ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ Google

You are here: Πρωτοσέλιδο ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός: Η Παναγία η Κουβάλαινα ή Παναγία η Dolorosa (του πόνου) 18ος αιώνας
Διαφήμιση
6/2020
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
 
stamoulis photoshop.jpg
exofylloxartesteliko.jpg

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟη ημέρα, η εβδομάδα του έτους

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα" Module by: Joomlabyte

ΣYΝΕΒΗ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός: Η Παναγία η Κουβάλαινα ή Παναγία η Dolorosa (του πόνου) 18ος αιώνας

PDFΕκτύπωσηE-mail

Ιερός Ναός Γέννησης Θεοτόκου Κουβαλάτων

Σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή 26-4-2019, μετά από τον εκκλησιασμό για τη μεγάλη ημέρα, στον ιερό ναό του Αγίου Γερασίμου Ληξουρίου, ήρθε στο μυαλό μου η εικόνα της «Παναγίας της Dolorosa», όπου μια νέα εικόνα αυτής της Παναγίας, βρίσκεται σε προσκυνητάρι στον προαναφερθέντα ναό.

Είναι γεγονός ότι τέτοιες εικόνες, όπου η Παναγία λυπημένη κοιτά με πόνο τον Εσταυρωμένο Υιός της, βρίσκονται στην Κεφαλονιά, ιδιαιτέρως στην Παλική , όπου έχουν καταγραφεί πάνω από δεκατρείς. Ο λαός τη λέει η «Παναγία του Χάρου».

Στα Κουβαλάτα, χωριό της Παλικής, ο ομώνυμος ναός της Παναγίας, φιλοξενεί μια τέτοια σπουδαία εικόνα. Ακολουθεί το μικρό κείμενο και η εικόνα, όπως φιλοξενήθηκαν στο φετινό ημερολόγιο τοίχου του Πολιτιστικού Συλλόγου της Κατωγής Παλικής «Η Κουνόπετρα» και που αφορούσε στις βασικές εικόνες της Θεοτόκου της ευρύτερης περιοχής. Την επιμέλεια του ημερολογίου είχε ο γράφοντας τούτες τις γραμμές.

«Μικρή εικόνα με θέμα την Παναγία του Πόνου ή του Χάρου όπως τη λένε κάποιοι. Η Παναγία θλιμμένη κοιτά τον Eσταυρωμένον Yιό της. Βασικά το όνομά της είναι Παναγία Dolorosa (του πόνου). Είναι μία από τις λίγες παρόμοιες που βρίσκονται στην Παλική.

Την τοποθετούν σε χαμηλό προσκυνητάρι κατά την εορτή της Γεννήσεως της Θεοτόκου, 8 Σεπτεμβρίου, στο κέντρο του ναού της στα Κουβαλάτα και γίνεται μεγαλόπρεπα το πανηγύρι της. Κανονικά πρέπει να τοποθετείται στο κέντρο του ναού κατά τη Μεγάλη Παρασκευή».

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 26/4/2019 #ODUSSEIA

leivada_banner copy.png