ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ Google

You are here: Πρωτοσέλιδο ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Το δημόσιο χρέος της Ε.Ε., ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της Ευρώπης
Διαφήμιση
9/2020
M T W T F S S
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
 
 
stamoulis photoshop.jpg
exofylloxartesteliko.jpg

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟη ημέρα, η εβδομάδα του έτους

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα" Module by: Joomlabyte

ΣYΝΕΒΗ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το δημόσιο χρέος της Ε.Ε., ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της Ευρώπης

PDFΕκτύπωσηE-mail

Στις 02 του Ιούλη έγινε στο Ευρωκοινοβούλιο με πρωτοβουλία της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς μια ημερίδα για το χρέος των χωρών της περιφέρειας της ΕΕ. Η χρονική στιγμή της ημερίδας ήταν κομβική, τόσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και για την Αριστερά. Η μάχη που δίνεται στην Ελλάδα, και η οποία έχει κύριο της άξονα το χρέος είναι και μια μάχη εξόχως πολιτική. Μια μάχη για τη δημοκρατία ενάντια στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών στις χώρες -μέλη της Ευρωζώνης.

Ανάμεσα στους ομιλητές βρίσκονταν επιφανείς οικονομολόγοι και ερευνητές, όπως ο κύριος Toussaint (συντονιστής της επιστημονικής ομάδας της επιτροπής αλήθειας του Δημόσιου χρέους στην Ελλάδα), και οι κύριοι Hudson (καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Μισσούρι), Keen (οικονομολόγος από την Αυστραλία), και Leao οικονομολόγος- πανεπιστημιακός του πανεπιστημίου της Λισαβόνας).


Ο κάθε ένας από αυτούς εξέφρασε τα δικά του επιχειρήματα για το τί είναι και πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί το χρέος: ο Eric Toussaint εκτός της απόδειξης πως τουλάχιστο μέρος του χρέους της Ελλάδας είναι παράνομο, αθέμιτο και απεχθές, σύγκρινε αυτές τις πρακτικές με περιπτώσεις χρέους στη Λατική Αμερική.  Ο Michael Hudson μίλησε για χρηματοδότηση που χρησιμοποιείται ως πόλεμος, ως μέσο δηλαδή επιβολής πάνω σε λαούς και κράτη, ενώ οι Steve Keen και Pedro Leao ανάλυσαν αφενός την παράμετρο του ιδιωτικού χρέους ως αιτία της κρίσης, και αφετέρου τον αντιδημοκρατικό χαρακτήρα της βάσης της Ευρωζώνης.

Παραμένοντας όμως στην πολιτική ανάλυση, το παράδειγμα της Ελλάδας, δυστυχώς δεν είναι το μόνο παράδειγμα προσπάθειας επιβολής των κυρίαρχων κύκλων των Βρυξελλών στην Ευρωζώνη.  Λόγω των ίδιων πολιτικών, η  Κύπρος έχει σήμερα δημόσιο χρέος που ανέρχεται  στο 107% του ΑΕΠ, το Βέλγιο 106,5%, η Ιρλανδία 110%, η Ιταλία 132% και η Πορτογαλία 130.2% του ΑΕΠ καταδεικνύοντας πως ακόμα και αν μια χώρα έχει περάσει από πρόγραμμα προσαρμογής και μνημόνιο, αυτό που μένει πίσω είναι η συνέχιση της λιτότητας, της βίαιης απορρύθμισης της αγοράς εργασίας, της αποβιομηχανοποίησης, των ιδιωτικοποιήσεων  και της διάλυσης του κοινωνικού κράτους.

Το χρέος επιβάλλεται στους λαούς ως μέσο εξάρτησης. Τα μνημόνια που συνυπογράφονται στα πλαίσια της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, λόγω ακριβώς του νεοφιλελεύθερου και αντιαναπτυξιακού χαρακτήρα της, δεν αποτελούν σχέδια εξυγίανσης, αλλά πολιτικές εμβάθυνσης της σκληρής λιτότητας. Η ίδια η συμμετοχή του ΔΝΤ στην Τρόικα αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Με πρόφαση την πραγματογνωμοσύνη του, προωθούνται μέσω της Τρόικα μοντέλα τα οποία ήδη δοκιμάστηκαν με καταστροφικές συνέπειες στην Αφρική και τη Λατινική Αμερική. Κατά συνέπεια το διακύβευμα πλέον δεν είναι η πραγματογνωμοσύνη κανενός, αλλά η ίδια η δημοκρατία. Το δικαίωμα των λαών για αυτοδιάθεση, κοινωνική δικαιοσύνη και κοινωνική ανάπτυξη.

Η πρωτοβουλία της Ομάδας της ΕΕΑ/ΒΠΑ, έδειξε ακριβώς την προθυμία της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο να θέσει το θέμα του χρέους, της Ευρωζώνης και του Ευρώ στην ατζέντα των συζητήσεων της, και σε αυτή την προσπάθεια να συμπαρασύρει κοινωνικά κινήματα, και άλλα κόμματα πέραν της Αριστεράς στην Ευρώπη. Απαιτείται να διεκδικήσουμε με αποφασιστικότητα μείωση του δημόσιου χρέους, είτε με επαναδιαπραγμάτευση, είτε με διαγραφή, ενώ η πρόταση για πανευρωπαϊκή διάσκεψη για αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους, στο πρότυπο της συμφωνίας του Λονδίνου για διαγραφή του 50% του χρέους της Δ. Γερμανίας το 1953, πρέπει να μελετηθεί προσεκτικά. Έτσι θα ανοίξει ο δρόμος της απεξάρτησης από το φαύλο κύκλο του χρέους, της λιτότητας και της εξάρτησης.

Πηγή: Διάλογος

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 7.7.2015

leivada_banner copy.png