ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ Google

You are here: Πρωτοσέλιδο ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ Κ.Ε.ΔΗ.ΚΕ: Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΙΟΥ & Η ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Διαφήμιση
6/2019
M T W T F S S
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
 
 
stamoulis photoshop.jpg
exofylloxartesteliko.jpg

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟη ημέρα, η εβδομάδα του έτους

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα" Module by: Joomlabyte

ΣYΝΕΒΗ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Κ.Ε.ΔΗ.ΚΕ: Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΙΟΥ & Η ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

PDFΕκτύπωσηE-mail

Ο μαέστρος Αντώνης Κοντογεωργίου διετέλεσε Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΕΝΤΡΟΥ ΧΟΡΩΔΙΑΚΗΣ ΠΡΑΞΗΣ (ΚΕ.ΧΟ.ΠΡΑ.) στην Κεφαλονιά, το οποίο ανήκε στο Εθνικό Πολιτιστικό Δίκτυο Πόλεων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Το Κέντρο Χορωδιακής Πράξης επέδειξε πλήθος δραστηριοτήτων, από την απλή διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, έως την δημιουργία μουσικής ακαδημίας, την σύνθεση νέων χορωδιακών κομματιών και την καταγραφή σε μεγάλο ποσοστό, του ελληνικού χορωδιακού δυναμικού, που αριθμούσε άνω των 400 χορωδιών.

Ο Αντώνης Κοντογεωργίου ήταν ο εμπνευστής της «ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΧΟΡΩΔΙΩΝ» που γινόταν μια φορά τον χρόνο, στο Δημοτικό Θέατρο «Ο Κέφαλος» ή στο Δημοτικό Στάδιο «Ανδρέας Βεργωτής» στο Αργοστόλι και στο κηποθέατρο της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης στο Ληξούρι, με την συμμετοχή 300 έως 400 χορωδών απ' όλη την Ελλάδα, με συγκεκριμένο κάθε φορά θέμα από τον μουσικό μας πολιτισμό.

- Η 1η Συνάντηση Χορωδιών, Κεφαλονιά Αύγουστος 1998 , είχε εναρκτήριο πανηγυρικό χαρακτήρα, και περιλάμβανε τραγούδια Τσιτσάνη, Χατζηχρίστου, Σαββόπουλου, Χατζιδάκι, Θεοδωράκη & Καντάδες.

- Η 2η Συνάντηση Χορωδιών Κεφαλονιά 1999, παρουσίασε σε πρώτη παγκόσμια συναυλιακή εκτέλεση τον «Ύμνον εις την Ελευθερίαν» των Σολωμού-Μάντζαρου, σε συνεργασία με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ και τέθηκε υπό την υψηλήν αιγίδα του τότε πρωθυπουργού κ. Κωνσταντίνου Σημίτη.

- Η 3η Συνάντηση Χορωδιών Κεφαλονιά 2000, αφιερωμένη στα 75χρονα του μεγάλου μας Μουσικού Μίκη Θεοδωράκη, παρουσιάστηκε το αντιπροσωπευτικό έργο του «Ζορμπάς», με τη μεγαλύτερη έως σήμερα διανομή εκτελεστών και σε συνεργασία με την Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

- Το Μάιο 2000 πραγματοποιήθηκε Συναυλία της Χορωδίας της ΕΡΤ σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Μουσικών συνόλων της ΕΡΤ με «Χορωδιακά Έργα σε Ποίηση Επτανησίων Ποιητών», σε πρώτη ανάθεση του Κέντρου Χορωδιακής Πράξης.

- Η 4η Συνάντηση Χορωδιών Κεφαλονιά 2001 , είχε θέμα «Το τραγούδι στον ελληνικό κινηματογράφο».

- Η 5η Συνάντηση Χορωδιών, Κεφαλονιά 2002, αφιερωμένη σε μελωδίες μιας παλιότερης εποχής, «Λαλούν τα αηδόνια».

