ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ Google

You are here: Πρωτοσέλιδο ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΝ.ΚΟΙΝΟ Γ. Μανωλάτος :ΕΥΡΩΓΚΡΟΥΠ: ‘Ώδινεν ὄρος καὶ ἔτεκεν μῦν. Η Ταφόπλακα στο μέλλον την ΕΕ
Διαφήμιση
9/2020
M T W T F S S
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
 
 
stamoulis photoshop.jpg
exofylloxartesteliko.jpg

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟη ημέρα, η εβδομάδα του έτους

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα" Module by: Joomlabyte

ΣYΝΕΒΗ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Γ. Μανωλάτος :ΕΥΡΩΓΚΡΟΥΠ: ‘Ώδινεν ὄρος καὶ ἔτεκεν μῦν. Η Ταφόπλακα στο μέλλον την ΕΕ

ΕκτύπωσηE-mail

Το Ευρωγκρούπ (οι υπουργοί οικονομικών των 19 χωρών του ευρώ) έβαλε βαριά ταφόπλακα στη συνοχή και το μέλλον της Ευρώπης στη σύνοδό του στις 9 Απριλίου. Δε βρέθηκε κανείς, δεν τόλμησε κανένα κράτος, να εμποδίσει να τεθεί η ταφόπλακα που θα οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση σε αποσύνθεση και σε καταστροφή. Μιλούσαν για «Σχέδιο Μάρσαλ» που θα οδηγούσε την ΕΕ σε ανάκαμψη και ανασυγκρότηση. Κατέληξαν σε πενιχρά δάνεια από τον ΕΜΣ (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) και με σχετικά μνημόνια. Πανηγύριζαν πως θα ενισχύσουν τις οικονομίες της ΕΕ με ενάμιση τρις ευρώ και αρκέστηκαν στα 500 περίπου δις και αυτά με όρους «νομιμότητας».


Η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή που δεν επιτρέπονταν ολιγωρίες ούτε ερασιτεχνισμοί και πολύ περισσότερο δεν χωρούσε αναποφασιστικότητα και μικροψυχία. Χρειαζόταν δράση με αποφασιστικότητα και γενναιότητα. Η παγκόσμια οικονομία καλπάζει προς μία νέα παγκόσμια ύφεση μεγαλύτερη ίσως και από τη Μεγάλη Ύφεση του 2019-2032. Οι συνέπειες και τα αποτελέσματα απρόβλεπτα. Θα πρέπει η ΕΕ και η παγκόσμια κοινότητα να δράσουν άμεσα, με σχέδιο, ενωμένοι και αποφασιστικά. Είναι ο μόνος τρόπος για να αποφύγουμε μια καθολική κατάρρευση. Τα μέτρα πρόληψης κρίνουν και το ρυθμό αλλά και το μέγεθος εξάπλωση και γενίκευσης της οικονομικής ύφεσης…

Δυστυχώς οι ηγέτες και τα όργανα της ΕΕ έδειξαν έλλειψη θάρρους και γενναιότητας ενώ περίσσεψε η μικροψυχία και η υστεροβουλία από την ηγετική ομάδας της ΕΕ. Ο Νότος, έδειξε ότι αρκείται να είναι ουραγός κι επαίτης του Βορά. Ούτε η Ιταλία ούτε η Ισπανία έδειξαν θάρρος και γενναιότητα να διεκδικήσουν αυτό για το οποίο η ΕΕ ιδρύθηκε. Τη συνοχή και την αλληλεγγύη των λαών της Ευρώπης. Η Ελλάδα μας, δυστυχώς, όπως πάντα, παρέμεινε με την «ουρά στα σκέλια».

Οι μεγάλες και υπολογίσιμες χώρες, Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία ενώ ξεκίνησαν δυναμικά, μαζί και με άλλα μικρότερα κράτη, διεκδικώντας τη δημιουργία ευρωομολόγου το οποίο θα ήταν ένα εργαλείο αναδιάρθρωσης και «ευρωπαϊκοποίησης» τους χρέους των κρατών μελλών της ΕΕ υπαναχώρησαν και δέχθηκαν τελικά, αυτό που θα επιδεινώσει την κατάστασή τους. Αποδέχθηκαν το αντίθετο του ευρωομολόγου. Ούτε καν συμβιβάστηκαν αλλά αποδέχθηκαν τους όρους της Ολλανδίας και της Γερμανίας.

Το Ευρωγκρούπ έθεσε βαριά ταφόπλακα στο μέλλον την ΕΕ και στις ελπίδες των λαών της. ‘Ώδινεν ὄρος καὶ ἔτεκεν μῦν

Γαβριήλ Μανωλάτος

Καθηγητής Διεθνούς Οικονομίας και Ανάπτυξης

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 10/4/2020 #ODUSSEIA #ODYSSEIA

leivada_banner copy.png