ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ Google

You are here: Πρωτοσέλιδο ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός Η ακολουθία του Ιερού Νιπτήρος στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Μηνιατών
Διαφήμιση
10/2019
M T W T F S S
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
 
 
stamoulis photoshop.jpg
exofylloxartesteliko.jpg

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟη ημέρα, η εβδομάδα του έτους

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα" Module by: Joomlabyte

ΣYΝΕΒΗ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός Η ακολουθία του Ιερού Νιπτήρος στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Μηνιατών

PDFΕκτύπωσηE-mail

Η ακολουθία του Νιπτήρος είναι μια από τις ωραιότερες παραστατικές ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και τελείται σε κάθε ορθόδοξο ναό σε ανάμνηση της πράξης του Κυρίου, που έπλυνε τα πόδια των μαθητών του στο υπερώο του Μυστικού Δείπνου..

Σε ένδειξη ταπεινοφροσύνης και αγάπης ο Κύριος μας, Ιησούς Χριστός, σηκώνεται από το τραπέζι του δείπνου, αποχωρίζεται τα ιμάτια Του, ζώνεται το «λέντιον» και πλένει τα πόδια των μαθητών Του. Δεν είναι μια τελετουργική πράξη, αλλά συμβολική έκφραση ταπεινοφροσύνης και αντιαυταρχικής νοοτροπίας. ( Εάν, λοιπόν, έπλυνα τα πόδια σας εγώ, που είμαι ο Κύριος και ο Διδάσκαλος, πολύ περισσότερο οφείλετε να κάνετε τούτο εσείς και να πλύνετε ο ένας τα πόδια του άλλου με αγάπη και ταπεινοφροσύνη και να έχετε την διάθεση να κάνετε την πλέον ταπεινωτική υπηρεσία χάριν των άλλων ανθρώπων. Με αυτό που έκαμε, τους έδωσε το τέλειο παράδειγμα, για να κάνουν και αυτοί το ίδιο. Ὑπόδειγμα γάρ δέδωκα ὑμῖν (Iω.13,15).

Φέτος, τελέστηκε η ακολουθία του Νιπτήρος στο Ληξούρι, με πολλή κατάνυξη τη Μεγάλη Τετάρτη το απόγευμα στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Μηνιατών. Αξίζουν πολλά μπράβο στον ιερέα Νικόλαο Σωτήρα, όχι μόνο γιατί τελεί προσεκτικά και ευλαβικά την κάθε λειτουργία, αλλά γιατί μαζεύει τα παιδιά και τα οδηγεί σταθερά στα βήματα του Χριστού μέσα από θρησκευτικές πράξεις καλής επικοινωνίας και αγάπης. Τα μυεί στα βήματα της πίστης μας και τα παροτρύνει να συμμετέχουν ενεργά σε στιγμές που χρειάζεται τη σωστή διακονία μέσα στην κάθε Λειτουργία. Δώδεκα παιδιά αναπαρίσταναν τους μαθητές του Χριστού. Δώδεκα παιδιά διαφόρων ηλικιών, από 3 έως 12 χρόνων.

Επίσης, χαρά μας έδωσε ο υπέργηρος γέροντας ιερέας Χαράλαμπος Κουμάτος, στόφα παλαιού παπά, που όχι μόνο έψαλλε αλλά και με τον τρόπο του, παρακολούθησε και συμμετείχε στην ακολουθία του Ιερού Νιπτήρα.

Και του Χρόνου με Υγεία και Καλή Ανάσταση

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 25/4/2019 #ODUSSEIA

leivada_banner copy.png