ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ Google

You are here: Πρωτοσέλιδο
Διαφήμιση
6/2020
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
 
stamoulis photoshop.jpg
exofylloxartesteliko.jpg

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟη ημέρα, η εβδομάδα του έτους

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα" Module by: Joomlabyte

ΣYΝΕΒΗ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΣΤΗΝ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ «Juan de Fuca» ΣΤΗΝ ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΕκτύπωσηE-mail

ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΦΑΡΑΚΛΑΔΩΝ «Η ΕΥΓΕΡΟΣ» ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ & «ΦΑΙΑΚΩΝ ΕΝΩΣΗ Ιόνιος Πολιτισμός, Γράμματα & Τέχνες»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 8 Απριλίου 2019 η πρεμιέρα της ταινίας ντοκιμαντέρ «Juan de Fuca σε αναζήτηση του Βορείου Περάσματος», η οποία προβλήθηκε στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας- στην Αθήνα, του ελληνιστή, Παν/κού Καθηγητή, Ισπανού σκηνοθέτη και σεναριογράφου Pedro Olalla. Ο σκηνοθέτης αποτύπωσε όλη την άγνωστη ιστορία του Κεφαλλονίτη Ιωάννη Απόστολου Φωκά από το Βαλεριάνο, που επικεφαλής ισπανικής αρμάδας, ανακάλυψε το 1592 τα στενά ανάμεσα στο Βανκούβερ του Καναδά και την Πολιτεία Ουάσινγκτον των ΗΠΑ. Στενά που οδηγούν στο λιμάνι του Βανκούβερ, που αποτυπώθηκαν σε χάρτη ως «Στενά του Juan de Fuca» για πρώτη φορά από την Ρωσική Ακαδημία Επιστημών και που στη συνέχεια έγιναν επίσημα αποδεκτά και από τον Βρετανό πλοίαρχο Charles Barkley, ο οποίος τα διέσχισε το 1787.

Την εκδήλωση διοργάνωσε η Πρεσβεία της Ισπανίας στην Ελλάδα με επικεφαλής τον εξ. Πρέσβη κ. Enrique Viguera, και το Ίδρυμα Θερβάντες. Η ταινία βασίστηκε στην έρευνα της Βιογράφου του Ιωάννη Απόστολου Φωκά κ. Ευρυδίκης Λειβαδά, πρωταγωνιστής στην ταινία που υποδύθηκε τον Ιωάννη Απόστολο Φωκά είναι ο Μάκης Μεταξάς και την γενική παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε η διευθύντρια της Εθνικής Ταινιοθήκης Ελλάδος.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εορτασμών των 500 χρόνων από τον Πρώτο Γύρο του Κόσμου και η Πρεσβεία της Ισπανίας στην Ελλάδα –σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θερβάντες, την Casa Mediterráneo, την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και την Ομοσπονδία Απόδημων Κεφαλλονιτών και Θιακών "Οδυσσεύς"– ανέλαβε την πρωτοβουλία να δημιουργήσει ένα οπτικοακουστικό υλικό προς διάδοση, που να αποκαθιστά και να γνωστοποιεί την ιστορική σημασία αυτού του Έλληνο-Ισπανού θαλασσοπόρου Ιωάννη Απόστολου Φωκά (π.1532-π.1602) –γνωστού ως Juan Griego ή Juan de Fuca στο πλαίσιο των ανακαλύψεων στον Νέο Κόσμο. Ο Juan de Fuca υπήρξε ένας Έλληνας θαλασσοπόρος, παραγκωνισμένος από την Ιστορία παρά τη σπουδαιότητα των κατορθωμάτων του, ο οποίος, για περισσότερα από σαράντα χρόνια, υπηρέτησε την Ισπανική Αυτοκρατορία ως μαέστρε, πιλότος και εξερευνητής στα πλοία του Καρόλου Ε’ και του Φιλίππου Β’ στη Μεσόγειο, στον Ατλαντικό και στον Ειρηνικό και έμελλε να γίνει ο πρώτος δυτικός που έφτασε τόσο βόρεια ακολουθώντας τις άγνωστες ακτές του Ειρηνικού και αυτός που ανακάλυψε τον Καναδά από δυσμάς.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από τον χώρο της πολιτικής, των επιστημών, των τεχνών, του εφοπλιστικού και επιχειρηματικού κόσμου, Μέλη και φίλοι Πολιτιστικών Συλλόγων των Επτανήσων και άλλων φορέων, Ισπανοί και Έλληνες επώνυμοι των λογοτεχνικών κύκλων και των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. Μεταξύ αυτών τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση ο Υφυπουργός κ. Τέρενς Κουίκ, η Υπουργός κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ,η Βουλευτής Κεφαλλονιάς κ. Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, ο Γ.Γ. του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Πλευράκης με τον Γ. Σύμβουλο κ. Δ. Παντή.

Το Σύλλογο των Απανταχού Φαρακλάδων Κεφαλλονιάς «Η ΕΥΓΕΡΟΣ» εκπροσώπησαν η Αντιπρόεδρος κ. Άννα Αλεξανδράτου- Δελλαπόρτα και άλλα Μέλη του Δ.Σ. Μέλη και Φίλοι του Συλλόγου. Το Σύλλογο Κέρκυρας «ΦΑΙΑΚΩΝ ΕΝΩΣΗ, Ιόνιος Πολιτισμός, Γράμματα και Τέχνες» εκπροσώπησαν η Γ. Γραμματέας κ. Πόπη Σωτηροπούλου, η ταμίας Ειρήνη Βορδώνη και άλλα Μέλη και Φίλοι του Συλλόγου. Η Ομοσπονδία Συλλόγων Κερκυραίων Αττικής (ΟΣΚΑ) εκπροσωπήθηκε από Μέλη του Δ.Σ. και τον Υπεύθυνο Συλλόγων κ. Ιωάννη Αργυροκαστρίτη που είναι και Αντιπρόεδρος του Συλλόγου «ΦΑΙΑΚΩΝ ΕΝΩΣΗ».

Οι Σύλλογοί μας συγχαίρουν την Πρεσβεία της Ισπανίας, την ερευνήτρια κ. Ευρυδίκη Λειβαδά, τους συντελεστές της ταινίας και της όλης εκδήλωσης και προτείνουμε η ταινία μέσω των εκπαιδευτικών φορέων και τη βοήθεια της Νέας Τεχνολογίας να προβληθεί στα σχολεία της Ελλάδας και του Απόδημου Ελληνισμού στο Εξωτερικό.

Εκ μέρους των Δ.Σ. των Συλλόγων

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 17/4/2019 #ODUSSEIA

leivada_banner copy.png