και του υπουργού  Εθνικής Παιδείας Γεωργίου Παπανδρέου, στηριζόμενο στις νέες  ιδέες  του ευρωπαϊκού μοντερνισμού και της νεώτερης Επανάστασης. Στο όλο πλαίσιο της Ελλάδας του Μεσοπολέμου ο τύπος της οικοδομικής γραμμής που εξέφραζε τις νέες ιδέες ήταν ο απλός ρυθμός που εξυπηρετούσε την καθημερινή ανάγκη.

Ένας σημαντικός εκπρόσωπος του μοντέρνου κινήματος  στην αρχιτεκτονική στην Ελλάδα  εκείνης της περιόδου ήταν  ο αρχιτέκτονας Θουκυδίδης Βαλεντής (1908-1982), ο οποίος, διορισμένος στο Υπουργείο Παιδείας το 1930 αμέσως μετά την αποφοίτησή του από το Ε.Μ.Π και αποτελώντας μέρος της ομάδας  Μελέτης των  Σχολείων, εκπόνησε τα αρχιτεκτονικά σχέδια για το διδακτήριο του Ληξουρίου.

Το διάστημα των δυόμισι χρόνων που ο  Θουκυδίδης Βαλεντής παρέμεινε στο Υπουργείο Παιδείας, μελέτησε 9 σχολικά κτήρια και αρκετά μικρότερα μέσα στον καινούριο τύπο που εκείνη την εποχή ξανοιγόταν στο μυαλό των νέων αρχιτεκτόνων.

Την ανέγερση του Διδακτηρίου ανέλαβε η Εταιρεία Σ. Βακερτζή και Σία τον Γενάρη του 1933  με εργολάβο τον Γεώργιο Τσαμπουράκη, ακολουθώντας πιστά τη μελέτη του  αρχιτέκτονα  Θουκυδίδη Βαλεντή..

Κατά την περίοδο της Κατοχής  το κτήριο χρησιμοποιήθηκε από τα στρατεύματα των εχθρικών ξενικών δυνάμεων και υπέστη πολλές ζημιές.  Ο  χώρος του έγινε τόπος προπαρασκευής και διανομής συσσιτίου αλλά και τόπος εγκατάστασης πυροβόλων και αποθήκη πυρομαχικών και εφοδίων των ξένων κατακτητών του φασιστικού Άξονα.

Τα υπόγεια του κτηρίου χρησίμευσαν ως φυλακή για αρκετό χρονικό διάστημα για τους πέντε αγωνιστές Αγιαθεκλησιάνους που συνέλαβαν οι Γερμανοί κατόπιν προδοσίας και τους εκτέλεσαν με απαγχονισμό στην πλατεία του Ληξουρίου το 1943.

Κατά τα έτη 1947- 48 επισκευάσθηκαν οι υαλοπίνακες και οι πόρτες του κτηρίου, καθώς και το σιδερένιο κιγκλίδωμα και τα αποχωρητήρια με δαπάνη αξίας 2.000.000  δραχμών….

Γεράσιμος Σ. Γαλανός

leivada_banner copy.png