ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ Google

You are here: Πρωτοσέλιδο ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Ε. Λειβαδά: Έχετλος ή Εχετλαίος: Ο μυστηριώδης ήρωας που συνδέθηκε με τη μάχη του Μαραθώνα
Διαφήμιση
7/2020
M T W T F S S
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
 
stamoulis photoshop.jpg
exofylloxartesteliko.jpg

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟη ημέρα, η εβδομάδα του έτους

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα" Module by: Joomlabyte

ΣYΝΕΒΗ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ε. Λειβαδά: Έχετλος ή Εχετλαίος: Ο μυστηριώδης ήρωας που συνδέθηκε με τη μάχη του Μαραθώνα

PDFΕκτύπωσηE-mail

Οι Έλληνες είναι ανέκαθεν συνδεδεμένοι με τα μυστήρια και τις υπεράνθρωπες δράσεις. Είτε αναφερόμαστε στα αρχαία χρόνια, είτε στα μεταχριστιανικά. Πάντα στις δύσκολες στιγμές της ζωής τους αναζητούν μεταφυσικά στηρίγματα τα οποία, συναντούν και τιμούν μετά την επιτυχή έκβαση των επιθυμιών και προσδοκιών τους. Εν προκειμένω, οι αρχαίοι Αθηναίοι με το όνομα Έχετλος ή Εχετλαίος τιμούσαν άγνωστο και μυστηριώδη ήρωα που χωρίς να κρατά όπλο πολέμησε στη νικηφόρα μάχη του Μαραθώνα, μια πράγματι υπεράνθρωπη μάχη όπου σκοτώθηκαν 6.400 Πέρσες και μόνον 192 Αθηναίοι.

Ο Ηρόδοτος δεν αναφέρεται σε Έχετλο, αλλά σε έναν άγνωστο πολεμιστή («Ἱστορίαι» 6.117.2-3):«Στην ίδια μάχη συνέβηκε ένα καταπληκτικό περιστατικό: ο αθηναίος Επίζηλος, γιος του Κουφαγόρα, που πολεμούσε ηρωικά εκεί που πάλευαν στήθος με στήθος, έχασε το φως του χωρίς να δεχτεί ούτε χτύπημα ούτε βέλος σε κανένα μέρος του σώματός του κι από τότε έμεινε σε όλη τη ζωή του τυφλός. [6.117.3] Άκουσα να διηγούνται για το πάθημά του: του φάνηκε να στέκεται αντίκρυ του ένας πελώριος οπλίτης, που η γενειάδα του σκέπαζε ολόκληρη την ασπίδα του· κι αυτό το φάντασμα προσπέρασε τον ίδιο και σκότωσε τον συμπολεμιστή του. Αυτή την ιστορία άκουσα πως διηγιόταν ο Επίζηλος».

Ο Παυσανίας στην «Ελλάδος Περιήγησης/Αττικά» (1.15.3) σημειώνει: «ἥρως τε Ἔχετλος καλούμενος». Παρακάτω δε (1.32.5) εξηγεί για αυτόν τον αγρότη με τα χωριάτικα ρούχα και τη λαβή αρότρου που συμμετείχε στη μάχη: «συνέβη δὲ ὡς λέγουσιν ἄνδρα ἐν τῇ μάχῃ παρεῖναι τὸ εἶδος καὶ τὴν σκευὴν ἄγροικον. Οὗτος τῶν βαρβάρων πολλοὺς καταφονεύσας ἀρότρῳ μετὰ τὸ ἔργον ἦν ἀφανής. ͗Ερομένοις δὲ Ἀθηναίοις ἄλλο μὲν ὁ θεὸς ἐς αὐτὸν ἔχρησεν οὐδέν, τιμᾶν δὲ Ἐχετλαῖον ἐκέλευσεν ἥρωα. Πεποίηται δὲ καὶ τρόπαιον λίθου λευκοῦ. Τοὺς δὲ Μήδους Ἀθηναῖοι μὲν θάψαι λέγουσιν ὡς πάντως ὅσιον ἀνθρώπου νεκρὸν γῇ κρύψαι, τάφον δὲ οὐδένα εὑρεῖν ἐδυνάμην. Οὔτε γὰρ χῶμα οὔτε ἄλλο σημεῖον ἦν ἰδεῖν, ἐς ὄρυγμα δὲ φέροντες σφᾶς ὡς τύχοιεν ἐσέβαλον». («… έτυχε να είναι παρών στη μάχη ένας άνδρας με παλαιική εμφάνιση κι ενδύματα. Σκοτώνοντας πολλούς από τους ξένους με την εχέτλη (δηλ. τη λαβή του αρότρου), εξαφανίστηκε μετά τη μάχη. Σαν ρώτησαν οι Αθηναίοι το μαντείο, ο θεός απλά τους έδωσε την εντολή να τιμήσουν τον Εχετλαίο ως ήρωα. Ανήγειραν και μνημείο μάλιστα με λευκό μάρμαρο…»).

Πράγματι, οι Αθηναίοι, ευγνώμονες προς αυτόν ώρισαν επίσημα την λατρεία του ως ήρωα. Ο ζωγράφος Παίνανος τον απεικόνισε σε τοιχογραφία της Ποικίλης Στοάς να μάχεται με τη λαβή του αρότρου κατά των Περσών. Όμοια δε, απεικονίσθηκε κι αργότερα σε τυρρηνικούς χάλκινους κιστούς.

Πηγή: Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια, Ηρόδοτος, Παυσανίας

Ευρυδίκη Λειβαδά

leivada_banner copy.png