ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ Google

You are here: Πρωτοσέλιδο ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΠΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Σχόλια για τις δηλώσεις του Προέδρου του ΕΒΕΚΙ κ Σπαθή
Διαφήμιση
2/2020
M T W T F S S
12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829
 
 
stamoulis photoshop.jpg
exofylloxartesteliko.jpg

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟη ημέρα, η εβδομάδα του έτους

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα" Module by: Joomlabyte

ΣYΝΕΒΗ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σχόλια για τις δηλώσεις του Προέδρου του ΕΒΕΚΙ κ Σπαθή

PDFΕκτύπωσηE-mail

Με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του εμπορικού επιμελητηρίου (ΕΒΕΚΙ), Σταύρου Σπαθή για την ανοχή του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) στην καταστρατήγηση του ωραρίου των εργαζομένων, η παράταξή μας στο ΕΒΕΚΙ, Αγωνιστική Συνεργασία Επαγγελματοβιοτεχνών - εμπόρων (ΑΣΕ) θέλει να επισημάνει στους συναδέλφους μικρούς ΕΒΕ και αυτοαπασχολούμενους τα παρακάτω:

Οι δηλώσεις αυτές πορεύονται στον άξονα των οδηγιών της Ε.Ε, και των λεγόμενων “Θεσμών” για τη δημιουργία φιλόξενου και ευνοϊκού επενδυτικού περιβάλλοντος για τους μονοπωλιακούς ομίλους και τις μεγάλες επιχειρήσεις ξένων και ντόπιων συμφερόντων.

Είναι δηλώσεις που αντανακλούν στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης της ΝΔ η οποία διαδεχόμενη τον ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται να θωρακίσει περισσότερο τον φιλομονοπωλιακό δρόμο ανάπτυξης που της έστρωσε ο προκάτοχός της στην διακυβέρνηση της χώρας.

Πρόκειται για την υπηρέτηση της στρατηγικής του Κεφαλαίου, τις επιταγές και την ικανοποίηση των απαιτήσεων των μεγαλοεργοδοτικών ενώσεων όπως του ΣΕΒ, του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, των Εμπορικών Επιμελητηρίων κ.α.

Μια τέτοια στρατηγική θέλει να επιβάλλει σιγά σιγά την περαιτέρω ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, με ξέντωμα των ωραρίων, απλήρωτη και εντονότερη εργασία, με όσο το δυνατόν μειωμένες απαιτήσεις των εργαζομένων σε αποδοχές και εργατικά - κοινωνικά δικαιώματα.

Όμως οι δηλώσεις Σπαθή έχουν και άλλον αποδέκτη. Τους μικρούς ΕΒΕ και τους αυτοπασχολούμενους.

Καλλιεργούν την πλάνη πως μέτρα κατά των εργαζομένων όπως και η καταστρατήγηση του ωραρίου των εργαζομένων θα δώσουν ώθηση στο να έχουν κερδοφορία, ακόμα και να δουν μεγαλώνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις τους.

Κλείνουν το μάτι σε χιλιάδες συναδέλφους που έχουν στη δούλεψή τους έναν ή λίγο περισσότερους εργαζόμενους ότι η σύγκρουση με τους υπαλλήλους τους θα είναι αυτή που θα αποτρέψει τις δύσκολες συνθήκες επιβίωσης των επιχειρήσεών τους.

Σε αυτές τις ράγες κινούνται οι μεγάλες επιχειρήσεις των νησιών μας επιβάλλοντας αυτό το περιβάλλον, της συνεχούς λειτουργίας των καταστημάτων και την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας.

Χρησιμοποιούν εργαλεία όπως αυτό που θέσπισε η απερχόμενη διοίκηση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και τα οποία επεκτείνουν τα ωράρια λειτουργία τους με την διεύρυνση της τουριστικής ζώνης άρα και επιχειρήσεων τουριστικού ενδιαφέροντος των νησιών μας. Έτσι πχ, μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ εμφανίζονται ως επιχειρήσεις τουριστικού ενδιαφέροντος έχοντας παράλληλα απρόσκοπτη λειτουργία όλο το χρόνο!

Επίσης, “αξιοσημείωτη” είναι η προσπάθεια του ΕΒΕΚΙ και των συλλόγων των επαγγελματιών που ελέγχουν οι μεγαλοεργοδότες (Κράνη κ.α) η αξιοποίηση διάφορων λεγόμενων happenings (Μαύρες Παρασκευές, Λευκές Νύχτες) ώστε να καλλιεργήσουν στους μικρούς ΕΒΕ την κουλτούρα ότι πρέπει να πεθάνουν μέσα στα μαγαζιά τους!

