ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ Google

You are here: Πρωτοσέλιδο ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΝ.ΚΟΙΝΟ Νίκος Αναγνωστάτος: Η ΤΡΑΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΝΑ ΜΑΣ ΑΦΥΠΝΙΣΕΙ
Διαφήμιση
6/2020
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
 
stamoulis photoshop.jpg
exofylloxartesteliko.jpg

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟη ημέρα, η εβδομάδα του έτους

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα" Module by: Joomlabyte

ΣYΝΕΒΗ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Νίκος Αναγνωστάτος: Η ΤΡΑΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΝΑ ΜΑΣ ΑΦΥΠΝΙΣΕΙ

ΕκτύπωσηE-mail

«Μωραίνει δούλον του ο Θεός ων βούλεται απωλέσαι». Αυτό συνέβη στο Γιουρογκρούπ την περασμένη Παρασκευή με την τραγική απόφασή τους να κουρευτούν οι καταθέσεις στις κυπριακές Τράπεζες. Το ερώτημα βέβαια είναι ποιοι μωραίνονται, οι Ευρωπαίοι οι οποίοι σε κάθε τους βήμα και με κάθε τους απόφαση προχωρούν σταθερά στη διάλυση της Ευρωζώνης. Ο Κύπριος Πρόεδρος από την άλλη, ο οποίος δέχτηκε, έστω και εκβιαστικά, ένα μέτρο το οποίο οδηγεί αναπόφευκτα στην οικονομική καταστροφή της Κύπρου.

Ο κ.Αναστασιάδης, με το που άκουσε την πρόταση, όχι μόνο θα έπρεπε να την απορρίψει επί τόπου, αλλά θα έπρεπε να επισημάνει αμέσως σε όλους, να μην ακουστεί έξω από την αίθουσα, διότι θα καταρρεύσει αμέσως η όποια αξιοπιστία έχει απομείνει στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Αλήθεια κανείς δεν αντιλήφθηκε τον καταστροφικό χαρακτήρα μιας τέτοιας απόφασης; Ασχέτως αν εφαρμοστεί ή όχι, η ζημιά έχει επέλθει. Ποιος θα αφήσει τα χρήματά του στην Κύπρο υπό την Δαμόκλεια Σπάθη να του κουρευτούν ανά πάσα στιγμή; Οι Τράπεζες θα αδειάσουν στην κυριολεξία με επακόλουθο την οικονομική καταστροφή. Τη στιγμή κατά την οποία όλοι κόπτονται για την ανάγκη στήριξης του Τραπεζικού συστήματος, ως μοχλού της οικονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης και θεωρούν αναγκαία την επανακεφαλαιοποίησής τους, έρχεται το Γιουρογκρούπ να τινάξει στον αέρα τις Τράπεζες της Κύπρου. Οι δε ηγέτες του Γιουρογκρούπ οι οποίοι συναποφάσισαν ομόφωνα, κανείς από τις αδύναμες οικονομικά χώρες δεν υποψιάστηκε ότι θα έρθει και η σειρά τους; Εκτός και αν ο στόχος ήταν να πληγούν συγκεκριμένοι μεγαλοκαταθέτες, οπότε, σε κάθε περίπτωση, θα έπρεπε να διανοηθούν άλλες ενέργειες μη δημιουργίας γενικότερων βλαπτικών παρενεργειών.

Την διάλυση της Ευρωζώνης επιδιώκει πράγματι η Γερμανία και οι δορυφόροι της; Δεν αντιλαμβάνονται ότι η αποδυνάμωση της μισής Ευρωζώνης θα διαλύσει την ίδια την Ευρωζώνη αργά ή γρήγορα, καθώς και την απομείωση των γερμανικών εξαγωγών; Αν πράγματι δεν το αντιλαμβάνονται, θα πρέπει να τους το εξηγήσουμε, να τους το αναλύσουμε και να τους πείσουμε ότι τα οικονομικά προβλήματα των αδύναμων κρατών-μελών της Ευρωζώνης, δεν επιλύονται με τέτοια εξουθενωτικά, αν όχι θανατηφόρα, μέτρα. Αυτή η τραγική και απόλυτα λανθασμένη απόφαση, ας επενεργήσει ως αφύπνιση για τη χάραξη μιας σώφρονας στρατηγικής για το μέλλον της Ευρωζώνης.

Αν θέλουμε την ύπαρξη της Ευρωζώνης, όπως έχουμε επισημάνει από αυτά εδώ τα σημειώματα. Θα πρέπει η Ευρωζώνη να ενοποιηθεί οικονομικά και πολιτικά, το συντομότερο δυνατό. Μόνο μια ενιαία κεντρική ισορροπημένη οικονομική πολιτική και με απόλυτη συνεργασία και ειλικρινή συνεννόηση όλων των κρατών-μελών, η Ευρωζώνη θα επιλύσει τα προβλήματά της και θα δυναμώσει οικονομικά.

Όσο και αν οι ¨αγορές» έχουν στόχο την διάλυση της Ευρωζώνης, έτσι ώστε να μπορούν να ελέγχουν την οικονομία του κάθε κράτους-μέλους χωριστά, οι διεθνείς οικονομικές συγκυρίες, η ανάπτυξη της Κίνας, ακολουθούμενη από την Ινδία, την Βραζιλία κ.ά., επιβάλλεται να δημιουργήσουμε μια εξίσου ισχυρή Ευρωζώνη, για να αντιμετωπίσουμε τον διεθνή ανταγωνισμό σε ισότιμο κατά το δυνατό επίπεδο. Αν αυτό γίνει νοητό και αντιληπτό από την κ.Μέρκελ, θα πρέπει να σπεύσει τώρα και αμέσως να αλλάξει τακτική και να προτείνει την ουσιαστική ενοποίηση, με τις κατάλληλες αποφάσεις και ανάλογες ενέργειες, με όποιο οικονομικό κόστος το οποίο θα είναι πρόσκαιρο,  με απόλυτη την έννοια της αλληλεγγύης και τελείως απροκατάληπτα του ποιος και πόσο φταίει, του ποιος και πόσο θα υποστεί θυσίες κ.τ.τ. Ας επικρατήσει ο κεντρικός στρατηγικός στόχος, ο οποίος πρέπει να είναι η επιβίωση της Ευρωζώνης σε πρώτο στάδιο και η ισχυροποίησή της στη συνέχεια. Όταν αυτό επιτευχθεί, ΟΛΟΙ θα είναι ικανοποιημένοι.

Αν παρ’ ελπίδα τη Γερμανία κυρίως, δεν την ενδιαφέρει η Ευρωζώνη και η ισχυροποίησή της, αν δεν αντιλαμβάνεται ότι είναι και για το δικό της συμφέρον, τότε οφείλει να το δηλώσει ευθαρσώς και σύντομα, ώστε να μη ταλαιπωρούμε και εξαθλιώνουμε τους πολίτες μας με μάταιες θυσίες. Ας διαλύσουμε το μαγαζί μια ώρα αρχύτερα και ο καθένας ας πορευτεί με τις δικές του δυνάμεις και προοπτικές. Ας μετατραπεί η Ε.Ε. σε Ε.Ο.Κ., ώστε τουλάχιστον να είμαστε ειλικρινείς.

Νίκος Αναγνωστάτος

Eστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 19.3.2013

leivada_banner copy.png