ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ Google

You are here: Πρωτοσέλιδο ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΝ.ΚΟΙΝΟ Κώστας Καραμάρκος: Υπέρ της αυτονομίας της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού
Διαφήμιση
9/2020
M T W T F S S
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
 
 
stamoulis photoshop.jpg
exofylloxartesteliko.jpg

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟη ημέρα, η εβδομάδα του έτους

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα" Module by: Joomlabyte

ΣYΝΕΒΗ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Κώστας Καραμάρκος: Υπέρ της αυτονομίας της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού

ΕκτύπωσηE-mail

Η ΓΓΑΕ εξακολουθεί να είναι η πιο αναγνωρίσημη υπηρεσία της Ελλάδας στις ελληνικές ομογένειες του κόσμου

Τις τελευταίες εβδομάδες, σημαντικές ομογενειακές οργανώσεων από ολόκληρη την υφήλιο, κινητοποιούνται και ζητούν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την ηγεσία του Υπουργείου των Εξωτερικών να διατηρήσουν την αυτονομία μιας κομβικής υπηρεσίας της Ελλάδας στις σχέσεις της με τις ελληνικές ομογένειες του κόσμου, της Γενικής Γραμματείας Απόδημου ελληνισμού (ΓΓΑΕ). Το αρχικό προσχέδιο για το νέο οργανισμό του ΥΠΕΞ, κακώς κατά την άποψή μου, προβλέπει τη συγχώνευση της ιδρυθείσας το 1983 Γενικής Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ), με τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας, Προξενικών και Θρησκευτικών Υποθέσεων.


Ενδεικτικά και εθνικά οφέλημα επιτεύγματα, μέχρι σήμερα, της ΓΓΑΕ είναι για παράδειγμα η εκπαιδευτική φιλοξενία στην Ελλάδα άνω των 60.000 ελληνόπουλων της διασποράς, μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου, αλλά και φοιτητές και φοιτήτριες ΑΕΙ του εξωτερικού. Νέοι και νέες δεύτερης και τρίτης γενιάς γνώρισαν για πρώτη φορά τη χώρα καταγωγής τους, την ιστορία της, τον πολιτισμό της, μέσα από αυτά τα προγράμματα, και σφυρηλάτησαν σχέσεις ζωής μαζί της αλλά και μεταξύ τους, δημιουργώντας ένα άτυπο παγκόσμιο και δυστυχώς αναξιοποιήτο από το «εθνικό κέντρο» παγκόσμιο δίκτυο ελληνικής καταγωγής πολιτών του κόσμου, ειδικού πολιτικού, οικονομικού, κοινωνικού, στοχαστικού και άλλου βάρους.

Αμέτρητα σχολεία, ΑΕΙ και ομογενειακοί φορείς της υφηλίου, όπως σωστά αναφέρει για παράδειγμα η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης σε επιστολή της στον Έλληνα πρωθυπουργό, υποστηρίχτηκαν οικονομικά, επικοινωνιακά, και πολιτικά από τη ΓΓΑΕ, ή είχαν τη βοηθειά της, ως διαμεσολαβήτρια και συντονίστρια υπηρεσία του ελληνικού κράτους, στην προσπάθειά τους να επιλύσουν διάφορα ζητήματα που άπτονταν των αρμοδιοτήτων άλλων υπουργείων και άλλων υπηρεσιών της Ελλάδας. Άξιο αναφοράς του σημαντικού ως σήμερα έργου της ΓΓΑΕ, αποτελεί και το γεγονός ότι τη δεκαετία 1995-2005 η Γραμματεία ήταν μία από τις υπηρεσίες του ελληνικού δημοσίου με τη μεγαλύτερη απορροφιτικότητα ευρωπαϊκών κονδυλίων, για την υλοποίηση προγραμμάτων που είχαν σχέση και με την κοινωνική ένταξη παλλινοστούντων ομογενών από χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Η ΓΓΑΕ εξακολουθεί να είναι η πιο αναγνωρίσημη υπηρεσία της Ελλάδας στις ελληνικές ομογένειες του κόσμου, έστω και αν την τελευταία δεκαετία έχει υποστεί μια ντε φάκτο στελεχιακή και οικονομική υποβάθμιση. Καθολικό αίτημα των ομογενειακών οργανώσεων που έχουν κινητοποιηθεί μέχρι σήμερα, είναι η διατήρηση της αυτονομίας της Γραμματείας. Σημαντικό εθνικό και ομογενειακό ζητούμενο κατά την άποψή μου, πρέπει να αποτελεί και η αναβάθμισή της υπηρεσίας, με νέα στελέχη που προέρχονται από τα σπλάχνα της ίδιας της ομογένειας. Επιπλέον, σωστά αναφέρουν πολλοί πως, είναι καλό πράγμα αποφάσεις που αφορούν τις σχέσεις Ελλάδας-ομογένειας να παίρνονται μετά από διάλογο με την ίδια την ομογένεια.

Κώστας Καραμάρκος - Έθνος

ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 20/5/2020 #ODUSSEIA #ODYSSEIA

leivada_banner copy.png