Ο Δήμος Κεφαλονιάς και η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Κεφαλονιάς εκφράζουν τα ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους του και θα τον θυμόμαστε πάντα μέσα από το έργο του.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος Κ.Ε.ΔΗ.ΚΕ. &Ε.Σ. Πολιτισμού - Αθλητισμού - Νέας Γενιάς

Άγγελος Δ. Κωνσταντάκης

ΠΟΙΟΣ ΉΤΑΝ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΙΟΥ

O Αντώνης Κοντογεωργίου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1945. Σπούδασε στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης θεωρητικά, πιάνο και τραγούδι, φοιτώντας παράλληλα στην Ιατρική Σχολή του Παν/μίου Θεσσαλονίκης. Συνέχισε τις μουσικές σπουδές του στο R. Strauss Konservatorium και κυρίως στην Ανώτατη Μουσική Ακαδημία του Μονάχου, απ' την οποία και αποφοίτησε με δύο διπλώματα-Magister Artium, Διεύθυνσης Χορωδίας και Ορατορίου-Lied. Παρακολούθησε επίσης μαθήματα στην Καλοκαιρινή Ακαδημία Mozarteum του Ζάλτσμπουργκ και στα Τμήματα Αριστούχων Τραγουδιού της Ζυρίχης.

Είχε βραβευτεί από το διεθνή διαγωνισμό "Μαρία Κάλλας" (Lied-Ορατόριο), από την Ακαδημία Αθηνών (βραβείο «Σ. Μοτσενίγου»), από το Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ (βραβείο «Μαρία Κάλλας»), από την Ένωση κριτικών Θεάτρου και Μουσικής (το Μέγα Βραβείο) και από την UNESCO (Eθνικό Bραβείο).

Κατά καιρούς οργάνωσε και διηύθυνε πολλές χορωδίες. Δίδαξε μουσική στο ελληνοαμερικανικό Κολλέγιο Ανατόλια, σε πολλά Ωδεία, σε σεμινάρια, και οργάνωσε πολλές Συναντήσεις Χορωδιών. Δημοσίευσε επίσης πλήθος ειδικών άρθρων για τη χορωδιακή μουσική, εξέδωσε 11 βιβλία, ενώ πραγματοποίησε πολλές δισκογραφικές παραγωγές και πάνω από 600 ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές.

Συνεργάστηκε, δε, κατ' επανάληψη με το Εθνικό Θέατρο αλλά και με πολλούς άλλους θιάσους, καθώς και με τα Φεστιβάλ Αθηνών, Επιδαύρου, Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου.

Δίδαξε στη Σχολή Σπ. Ευαγγελάτου, ίδρυσε και διηύθυνε το συγκρότημα Pro Musica για τη διάδοση της παλιάς μουσικής και το σολιστικό φωνητικό συγκρότημα «Οι Τραγουδιστές», με το οποίο πέραν των πολλών συναυλιών, παρουσίασε σε πρώτη εκτέλεση όλο το σωζόμενο έργο του Φραγκίσκου Λεονταρίτη.

Το 1977 με πρόσκληση του τότε Διευθυντή του Τρίτου Προγράμματος της ΕΡΤ, Μάνου Χατζιδάκι, οργάνωσε για πρώτη φορά χορωδία στην ΕΡΤ, τη Χορωδία του Τρίτου Προγράμματος, σημερινή Χορωδία της ΕΡΤ, της οποίας ήταν ο μόνιμος διευθυντής της για 32 χρόνια.

Παράλληλα, υπήρξε από τα βασικά στελέχη του Τρίτου Προγράμματος του Μάνου Χατζιδάκι, μέλος της Επιτροπής του Υπουργείου Πολιτισμού (ΥΠΠΟ) για τη Χορωδιακή ανάπτυξη και επί σειράν ετών Πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης. Διετέλεσε επίσης διευθυντής και καθηγητής Ωδείων, διευθυντής του Κέντρου Χορωδιακής Πράξης του Υπουργείου Πολιτισμού και μεταξύ άλλων, των χορωδιών, Ωδείου Αθηνών, «Μακεδονία», Ελληνικού Φεστιβάλ και Δήμου Αθηναίων.

Ως σολίστ ή μαέστρος, πραγματοποίησε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό πάνω από 1.600 παραστάσεις, ενώ συνεργάστηκε με όλες τις ελληνικές ορχήστρες και με πολλές ξένες, καθώς επίσης και με διάσημους μαέστρους (Bernstein, Rilling, Askenazy, Menuhin, Mazur, Marriner).

Το ρεπερτόριό του περιλαμβάνει 142 χορωδιακά έργα με ορχήστρα, (87 σε πρώτη ελληνική εκτέλεση), 1030 άλλα χορωδιακά, 21 όπερες και πάνω από 800 Lieder. Πολλοί Έλληνες συνθέτες, όπως οι Αντωνίου, Κούκος, Θεοδωράκης, Μαρκόπουλος, Μπαλτάς, Σαμαράς, Νεζερίτης, Σφακιανάκη, Χριστοδούλου κ.α., τού έχουν αφιερώσει έργα τους.

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 5/10/2018, #ODYSSEIA

leivada_banner copy.png