ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ Google

You are here: Πρωτοσέλιδο ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός : Δυο ποιήματα του Σωτήρη Γαλιατσάτου,ενός έξοχου Κεφαλονίτη ποιητή
Διαφήμιση
6/2020
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
 
stamoulis photoshop.jpg
exofylloxartesteliko.jpg

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟη ημέρα, η εβδομάδα του έτους

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα" Module by: Joomlabyte

ΣYΝΕΒΗ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός : Δυο ποιήματα του Σωτήρη Γαλιατσάτου,ενός έξοχου Κεφαλονίτη ποιητή

PDFΕκτύπωσηE-mail

Δυο «Χαίρε» αντηχούν τη μεγάλη ημέρα της 25ης Μαρτίου. Το πρώτο «χαίρε» είναι αυτό του αρχάγγελου Γαβριήλ προς την Παναγιά, «Θεοτόκε Παρθένε, Χαῖρε κεχαριτωμένη Μαρία, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ, εὐλογημένη, σὺ ἐν γυναιξί, καὶ εὐλογημένος ὁ καρπὸς τῆς κοιλίας σου, ὅτι Σωτῆρα ἔτεκες τῶν ψυχῶν ἡμῶν». για την ενσάρκωση του Θείου Λόγου και το δεύτερο «Χαίρε», είναι αυτό του Διονυσίου Σολωμού προς την Ελευθερία των Ελλήνων το 1821, έτος της Εθνικής παλιγγενεσίας εναντίον στον Τούρκο κατακτητή. Στις ακόλουθες γραμμές ακολουθούν δυο εικόνες-ποιήματα ενός σπουδαίου Κεφαλονίτη, του Σωτήρη Γαλιατσάτου, που μας άφησε υπέροχους στίχους ποιητικούς, και οι οποίοι οι περισσότεροι έχουν γίνει τραγούδια αγαπημένα.

Υπάρχουν ακόμη πολλά ανέκδοτα ποιήματα του, αξιόλογα στο στίχο που περιμένουν τον μελετητή, όπως μαζί με τα εκδοθέντα ποιήματα, δουν κι αυτά το φως της δημοσιότητας.

Ο Σωτήρης Γαλιατσάτος σχολίαζε την κεφαλληνιακή επικαιρότητα των ημερών του, αντλούσε θέματα από τις θρησκευτικές και κοινωνικές εορτές, αλλά και από την σκληρή πραγματικότητα που επιβάλλουν, έως και σήμερα, οι ισχυροί της γης. Πολλά ποιήματά του έχουν μελοποιηθεί από τον αξιόλογο μουσικοσυνθέτη, Σπύρο Μαρκάτο (Φούρα), που οι όμορφες μουσικές του μελωδίες, έντυσαν αρμονικά και καλόηχα τα ποιήματα του Σωτήρη Γαλιατσάτου.

Οι δημιουργίες αυτών των δυο καλλιτεχνικών μορφών του νησιού μας, χάραξαν μια δυνατή σελίδα μέσα στην κεφαλληνιακή μουσική και λογοτεχνική εικόνα του τόπου μας.

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ,25/3/2019, #ODYSSEIA

leivada_banner copy.png