ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ Google

You are here: Πρωτοσέλιδο ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Κώστας Ευαγγελάτος: «Εγκόλπια Απεικονίσματα-Πρόσωπα και Μνήμες»
Διαφήμιση
6/2020
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
 
stamoulis photoshop.jpg
exofylloxartesteliko.jpg

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟη ημέρα, η εβδομάδα του έτους

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα" Module by: Joomlabyte

ΣYΝΕΒΗ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Κώστας Ευαγγελάτος: «Εγκόλπια Απεικονίσματα-Πρόσωπα και Μνήμες»

PDFΕκτύπωσηE-mail

Εγκαινιάστηκε στη Σύγχρονη Πινακοθήκη Villa Ροδόπη στο Αργοστόλι η έκθεση ζωγραφικής του Κώστα Ευαγγελάτου με τίτλο "Εγκόλπια απεικονίσματα- Πρόσωπα και μνήμες", την οποία προλόγισε κ.Τάκης Τόκκας, Πρόεδρος του Διαπολιτιστικού Κέντρου Ιονίου- Ionian center και ιδρυτής του Casa-Museo / Οίκος-Μουσείο στον Καραβόμυλο Κεφαλονιάς.

Στην υποβλητική και λαμπερή έναρξη της αφιερωμένης στην μνήμη του πατέρα του καλλιτέχνη Χαρίλαου Ευαγγελάτου παραυρέθηκαν πολλοί φιλότεχνοι συμπολίτες, ομογενείς και ξένοι, επιστήμονες, καλλιτέχνες δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων, συγγενείς και φίλοι.Την έκθεση τίμησε με την παρουσία του ο νεοεκλεγής Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης κ. Παναγής Καππάτος.

Η θερμή βραδιά ολοκληρώθηκε με κοκτέιλ στο δροσερό κατάφυτο κήπο της Villa Ροδόπη που κράτησε μέχρι τα μεσάνυχτα. Όλοι γεύτηκαν τα γλυκίσματα, ευγενική προσφορά, της παραδοσιακής " Βοσκοπούλας " και άκουσαν συνθέσεις του νέου ταλαντούχου μουσικού με διεθνή παρουσία Γιώργου Βολίκα.Την τεχνική-ηχητική εγκατάσταση είχε ο Κωστής Ιακωβάτος, ΗΧΩ. Η έκθεση θα λειτουργεί μέχρι τις 10 Αυγούστου 2019.Μόνο Τετάρτη και Σάββατο από τις 8μ.μ.-10.30μ.μ.Το Σάββατο 13 Αυγούστου στις 8.30μ.μ. θα γίνουν δεύτερα εγκαίνια της έκθεσης. Ο Κώστας Ευαγγελάτος θα διαβάσει επιγραμματικά ποιήματα του από την ποιητική συλλογή " Ερμητικές Λαμπίδες", εκ. Άπαρσις.

___________________________

Ο Κώστας Ευαγγελάτος γεννήθηκε στο Αργοστόλι και ανήκει στην γενιά των Κεφαλονιτών που τους έλαχε η ευθύνη μετά τους σεισμούς του 1953 που αποτέλεσαν ορόσημο στην ιστορία του νησιού να συνεχίσουν, ο καθένας στον δικό του τομέα, την μακραίωνη πολιτισμική παράδοση του νησιού.

Με αντενάτους/προγόνους από διαφορετικές περιοχές της Κεφαλονιάς φέρει την πολιτισμική παράδοση, αντίληψη, φινέτσα και το πνεύμα του ανήσυχου Επτανήσιου και ειδικότερα του Κεφαλονίτη.

O Kώστας Eυαγγελάτος, ένας Homo Universalis της εποχής μας, εξελίσσεται ως προσωπικότητα και καλλιτέχνης σύμφωνα με την αντίληψη της Αναγέννησης για τον ιδανικό άνθρωπο! Τον Homo Universalis χαρακτηρίζει το ερευνητικό και κριτικό πνεύμα, η αναζήτηση και εφαρμογή νέων μορφών στην απόδοση λόγου και τέχνης, ροπή για ενασχόληση με κάθε μορφή τέχνης, παιδεία πολύπλευρη, ευήκοα ώτα σε νέες μορφές έκφρασης τέχνης. Όλα αυτά με σκοπό την απόκτηση της επιθυμητής πολυμάθειας και στην συνέχεια της μετάδοσης της σε αυτούς που θα την εξελίξουν.

Με αυτή την αντίληψη του Homo Universalis ό Κ.Ε δημιουργεί! Έτσι μπορούμε να αντιληφθούμε γιατί αισθάνεται την ανάγκη να εκφράζεται πολύπλευρα και από διαφορετικά πόστα με τον χρωστήρα, την γραφίδα, τον φωτογραφικό φακό, τις performances /παραστάσεις. Με συνέπεια αλλά και επιτυχία είναι ο ζωγράφος, ο εικαστικός, ο λογοτέχνης, ο performer,ο θεωρητικός τέχνης!

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει η προσπάθεια ανάγνωσης των έργων του καλλιτέχνη από τον ομιλούντα που όμως θα μπορούσε να είναι και από ένα οποιοδήποτε καλλιεργημένο και πεπαιδευμένο άτομο.

