ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ Google

You are here: Πρωτοσέλιδο
Διαφήμιση
6/2019
M T W T F S S
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
 
 
stamoulis photoshop.jpg
exofylloxartesteliko.jpg

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟη ημέρα, η εβδομάδα του έτους

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα" Module by: Joomlabyte

ΣYΝΕΒΗ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Α. Αργυρός: «ΒΑΙΝΟΜΕΝ ΠΡΟΣ ΕΚΛΟΓΑΣ» Μαρτύριο ή γιορτή; 2ο μέρος

ΕκτύπωσηE-mail

Με μεγάλη αποχή και χωρίς δικηγόρους δικαστικούς αντιπροσώπους;

Οι εκλογές, είναι η μεγάλη γιορτή της δημοκρατίας και η μεγάλη καθολική μπορώ να πω συμμετοχή είναι αυτονόητη, ως καθήκον κάθε πολίτη. Έτσι έχουν αναφανεί μεγάλες απορίες και επιφυλάξεις για την επιτυχή ταυτόχρονη διεξαγωγή των εκλογών .

Τα πράγματα θα ήταν πιο εύκολα κι απλά αν οι ευρωεκλογές γίνονται μαζί με τον β γύρο των δημοτικών οπότε δεν θα υπήρχε σταυροδοσία, Επιλέχθηκε φαίνεται ο πολύ δύσκολος δρόμος της αναγκαστικής αποχής και της σταυροδοσίας.

Το πρόβλημα αφορά την λειτουργία της δημοκρατίας έχει εύκολη λύση και υπάρχουν ακόμα περιθώρια βελτίωσης.

Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών κατατέθηκε και τροπολογία με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα τα εκλογικά τμήματα να χωριστούν ώστε να αντιμετωπιστεί το μείζον ζήτημα των ουρών που αναμένεται να δημιουργηθούν λόγω των τεσσάρων καλπών στις οποίες θα πρέπει να ψηφίσουν οι πολίτες εξαιτίας της ταυτόχρονης διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών, ενώ σε όλες προβλέπεται σταυρός προτίμησης. Η τροπολογία θα δίνει την ευχέρεια να αποφασιστεί ότι οι πολίτες θα ψηφίζουν σε δύο κάλπες σε δύο διαδοχικά τμήματα, αντί σε τέσσερις σε ένα τμήμα. Επίσης, θα προβλέπεται ότι σε περίπτωση που παρουσιαστεί έλλειψη δικηγόρων, συμβολαιογράφων ή δικαστών για να καλυφθούν οι θέσεις των δικαστικών αντιπροσώπων, θα μπορούν να διοριστούν στην θέση αυτή και δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι είναι απόφοιτοι των Νομικών Σχολών.

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο πλέον, ότι αφάνταστη ταλαιπωρία μας αναμένει στις προσεχείς εκλογές. Είτε σε μια αίθουσα είτε σε δύο οι αναγκαίες ουρές και η ορθοστασία διπλασιάζονται και το πρόβλημα της αποχής των υπερήλικων ανθρώπων εντείνεται, λόγω αντικειμενικής αδυναμίας. Νομίζω το ζήτημα αφορά την λειτουργία της δημοκρατίας και πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα.

Πέραν αυτού όμως το απίθανο είναι η ιστορία του διορισμού ως δικαστικών αντιπροσώπων δημοσίων υπαλλήλων .Είμαι περίεργος και για τον αριθμό των εκλογικών τμημάτων από 20.000-40.000 λέγεται και των δικαστικών αντιπροσώπων αλλά και των εφορευτικών επιτροπών.

Κατ’ αρχήν το ερώτημα που τίθεται είναι αν έχουν εξασφαλισθεί εφορευτικές επιτροπές να καλύψουν τα διπλά εκλογικά τμήματα ; Νομίζω πώς μάλλον είναι προβληματική η δέσμευση τόσου μεγάλου αριθμού προσωπικού εν όψει και των κωλυμάτων του εκλογικού νόμου για τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών.

Θα είναι προβληματική η μη χρησιμοποίηση δικηγόρων, συμβολαιογράφων και δικαστικών υπαλλήλων ως Προέδρων των εφορευτικών Επιτροπών, με την απασχόληση δημοσίων υπαλλήλων. Υπάρχει εύλογη ανησυχία πως οι δημόσιοι υπάλληλοι θα επιτελέσουν με αξιοπιστία το ύψιστο αυτό καθήκον, εν όψει μάλιστα της καχυποψίας και των έντονων πολιτικών παθών και των κριτηρίων που οι δικαστικές αρχές θα διορίσουν τους δικαστικούς αντιπροσώπους.

Σε απόλυτους αριθμούς η Ελλάδα φαίνεται να διαθέτει πάνω από 42.091 δικηγόρους αυτούς πρέπει να προστεθούν οι συμβολαιογράφοι και οι δικαστικοί υπάλληλοι που μπορούν ν’ αντιμετωπίσουν επιτυχώς ,όπως μέχρι σήμερα το ζήτημα των εκλογών και να μην απευθυνθούμε σε πτυχιούχους νομικής πράγμα που θα προκαλέσει εύλογα ζητήματα αξιοπιστίας του εκλογικού αποτελέσματος.

Θα ήθελα επ’ ευκαιρία να αναφερθώ και στην «επιλογή των εκλεκτών» ως δικαστικών αντιπροσώπων, σε πληρωμένα ταξίδια διακοπών ανά την Ευρώπη. Δεν μου φαίνεται πρωτοφανές πως γνωστά ονόματα που ενιότε απασχολούν την δημοσιότητα «κληρώνονται» σε ταξίδια εξωτερικού ως πρόεδροι εφορευτικών επιτροπών. Ελπίζω αυτή η ντροπή να σταματήσει φέτος.

Παράλληλα πέραν του χρόνου που θα διαρκέσει η ψηφοφορία, που τολμώ θα φτάσει μέχρι τα μεσάνυχτα, η καθυστέρηση στην έκδοση των αποτελεσμάτων θα είναι πρωτοφανής για τα σημερινά δεδομένα, με αποτέλεσμα την εύλογη διαμαρτυρία της κοινής γνώμης.

Η γιορτή της Δημοκρατίας πλησιάζει, οι πολίτες καλούνται με την ψήφο τους να χαράξουν το μέλλον τους, υπάρχει ακόμα χρόνος για βελτιώσεις και διορθωτικές αλλαγές ώστε ν’ αποφευχθεί το «μπάχαλο».

ΑΝΤΩΝΗΣ Π.ΑΡΓΥΡΟΣ

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ,19/3/2019, #ODYSSEIA 

leivada_banner copy.png