Μάλιστα έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι το άνοιγμα των αυτοαπασχολούμενων τις Κυριακές και το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, έχουν τσακίσει την ζωή τους, όντας αναγκαζμένοι να ξεροσταλιάζουν ατέλειωτες ώρες, 7 μέρες τη βδομάδα μέσα στα μαγαζιά τους.

Την ίδια στιγμή όμως προχωράει και η μονοπώληση. Τα πολυκαταστήματα και οι εμπορικές αλυσίδες αυξάνουν γρήγορα το μερίδιό τους στην αγορά. Ακόμα και όσοι καταφέρανε να τα βγάλουμε πέρα, καθημερινά πληρώνουν τις συνέπειες της έλλειψης προσωπικής και οικογενειακής ζωής.

Με την παραπλανητική τους προπαγάνδα περί συναδελφικότητας, προσπαθούν να πείσουν τους βιοπαλαιστές της πόλης ότι μοιράζονται κοινά προβλήματα με τις μεγάλες επιχειρήσεις Προσπαθούν να πείσουν ότι μέτρα που παίρνονται υπέρ της εργοδοσίας αφορούν και τους μικρούς ΕΒΕ.

Δηλαδή στη ζούγκλα της ανταγωνιστικότητας και των προνομίων προς το μεγάλο κεφάλαιο, χωρούν και το θεριό και το θήραμα.

Η κυβέρνηση με συνοδοιπόρους τις συμβιβασμένες ηγεσίες της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ που έχουν ως ευαγγέλιο τις κατευθύνσεις της ΕΕ για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, βγαλμένη από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, προσπαθούν να εντάξουν χιλιάδες συναδέλφους στη λογική και στο πνεύμα του ανταγωνισμού και της επιχειρηματικότητας με κάθε μέσο.

Οι ΕΒΕ με μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι πρέπει να γυρίσουν τις πλάτες τους σε όλες αυτές τις δυνάμεις και την κυβερνητική πολιτική που στόχο έχουν να υπονομεύσουν και όχι να καλυτερέψουν τη σημερινή κατάσταση στην οποία βρίσκονται χιλιάδες συνάδελφοι. Σήμερα χρειάζεται ένα οργανωμένο κίνημα ΕΒΕ και αυτοαπασχολουμένων, σύμμαχο με την εργατική τάξη, που θα παλέψει ενάντια στην εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική διεκδικώντας με αγωνιστικό, αντιμονοπωλιακό προσανατολισμό, άμεσα αιτήματα που έχουν να κάνουν με την ανακούφιση σε επαγγελματικό και οικογενειακό επίπεδο.

•Η επανένταξη άμεσα στο αφορολόγητο όριο.

•Η διαγραφή μέρους των χρεών τους προς εφορία και τράπεζες, με άμεση διαγραφή τόκων και προστίμων, αλλά και του 30% του οφειλόμενου αρχικού ποσού.

•Η διαγραφή τόκων και προστίμων και του ποσού που αντιστοιχεί στην εισφορά Υγείας και στα χρέη προσωπικής ασφάλισης προς τον ΕΦΚΑ. Με συντάξεις αξιοπρεπείς, με ανάκτηση απωλειών προηγούμενων χρόνων, και όχι έρμαια στα κοράκια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.

•Κατάργηση των νόμων για την απελευθέρωση της κυριακάτικης αργίας.

•Κατάργηση της υποχρεωτικής εγγραφής των ΕΒΕ και αυτοαπασχολούμενων στα εμπορικά επιμελητήρια. Αποσύνδεση τις εξόφλησης ή μη των οφειλών στο Επιμελητήριο από τα προαπαιτούμενα για συνταξιοδότηση.

•Τα χρέη των ΕΒΕ στα επιμελητήρια, να μην αποδοθούν στο ΓΕΜΗ και από εκεί στα χέρια της εφορίας.

•Σταμάτημα κάθε διαδικασίας κατάσχεσης και πλειστηριασμού για την πρώτη κατοικία καθώς και της επαγγελματικής στέγης και εξοπλισμού.

•Κατάργηση των χαρατσιών όπως το τέλος επιτηδεύματος και τον ΕΝΦΙΑ.

Παναγιώτης Τζανάτος

Μέλος του ΔΣ του ΕΒΕΚΙ επικεφαλής της ΑΣΕ

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 20/8/2019 #ODUSSEIA #ODYSSEIA 

leivada_banner copy.png