ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ Google

You are here: Πρωτοσέλιδο ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ «Ρωγμές» στον ΣΥΡΙΖΑ από τη διάσπαση των δήμων - Ποιοι βουλευτές καταψηφίζουν την τροπολογία
Διαφήμιση
6/2020
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
 
stamoulis photoshop.jpg
exofylloxartesteliko.jpg

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟη ημέρα, η εβδομάδα του έτους

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα" Module by: Joomlabyte

ΣYΝΕΒΗ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Ρωγμές» στον ΣΥΡΙΖΑ από τη διάσπαση των δήμων - Ποιοι βουλευτές καταψηφίζουν την τροπολογία

ΕκτύπωσηE-mail

Με τον πλέον επίσημο τρόπο και από το βήμα της Βουλής εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους στην τροπολογία για την κατάτμηση των δήμων οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Το έντονο παρασκήνιο των προηγούμενων ημερών -που είχε πρώτο το Newpost αποκαλύψει- οι πολλαπλές συσκέψεις αλλά και η διαβεβαίωση του αρμόδιου υπουργού Αλέξη Χαρίτση πως εντός των προσεχών μηνών θα συσταθεί επιτροπή που θα μελετήσει σε βάθος το ζήτημα, δεν κατάφεραν να σταματήσουν -μόνο να περιορίσουν- τις αντιδράσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, ήδη από το βράδυ της Τρίτης, η βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ, Φωτεινή Βάκη εξέφρασε τη διαφωνία της στην τροπολογία και ειδικότερα στο σπάσιμο του δήμου.

Συγκεκριμένα, η βουλευτής με όχημα το πρόβλημα των απορριμμάτων στο νησί έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για μια ενδεχόμενη αύξηση των ποσοστών της ακροδεξιάς.

«Η συγκυρία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κέρκυρα δεν επιτρέπει πανηγυρισμούς από το σπάσιμο των δήμων. Τα σκουπίδια συνιστούν ένα ακόμα δύσκολο καλοκαίρι. Γέννησαν και κάποια άλλα ακροδεξιά σκουπίδια στο νησί. Στον νότο μαίνεται ακήρυχτος πόλεμος. Δημοτικά συμβούλια συνεδριάζουν με προστασία αστυνομικών δυνάμεων. Δεν θα επιθυμούσα το σπάσιμο των δήμων να δώσει δυνατότητα να ενισχυθεί η ακροδεξιά έκφραση στο νότιο κομμάτι του νησιού», είπε.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής Αρκαδίας του κόμματος Γιώργος Παπαηλιού που ζήτησε η κατάτμηση να γίνει και για τη δική του περιφέρεια. «Αφού άνοιξε το θέμα, θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να περιλάβει και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις. Αναφέρομαι συγκεκριμένα στον δήμο Γορτυνίας του Νομού Αρκαδίας, έναν δήμο τεράστιας έκτασης με μεγάλες δυσχέρειες πρόσβασης από το ένα σημείο στο άλλο, με γηρασμένο πληθυσμό και ανισομερή ανάπτυξη. Θα έπρεπε να διαχωριστεί, προκειμένου να είναι αποτελεσματική η λειτουργία του. Το θέμα έχει τεθεί στο αρμόδιο Υπουργείο» είπε ο κ. Παπαηλιού.

Αυτός, πάντως, που άφησε τις περιστροφές και μίλησε ανοιχτά για καταψήφιση της τροπολογίας είναι ο βουλευτής Ηρακλείου Γιάννης Μιχελογιαννάκης, ο οποίος δήλωσε πως από τον Νοέμβριο του προηγούμενου χρόνου έχει απευθυνθεί στον αρμόδιο υπουργό ζητώντας του να εντάξει στους σχεδιασμούς και τρεις δήμους της περιοχής του. «Κύριε Πρόεδρε θέλω να καταγραφεί στα πρακτικά ότι πρέπει να ευαισθητοποιηθεί ο υπουργός και δεύτερον ότι εγώ δεν στηρίζω, δεν ψηφίζω τέτοια τροπολογία», ξεκαθάρισε.

Ενοχλημένος από τις εξελίξεις εμφανίστηκε και ο βουλευτής Έβρου, Δημήτρης Ρίζος ο οποίος σημείωσε πως από το 2013 υπάρχει εκπεφρασμένη άποψη πως οι δήμοι στην περιοχή του πρέπει να κατατμιστούν περεταίρω. « Η άποψη αυτή δεν λήφθηκε υπόψη! Ελπίζω, πιστεύω και θέλω να πάρουμε τη δέσμευση του υπουργού ότι μέσω της επιτροπής αξιολόγησης των Δήμων θα δούμε τι θα κάνουμε και με αυτή τη περιοχή. Είναι δήμος αγροτικός, καθαρόαιμος με προοπτικές», σημείωσε.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος και ο Τάσος Πρατσόλης από την Εύβοια, ο οποίος αναφέρθηκε στους στόχους του Κλεισθένη 2 για την προστασία της νησιωτικότητας και ορεινότητας, σημειώνοντας πως δεν πρέπει να λαμβάνονται επιλεκτικές αποφάσεις που καταστρατηγούν την ίση μεταχείριση των δήμων. «Είναι αναγκαίο, να προχωρήσει με σεβασμό στην Τοπική Αυτοδιοίκηση η μελέτη της προτεινόμενης επιτροπής σε Συνταγματικά πλαίσια», είπε.

«Λίγους μήνες μετά την ψήφιση του Κλεισθένη και τρεις μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές και την εφαμρογή του νέου πλαισίου στην πράξη εξετάζουμε την τροπολογία αυτή», είπε ο Μάκης Μπαλλής από το Βόλο και πρόσθεσε με νόημα: «αναρωτιέμαι αν τα προβλήματα του Καλλικράτη μπορούν να επιλυθούν τώρα, τρεις μήνες πριν τις εκλογές με τροπολογία».

Σε κάθε περίπτωση μέχρι το τέλος της διαδικασίας αναμένεται να ανέβουν στο βήμα και να ακολουθήσουν το παράδειγμα των συναδέλφων τους, δύο με τρεις ακόμα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, πρέπει να τονιστεί πως από την εικόνα που έχει σχηματιστεί, δεν φαίνεται να υπάρχει διάθεση κατάθεσης ονομαστικής ψηφοφορίας που θα υποχρέωνε τους αντιδρώντες να εκφραστούν επίσημα.

Οι πληροφορίες λένε πως η ΝΔ θα δηλώσει «παρών» στη ρύθμιση, ενώ η πλειοψηφία μπορεί να υπολογίζει στις 5 ψήφους των ΑΝΕΛ, οι οποίοι στηρίζουν τη ρύθμιση καθώς όπως λένε ήταν μέσα σε αυτά που είχαν και οι ίδιοι ζητήσει να γίνουν.

του Παναγιώτη Τζαννετάτου

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ,6/3/2019, #ODYSSEIA newpost 

leivada_banner copy.png