ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ Google

You are here: Πρωτοσέλιδο ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΠΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ «Το κόκκινο σκαθάρι και η επόμενη μέρα»
Διαφήμιση
7/2020
M T W T F S S
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
 
stamoulis photoshop.jpg
exofylloxartesteliko.jpg

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟη ημέρα, η εβδομάδα του έτους

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα" Module by: Joomlabyte

ΣYΝΕΒΗ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Το κόκκινο σκαθάρι και η επόμενη μέρα»

PDFΕκτύπωσηE-mail

Είναι πλέον φανερό σε όλους μας ότι το κόκκινο σκαθάρι που εισήχθη στη χώρα μας με τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004, μαζί με φοινικόδεντρα που αγοράστηκαν από την Αίγυπτο μέσω Κρήτης, πραγματοποιεί αργά μα σταθερά το καταστροφικό του έργο. Τα φοινίκια στην παραλιακή έγιναν κίτρινα και κάποια απ’ αυτά τα έκοψαν, ενώ την ίδια εικόνα παρατηρούμε και στο δρόμο με τους φοίνικες στην κεντρική πλατεία.

Οι γεωπόνοι μας ενημερώνουν ότι η μάχη με το κόκκινο σκαθάρι είναι άνιση καθώς στη χώρα μας δεν υπάρχει ο φυσικός του εχθρός για να το αντιμετωπίσει(αυτό μάλλον είναι και το τίμημα του να θέλουμε να εισάγουμε δέντρα από το εξωτερικό αντί να επιλέγουμε τα εγχώρια). Γι’ αυτό και έχουμε τις ανθρώπινες παρεμβάσεις μέσω των ψεκασμών. Ωστόσο, πέρα απ’ αυτή την πραγματικότητα υπάρχει και το δεδομένο της μεγάλης καθυστέρησης της

Δημοτικής Αρχής να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Για παράδειγμα ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης που έχει πολλά φοινίκια στην περιοχή του, κατάφερε και αντιμετώπισε το πρόβλημα καθώς κινητοποιήθηκε άμεσα και έγκαιρα. Σε πρώτη φάση απομάκρυνε και έθαψε σε μεγάλο βάθος όλα τα βαριά προσβεβλημένα από το σκαθάρι δέντρα(εμείς το κάναμε αυτό;), ενώ στη συνέχεια προχώρησε σε δενδροχειρουργική στα ελαφρώς προσβεβλημένα δέντρα με παράλληλους ψεκασμούς στις δοσολογίες που επιτρέπονται(στο νησί μας οι δοσολογίες ελέγχονται ή υπάρχει μια ανεξέλεγκτη κατάσταση από τους ιδιώτες;).

Το γεγονός όμως ότι η Δημοτική Αρχή έχει τεράστια ευθύνη με την ολιγωρία και τα λάθη της γύρω απ’ το συγκεκριμένο θέμα δε μας επιτρέπει απλώς να το αναδεικνύουμε και να το στηλιτεύουμε – αυτό άλλωστε το κάνει από μόνη της κάθε μέρα η πραγματικότητα – αλλά μας αναγκάζει να θέτουμε εύλογα ερωτήματα για την επόμενη μέρα. Θέλουμε για παράδειγμα να σώσουμε τα φοινίκια πάση θυσία, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι θα ψεκάζουμε την πόλη μας συνεχώς με χημικά μολύνοντας έτσι τον υδροφόρο ορίζοντα και τον αέρα που αναπνέουμε, ή θα πρέπει να προχωρήσουμε στη συζήτηση για την αντικατάστασή τους; Αυτό είναι ένα καίριο ερώτημα. Μπορεί κάποιος να φανταστεί το δρόμο με τους φοίνικες χωρίς αυτούς; Τι θα σήμαινε αυτό για την τοπική μας λαογραφία; Θα ήταν προτιμότερο να προχωρήσουμε στη σταδιακή αντικατάσταση των φοινίκων με εκείνο το είδος φοίνικα που δεν προσβάλλεται από το σκαθάρι ή να προχωρήσουμε στην αντικατάστασή τους με τοπικά δέντρα που ενδεχομένως να καρποφορούν υπέρ των κατοίκων της πόλης μας; Η Δημοτική Αρχή θα τοποθετήσει εκ νέου φοινίκια στο έργο της παραλιακής δίπλα στη γέφυρα και στην κεντρική πλατεία, αγνοώντας την εν λόγω κατάσταση, ή έχει προβλέψει να τοποθετήσει το είδος του φοίνικα που δεν προσβάλλεται;

Επειδή τα ερωτήματα δεν έχουν τέλος και επειδή υπάρχει μία έλλειψη ενδιαφέροντος γύρω απ’ αυτό το αρκετά σημαντικό θεωρούμε ζήτημα, η Οργάνωση Μελών Κραναίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σκοπεύει να ξεκινήσει ένα ανοικτό διάλογο με τους πολίτες, τους ειδήμονες του ζητήματος και τους αρμόδιους φορείς προκειμένου όλοι να εκφράσουν το τι σκέφτονται, τι σχεδιάζουν και εν τέλει πως οραματίζονται την πόλη μας. Η ημερομηνία της σχετικής εκδήλωσης θα κοινοποιηθεί σύντομα και είμαστε σίγουροι πως αυτή η πρωτοβουλία μας θα βρει μεγάλη ανταπόκριση απ’ τους συμπολίτες μας.

Αργοστόλι, 24/02/2017

Ο.Μ. Κραναίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 24/2/2017

leivada_banner copy.png