ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ Google

You are here: Πρωτοσέλιδο ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ Eμφάνιση του ξενικού είδους λεονταρόψαρο Pterois miles στην Κεφαλονιά
Διαφήμιση
1/2020
M T W T F S S
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
 
stamoulis photoshop.jpg
exofylloxartesteliko.jpg

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟη ημέρα, η εβδομάδα του έτους

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα" Module by: Joomlabyte

ΣYΝΕΒΗ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Eμφάνιση του ξενικού είδους λεονταρόψαρο Pterois miles στην Κεφαλονιά

PDFΕκτύπωσηE-mail

Το Τμήμα Αλιείας της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Κεφ/νίας ενημερώνει για την εμφάνιση του ξενικού είδους λεονταρόψαρο Pterois miles στην Κεφαλονιά.

Έπειτα από τυχαία αλίευση ενός ατόμου από επαγγελματία αλιέα της περιοχής μας, το Τμήμα Αλιείας Π.Ε. Κεφ/νίας απέστειλε δείγμα του ψαριού στο Εργαστήριο Γενετικού Ελέγχου, DNA Ταυτοποίησης και Διαχείρισης Πληθυσμών Ζωικών Ειδών του Τμήματος Βιολογίας του Α.Π.Θ., προκειμένου να γίνει γενετική ταυτοποίηση του είδους. Από τα αποτελέσματα προέκυψε ότι το εξεταζόμενο δείγμα ανήκει στο είδος Pterois miles (Λεονταρόψαρο). Η παρουσία του είδους αυτού στην περιοχή μας που είναι και το βορειότερο σημείο αναφοράς (τουλάχιστον μέχρι την ημερομηνία που εντοπίστηκε 4-4-2019) πρόκειται να δημοσιευθεί σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό.

Το λεονταρόψαρο, Pterois miles είναι ενδημικό είδος του Ινδικού Ωκεανού, που απαντάται από την Ερυθρά Θάλασσα μέχρι τη Νότια Αφρική και την Ινδονησία. Εισήλθε στην Μεσόγειο μέσω της διώρυγας του Σουέζ (Λεσσεψιανός μετανάστης).

Το λεονταρόψαρο είναι δηλητηριώδες. Το σώμα του φέρει χαρακτηριστικό προειδοποιητικό χρωματισμό, με κόκκινες, λευκές και μαύρες λωρίδες. Διαθέτει 13 δηλητηριώδεις άκανθες στο ραχιαίο πτερύγιο, 1 δηλητηριώδη άκανθα στο κοιλιακό πτερύγιο και 3 δηλητηριώδεις άκανθες στο εδρικό πτερύγιο. Από αυτές εκκρίνεται ισχυρό δηλητήριο, το οποίο μπορεί να προκαλέσει οίδημα, δυνατό πόνο και άλλες σοβαρές επιπλοκές. Το δηλητήριο παύει να είναι ενεργό όταν το ψάρι θανατωθεί.

Ενέργειες σε περίπτωση αλίευσης:

Σε περίπτωση τυχαίας αλίευσης ατόμου του είδους λεονταρόψαρο, θα πρέπει ο χειρισμός του να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή. ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ! Δεν πρέπει ποτέ να το αγγίζετε με γυμνό χέρι και για την απομάκρυνσή του από το αλιευτικό εργαλείο να χρησιμοποιείτε ειδικά προστατευτικά γάντια κάνοντας προσεκτικούς χειρισμούς, ώστε να εξασφαλισθεί ότι τα δηλητηριώδη αγκάθια του δεν θα έρθουν σε επαφή με το ανθρώπινο σώμα. Το τσίμπημα από τα αγκάθια του, πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα και ο τραυματισμένος να καταφεύγει στο πλησιέστερο κέντρο υγείας ή νοσοκομείο για την παροχή βοήθειας, ώστε να προληφθούν πιθανές επιπλοκές.

Η αλίευση ατόμων του είδους λεονταρόψαρο θα πρέπει να αναφέρεται στα κατά τόπους Τμήματα Αλιείας των Περιφερειακών Ενοτήτων ή στις Λιμενικές Αρχές.

Δ/ΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 10/9/2019 #ODUSSEIA #ODYSSEIA

leivada_banner copy.png