ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ Google

You are here: Πρωτοσέλιδο ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Πανηγυρική έναρξη των εργασιών της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» στη Βουλή
Διαφήμιση
11/2020
M T W T F S S
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
 
stamoulis photoshop.jpg
exofylloxartesteliko.jpg

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟη ημέρα, η εβδομάδα του έτους

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα" Module by: Joomlabyte

ΣYΝΕΒΗ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πανηγυρική έναρξη των εργασιών της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» στη Βουλή

PDFΕκτύπωσηE-mail

Ένας Κεφαλλονίτης μέσα στην Επιτροπή ο αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ κ. Ναπολέων Μαραβέγιας

Ανακοινώθηκαν, με κάθε επισημότητα, στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, του προέδρου της Βουλής, του πρωθυπουργού και της προέδρου της, τα 31 πρώτα ονόματα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».Πρόκειται για κορυφαίους πανεπιστημιακούς, επιστήμονες κύρους, ανθρώπους των τεχνών και των γραμμάτων. Ήδη ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε τα πρώτα ονόματα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», μεταξύ των οποίων είναι η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, ο Βασίλης Ράπανος, ο Μητροπολίτης Ιγνάτιος, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου.


Τα πρώτα 31 μέλη αυτής της σημαντικής Επιτροπής που θα αναλάβει να οργανώσει τις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 είναι τα εξής:

Οι κορυφαίοι πανεπιστημιακοί από την Αμερική και τη Βρετανία: Mark Mazower, Roderick Beaton και Richard Clogg.

Οι Έλληνες καθηγητές του εξωτερικού: Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, Στάθης Καλύβας, Δημήτρης Γόντικας.

Από την Ακαδημία Αθηνών ο Βασίλης Ράπανος και από την Εκκλησία της Ελλάδος ο Μητροπολίτης Ιγνάτιος.

Μαζί θα εργαστούν ιστορικοί οι: Πασχάλης Κιτρομιλίδης, Κώστας Κωστής, Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Μαρία Ευθυμίου, Ελπίδα Βόγλη και Ιωάννα Λαλιώτου.

Πολιτικοί και κοινωνικοί επιστήμονες οι: Ναπολέων Μαραβέγιας, Γιάννης Βούλγαρης, Νίκος Μουζέλης, Αριστείδης Χατζής.

Από τα γράμματα και τις τέχνες: Σταύρο Ζουμπουλάκη, Θεόδωρο Κουρεντζή, Δέσποινα Μουζάκη, Δημήτρη Παπαϊωάννου και Αικατερίνη Καμηλάκη.

Τη στροφή στο μέλλον σηματοδοτούν ερευνητές από τα πεδία της Επιστήμης:

Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, Ελευθερία Ζεγγίνη, Μαρία Θέμελη, Νίκολας Νεγκροπόντε, Χρήστος Παπαδημητρίου και Ιωάννης Ταρνανάς

Την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα θα πρεσβεύουν στην Επιτροπή οι: Μάρκος Βερέμης και Γκρέγκορι Παπαδόπουλος.

«Η δική μας γενιά οφείλει να δείξει τι πετύχαμε σε δύο αιώνες ελεύθερης ζωής» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του. «Οι κύκλοι της ιστορίας μοιάζουν να ειρωνεύονται τις ιστορίες των ανθρώπων, είπε. Σήμερα καλούμαστε να επανατοποθετήσουμε την Ελλάδα στον κόσμο. Τότε ήταν η γέννηση, τώρα είναι η αναγέννηση. Προσδοκώ ότι τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση θα συνδεθούν με τα χρόνια που έχουμε μπροστά μας», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της Βουλής κ. Κώστας Τασούλας ανοίγοντας τις εργασίες της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»: «Σήμερα η σύγχρονη Ελλάς, στη σύγχρονη Βουλή ξεκινάει τη σπάνια προσπάθεια να αναδείξει την ιστορία, την αξία και τον πολιτισμό της. Όχι για να γαντζωθούμε σε αυτήν, αλλά για να γίνει εφαλτήριο. Το 1821 (εκτός από μάχες και ιστορικά γεγονότα) είχαμε και πράξεις βαθύτατα πολιτικές, που συνδυαζόμενες με τον ηρωισμό παρήγαγαν ιστορία, είπε ο πρόεδρος της Βουλής. Εμείς σήμερα εδώ αναλαμβάνουμε τη μεγάλη αποστολή. Η θεσμοθετημένη Επιτροπή με την πρόεδρο της, με τη συνεργασία πρωθυπουργού και Βουλής, θα φιλοτεχνήσουμε ενόψει του 2021 τη νέα ζωφόρο του Παρθενώνα», τόνισε και επισήμανε: «Ο Περικλής στον Επιτάφιό του είπε ότι λέμε κι εμείς σήμερα».

Η Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Γιάννα Αγγελοπούλου δήλωσε: «Τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση του 1821 και τη σύσταση του ελληνικού κράτους αποτελούν ορόσημο για κάθε Έλληνα και Ελληνίδα. Είναι μια ευκαιρία αναμέτρησης με το μέλλον και μια ευκαιρία να επανασυστήσουμε την Ελλάδα στον κόσμο».

Η παρουσία του μόνου Κεφαλλονίτη κ. Ναπολέοντα Μαραβέγια κρίνεται ως σημαντική γιατί με τον τρόπο αυτό μπορεί να αναδείξει την παρουσία των Επτανησίων συνολικά, αλλά και των Κεφαλλήνων και Ιθακησίων στην Επανάσταση του 1821. Ο ρόλος τους ήταν καθοριστικός όχι μόνο στη μάχη του Λάλα, στην Έξοδο του Μεσολογγίου, και σε τόσα άλλα πεδία, αλλά και στην προετοιμασία της Επανάστασης στη Βλαχία και φυσικά στα προεπαναστατικά χρόνια ήδη από τον 16ο αι.

Ευρυδίκη Λειβαδά για την ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 7/11/2019 #ODUSSEIA #ODYSSEIA

leivada_banner copy.png