ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ Google

You are here: Πρωτοσέλιδο ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός: Τα θυρανοίξια του Ιερού Ναού της Παναγίας Μαντζαβινάτων
Διαφήμιση
10/2019
M T W T F S S
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
 
 
stamoulis photoshop.jpg
exofylloxartesteliko.jpg

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟη ημέρα, η εβδομάδα του έτους

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα" Module by: Joomlabyte

ΣYΝΕΒΗ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός: Τα θυρανοίξια του Ιερού Ναού της Παναγίας Μαντζαβινάτων

PDFΕκτύπωσηE-mail

( Παναγία Κυριακοπούλα ή Κουγιότισσα)

Πρωτοστατούντος του σεβασμιότατου Κεφαλληνίας κου Δημητρίου και την παρουσία πολύ κόσμου πραγματοποιήθηκαν τα θυρανοίξια του Ιερού Ναού της Παναγίας της Κουγιότισσας των Μαντζαβινάτων.

Τα Κυριακάτα, όπου βρίσκεται σήμερα ο ναός, ήταν ένας οικισμός που αναφέρεται από το 1563, δίπλα στο σημερινό χωριό των Μαντζαβινάτων και σύμφωνα με την παλιά απογραφή του 16ου αιώνα , είχε: 26 ικανούς για δουλειά άνδρες, 49 γυναίκες και κορίτσια, 17 αγόρια, 6 γέρους.

Ο ιστορικός ναός των Κυριακάτων είχε υποστεί πολλές και μεγάλες βλάβες με τους σεισμούς του 2014, αλλά με τη άοκνη φροντίδα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου έφτασε στη στιγμή να πραγματοποιηθούν τα θυρανοίξια και ο ναός να ξαναλειτουργήσει για τους Μαντζαβινάδες και όχι μόνο.

Η έγνοια του ιερέας Ιωάννης Φραγκισκάτου έγινε ένας μεγάλος αγώνας για να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση του ιερού ναού. Κοντά του το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο : Παναγής Ατσάρος, Αντώνιος Έρτσος , Χαράλαμπος Ζερβός και Ιωαννάτος Παναγής, τον βοήθησαν και το αποτέλεσμα στάθηκε ευλογημένο από τον αγώνα τους.

Στην τελετή των Θυρανοιξίων συλλειτούργησαν μαζί με τον μητροπολίτη μας οι: π. Ιωάννης Φραγκισκάτος που είναι και εφημέριος του ναού, π. Νικόλαος Σωτήρας, π. Πρόδρομος από την Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας, και οι δυο διάκονοι της Μητρόπολης Κεφαλληνίας.

Ο ναός έτυχε της οικονομικής στήριξης της υπηρεσίας Τ.Α.Σ. , πρωτίστως όμως από τη μεγάλη οικονομική βοήθεια του Παναγή Ατσάρου. Εντοιχισμένη ενεπίγραφη πλάκα σε τοίχο του ναού που έγινε με τη φροντίδα του εφημέριου Ιωάννη Φραγκισκάτου, μνημονεύει την αμέριστη βοήθεια, που «οικοδόμησε» και πάλι το ναό.

Επίσης, πέρα από τις προαναφερόμενες βοήθειες και αρωγές για την αναστύλωση του ναού, βοήθησαν πολλοί και πολλές, επώνυμοι και ανώνυμοι, με προσωπική εργασία και πολύ μεράκι, Μαντζαβινάδες και όχι μόνο. Για τις καλές πράξεις βοηθείας προς τον οίκο του Θεού μας, ας μνημονεύουμε με πολλές ευχαριστίες την οποιαδήποτε ευεργεσίας τους.

Γεράσιμος Σ. Γαλανός

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 26/8/2019 #ODUSSEIA #ODYSSEIA


leivada_banner copy.png