ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ Google

You are here: Πρωτοσέλιδο ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Σε τέμενος μετατράπηκε και η Αγία Σοφία Τραπεζούντας
Διαφήμιση
8/2020
M T W T F S S
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
 
stamoulis photoshop.jpg
exofylloxartesteliko.jpg

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟη ημέρα, η εβδομάδα του έτους

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα" Module by: Joomlabyte

ΣYΝΕΒΗ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε τέμενος μετατράπηκε και η Αγία Σοφία Τραπεζούντας

ΕκτύπωσηE-mail

28 Ιουλίου 2020: Ο Τούρκος πρόεδρος μέσω τηλεδιάσκεψης παρακολουθεί τις εκδηλώσεις για την ολοκλήρωση της ανακαίνισης του Μοναστηριού της Παναγίας της Σουμελά αλλά και την μετατροπή σε τέμενος της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας.

Μετά την μετατροπή της Αγία Σοφίας, στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί, επαναλειτουργεί σήμερα Τρίτη 28 Ιουλίου 2020 επίσης ως ισλαμικό τέμενος

και η Αγία Σοφία στην Τραπεζούντα, με τον Τούρκο πρόεδρο να Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να βρίσκει αφορμή για να κατακεραυνώσει για ακόμη μια φορά τους «εχθρούς» του τουρκικού έθνους.

«Αυτοί που δεν μπορούν να δεχθούν τη χιλιετή παρουσία μας στην Ανατολία για μια ακόμη φορά ξέρασαν την μνησικακία τους με πρόσχημα την Αγία Σοφία. Ούτε η ιστορία, ούτε ο πολιτισμός έχουν καμία αξία γι′ αυτούς. Εκφράζουν την εχθρότητα τους προς το τουρκικό έθνος και την ισλαμική πίστη. Έχουμε ήδη πει αυτές τις αλήθειες μπροστά στους εκπροσώπους 200 εθνών στα Ηνωμένα Έθνη» δήλωσε ο κ. Ερντογάν με αφορμή τα εγκαίνια της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας σε τζαμί, προσπερνώντας ωστόσο το γεγονός πως στα μέρη εκείνα σφαγιάσθηκε και εκδιώχθηκε ο ελληνισμός του Πόντου από τους Νεότουρκους, μια γενοκτονία που καμία μέχρι σήμερα τουρκική κυβέρνηση ακόμη δεν έχει αναγνωρίσει.

Ωστόσο ο ίδιος σε μια επίδειξη πολιτισμικής ανωτερότητας ανακοίνωσε πως η Θεία Λειτουργία των ορθοδόξων στην Ιερά Μονή της Παναγίας της Σουμελά θα διεξαχθεί κανονικά στις 15 Αυγούστου, αν και νωρίτερα σήμερα το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως με ανακοίνωσή του γνωστοποίησε ότι λόγω της συνεχιζομένης πανδημίας του νέου κορωνοιού, δεν επετράπη υπό των αρμοδίων Τουρκικών Αρχών η τέλεσις της Θείας Λειτουργίας εν τη Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά Τραπεζούντος, την 15ην του προσεχούς μηνός Αυγούστου.

Σημειώνεται ότι η Αγία Σοφία Τραπεζούντας λειτουργούσε και αυτή ως μουσείο ωστόσο το 2013 μετατράπηκε σε τζαμί και λίγο αργότερα έκλεισε για έργα συντήρησης και περαιτέρω ισλαμοποίησης (κάλυψη τοιχογραφιών).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ερντογάν έχει μετατρέψει όλες τις Αγίες Σοφίες της Τουρκίας σε τεμένη, όπως για παράδειγμα της Νίκαιας, της Βιζύης, του Αίνου και φυσικά την Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης όπως και αυτή της Τραπεζούντας.

Anadolu Agency, Huffigton Post

ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 29/7/2020 #ODUSSEIA #ODYSSEIA

leivada_banner copy.png