ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ Google

You are here: Πρωτοσέλιδο ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ Επιστολή Υψηλάντη προς Βιάρο Καποδίστρια: Εκδηλώσεων, διαλόγου με την ιστορία, συνέχεια
Διαφήμιση
7/2018
M T W T F S S
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
stamoulis photoshop.jpg

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟη ημέρα, η εβδομάδα του έτους

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα" Module by: Joomlabyte

ΣYΝΕΒΗ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Επιστολή Υψηλάντη προς Βιάρο Καποδίστρια: Εκδηλώσεων, διαλόγου με την ιστορία, συνέχεια

PDFΕκτύπωσηE-mail

Μια αποκαλυπτική επιστολή για τις σχέσεις Καποδίστρια Υψηλάντη και την συμμετοχή ολόκληρης της οικογένειας Καποδίστρια στην προετοιμασία του 21.Μια ακόμα μαρτυρία για το απαράδεκτα κακόπιστο αλλά και ανυπόστατο των θρυλουμένων για την αντίθεση του Καποδίστρια στην Φιλική.

Η επιστολή που παραθέτουμε απεστάλλει στον αδελφό του Ιωάννη Καποδίστρια, Βιάρο, από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη αμέσως αφού ο Υψηλάντης ανέλαβε τα καθήκοντα του ως Αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας.

Εμφανίζεται ως απάντηση σε επιστολή του Βιάρου της 5/12/ 1819. Από επιστολή του αποστόλου της Φιλικής Αριστείδη Παπά, (που μύησε τον Βιάρο στη Φιλική) προς Αθανάσιο Σγούρο με ημερομηνία 10 Ιανουαρίου 1819 μαθαίνουμε ότι ο Βιάρος και ο Γεροστάθης έχουν ήδη αναλάβει καθήκοντα εφόρων της Φιλικής στην Κέρκυρα.

Κατά συνέπεια έχουν αναγκαστικά μυηθεί ενωρίτερα από την 19η Ιανουαρίου του 1819.Εχει μυηθεί πριν από την αφιξη του Καποδίστρια στην Κερκυρα το Πασχα του 1819. Η συνάντηση Καποδίστρια Ξάνθου τοποθετείται τον Ιανουάριο του 1820.Αυτο σημαίνει ότι η οικογένεια Καποδίστρια συμμετέχει στην προετοιμασία του 21 ένα ολόκληρο χρόνο πριν την επίσκεψη του Ξάνθου στον Καποδίστρια. Πιθανή ημερομηνία μύησης του Βιάρου είναι η ημερομηνία 5/12/1819, που αναφέρει ο Υψηλάντης ως ημερομηνία αποστολής της επιστολής Βιάρου και στην οποία απαντάει. Ο Παπάς ήταν στην Κέρκυρα επί μήνες πριν από την άφιξη του Καποδίστρια το Πάσχα του 1819. Δηλαδή πριν από την μεγάλη σύναξη των οπλαρχηγών στην Κέρκυρα.

- Η επιστολή.

- "Αγαπητέ ημίν και περιπόθητε Αδελφέ Κόμητα Βιάρε Καποδίστρια - Ασπαζόμεθα σε εν Κυρίω τω θεώ και δια του παρόντος δηλοποιούμεν σου, ότι από 5 Δεκεμβρίου 1819 αγαπητόν ημίν γράμμα σου ελάβομεν και εχάρημεν δια την φίλην υγείαν σου μάλιστα για τα φιλογενή σου φρονήματα, δι' ων προσπαθείς όλαις δυνάμεσι ν' ανακαλέσης τα φώτα της παιδείας εις την πατρίδα, και την προτέραν της δόξαν και λαμπρότητα. Ζήθι ένδοξος και ευδαιμόνει μέχρι γήρους βαθυτάτου και λιπαρού, τριπόθητε όντως αδελφέ! Η Ελλάς ούτε ήτον, ούτε είναι, ούτε θέλει είναι αχάριστος˙ Θέλει καταγράψει τα ιερά ονόματα της σεβαστής οικογενείας σας εις τους ιερούς πίνακας της αοιδιότητας. Ημείς τω στέλλομεν το παρόν μας ευχαριστήριον άμα και εξαγγελτικόν, και ειδοποιούμέν σοι, ότι τα πράγματα με το να επλησίασαν εις το ποθούμενον τέλος δια του τρέχοντος δεξιωτάτου καιρού, δια τούτο ενεκρίθη να διορισθώσι κατά τόπους έφοροι των πραγμάτων της φιλικής εταιρίας μας. Και δη κατεστήσαμεν και εν Κερκύρα, εξ ων υπάρχεις εις και η αγάπη σου, καθώς εκ του κοινού ημών προς Κερκυραίους γράμματος θέλεις πληροφορηθή πλατύτερον και περιστατικώτερον. Κύριε, μη λείψης εν τοιαύτη δεξιά φορά του καιρού να φανής ωφελιμότερος και ευεργετικώτερος, και καταβάλλων και υπέρ δύναμιν δια την τωρινήν της πατρίδος ανάγκην, παρακινών όσους, οίδας φιλογενείς, να συνεισφέρωσι και αυτοί, ο μεν πολύ, ο δε ολίγον, ίνα δια του χρηματικού μοχλού κινήσωμεν την μεγάλην και φρικτήν μηχανήν του μεγάλου έργου μας. Ταύτας τας συνεισφοράς εμβάσατε προς τους εν Πάτραις ... Επί τέλους λάβετε την φροντίδα, τους εκεί Σουλιώτας, με οίους τρόπους οίδατε, δια να μη γένη το πράγμα προφανές, να μετοικήσητε εις Σπάρτην ολίγους κατ' ολίγους, αλλά χωρίς αναβολής. Αν δε υστερώνται εξόδων, θέλετε τους μετρήσει ως πέντε χιλιάδων γρόσια. Ταύτα πάντα ελπίζομεν δια της επιμελείας σας να διορθωθούν με τέλον αίσιον, και ότι θέλομεν λάβει αποκρίσεις σας δια των ειρημένων εφόρων της Πελοποννήσου. Έρρωσο,"(πηγή. Ιστορία Του Ιονίου Κράτους από Συστάσεως Αυτού Μέχρις Ενώσεως 1815- 1864,σελ327-328)

Γιώργος Σκλαβούνος

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 13/4/2018, #ODYSSEIA 

leivada_banner copy.png
Διαφήμιση
exofullo teliko aggliko2.png