Έτσι, στα τοπία που δημιούργησε ο καλλιτέχνης βλέπουμε ότι αποδίδει την φύση με ένταση, με χρώματα κάποτε σκληρά, με αξιοθαύμαστη πιστότητα τοπίου ακόμα και όταν το έργο αποδίδεται αφαιρετικά. Θεωρούμε ότι οι συνθέσεις αυτές αποτελούν την συνέχεια της σπουδαίας Επτανησιακής –Κεφαλονίτικης σχολής ζωγραφικής.

Σε άλλη γόνιμη περίοδο της καλλιτεχνικής του έκφρασης ασχολήθηκε με το γυμνό και με το επίσης αγαπημένο θέμα της Επτανησιακής ζωγραφικής, το πορτραίτο. Και ενώ με μια πρώτη ματιά θα μπορούσε ο θεατής να χαρακτηρίσει τα πορτραίτα του Κ.Ε ότι αποδόθηκαν σχεδιαστικά, χωρίς πλάσιμο του προσώπου και ενδεχομένως χωρίς την αποτύπωση της προσωπικότητας του εικονιζόμενου, με μια προσεκτικότερη ματιά παρατηρεί ότι οι αφαιρετικές πινελιές, η ενάργεια του σχεδίου, ο δυναμισμός των ελάχιστα χρησιμοποιημένων χρωμάτων, η αποτύπωση του βλέμματος μας δίνει τον ψυχισμό και την προσωπικότητα του εικονιζόμενου στο πορτραίτο.

Όμως αυτή η τεχνική είναι αποτέλεσμα μακρόχρονης σπουδής στο σχέδιο, στην ζωγραφική αλλά και διεισδυτικότητα στην προσωπικότητα του εικονιζόμενου στο πορτραίτο.

Άξια θαυμασμού είναι η τεχνική που εφαρμόζει με την απευθείας απόθεση του χρώματος από το σωληνάριο στο καναβάτσο, ξύλο κτλ δουλεύοντας κατευθείαν το θέμα και έτσι το χρώμα να έχει μια απρόσμενη δυναμική, βάθος και μοναδικότητα!

Ωστόσο και στον λόγο ο Κ.Ε έχει την εύνοια των Μουσών. Πιστεύουμε ότι και στον τομέα αυτό συνεχίζει σε σύγχρονη μορφή την μεγάλη ποιητική παράδοση της Επτανησιακής Σχολής. Με γραφίδα που αποτυπώνει λόγο συμπαγή, αφήνει διακριτό στίγμα και παράδειγμα προς μίμηση.

Θα επισημάνω, λόγω ενδιαφέροντος και ενασχόλησης ,το εξαιρετικό βιβλίο που επιμελήθηκε ο Κ.Ε το 2004 με τίτλο «Προσωπογραφίες και συνθέσεις (17ος - 20ος αιώνας)»,έκδοση του Κοργιαλένειου Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Αργοστολίου, με εικαστική ανάλυση των ζωγραφικών έργων του Μουσείου. Πολύτιμο Βιβλίο που είναι πλέον κλασικό και το καλύτερο που κυκλοφόρησε με εικαστική ανάλυση των πινάκων του Μουσείου.

Το έτος 2000 ο Κ.Ε. μετατρέπει ένα τμήμα του πατρογονικού σπιτιού στο Αργοστόλι στη Σύγχρονη Πινακοθήκη «Villa Ροδόπη/ Villa Rodopi Art Collection», ένα ναό που με τον ίδιο πρωθιερέα διακονεί ποικιλότροπα την σύγχρονη τέχνη. Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί η σημαντική συνεισφορά στην διαμόρφωση του χώρου με τα λίθινα "αχειροποίητα" γλυπτά που κατασκευάζει επιδέξια ο καλλιτέχνης και συνεργάτης του, ο Dani Margjoka.

Ωστόσο με τις καθιερωμένες ετήσιες συναντήσεις τέχνης στον γιομάτο φιόρα κήπο τση Βίλας Ροδόπη, σαφώς συνεχίζει την μεγάλη παράδοση των αντίστοιχων soirées τέχνης και πνεύματος που πραγματοποιούνταν στα Ευρωπαϊκά- Επτανησιακά σαλόνια.

Η πρώτη έκθεση του Κ.Ε για φετινό θέρος με τον τίτλο «Εγκόλπια Απεικονίσματα-Πρόσωπα και Μνήμες» που εγκαινιάζεται σήμερα 9 Ιουλίου είναι αφιερωμένη στην μνήμη του πατέρα του Χαρίλαου Κ. Ευαγγελάτου (1927—1999) και θα διαρκέσει έως 10 Αυγούστου 2019.

Αγαπητέ Κώστα, εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Ionian center αλλά και εμέ προσωπικά, από καρδιάς σου ευχόμαστε να είσαι γερός, η χάρη των Μουσών να είναι μαζί σου και να σε εμπνέει και να μας παράσχεις υπέροχες δημιουργίες και βραδιές λόγου και τέχνης για πολλά ακόμα καλοκαίρια!

Τάκης Τόκκας

Πρόεδρος

Διαπολιτισμικού Κέντρου Ιονίου-Ionian center & casa-Museo / οίκος-Μουσείο

Καραβόμυλος Κεφαλονιά.

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 11/7/2019 #ODUSSEIA

leivada_banner copy.png