ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ Google

You are here: Πρωτοσέλιδο ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Διαφήμιση
4/2021
M T W T F S S
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
 
 
stamoulis photoshop.jpg
exofylloxartesteliko.jpg

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟη ημέρα, η εβδομάδα του έτους

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα" Module by: Joomlabyte

ΣYΝΕΒΗ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ε. Λειβαδά:Τα σπουδαιότερα γεγονότα της Ελληνικής Παλιγγενεσίας.Δράσεις Επτανησίων/ Κεφαλλήνων ΑΠΡΙΛ

PDFΕκτύπωσηE-mail

Σάββατο, 10 Απρίλιος 2021 15:12

Περισσότερα...

 

Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός: Ένα ιδιαίτερο ποίημα για την Εθνική Παλιγγενεσία του 1821

PDFΕκτύπωσηE-mail

Παρασκευή, 09 Απρίλιος 2021 18:31

Μια αξιόλογη καλλιτεχνική μορφή του 19ου αιώνα είναι αυτή του Παναγιώτη Ματαράγκα, που λόγω της γέννησής του, το 1834 στο Ναύπλιο, και της δράση της οικογένειά του στον αγώνα της Εθνικής Παλιγγενεσίας στην Πελοπόννησο, έκαμαν «να ξεχαστεί» η κεφαλληνιακή καταγωγή του. Στοιχεία βιογραφικά μας δίνει αρκετά ο Ηλίας Α. Τσιτσέλης, γράφοντας γι’ αυτόν, «… Νομικός. Φύσει οργών εις μελέτας και φιλόμουσος, ανεδείχθη και άξιος λόγου λογογράφος και ποιητής…».

Σκοπός σ’ αυτό το κείμενο δεν είναι τα πλούσια βιογραφικά και τα έργα του Π. Ματαράγκα, άλλωστε μπορεί κανείς να τα μελετήσει στον 1ο τόμο των Κεφαλληνιακών Σύμμικτων και όχι μόνο, αφού βιογραφήθηκε σε αρκετές εκδόσεις της εποχής του.


Περισσότερα...

 

Εκδηλώσεις της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης / Εκθέματα σχετικά με το 1821

PDFΕκτύπωσηE-mail

Παρασκευή, 09 Απρίλιος 2021 11:16

Περισσότερα...

 

Ηλίας Μπεριάτος: Το κίτς στο Αργοστόλι (I love Kefalonia)

PDFΕκτύπωσηE-mail

Πέμπτη, 08 Απρίλιος 2021 11:56

Έκκληση στην δημοτική αρχή να αποσύρει την περιβόητη κατασκευή

Eν μέσω πανδημίας ότι επανέρχεται στον Δήμο Αργοστολίου η συζήτηση για ιδέες και προτάσεις σχετικά με το μέρος που θα τοποθετηθεί η περιβόητη κατασκευή I love Kefalonia.

Το ερώτημα όμως δεν είναι ΠΟΥ θα στηθεί αλλά ΑΝ πρέπει καν να στηθεί, οπουδήποτε, το αντικείμενο αυτό… Διότι κατά τη γνώμη μας φανερώνει ένα φθηνό μιμητισμό σε συνδυασμό με ένα κιτσάτο επαρχιωτισμό που δεν εκφράζει τον τόπο μας.

Το γεγονός ότι υπάρχουν παρόμοιες εικαστικές παρεμβάσεις σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις


Περισσότερα...

 

Αντώνης Αργυρός: Το 1821 και οι πλαστογράφοι της Ιστορίας (2)

PDFΕκτύπωσηE-mail

Τρίτη, 06 Απρίλιος 2021 18:09

Περισσότερα...

 
 

Ευρ. Λειβαδά:Τα σπουδαιότερα γεγονότα της Ελληνικής Παλιγγενεσίας. Δράσεις Επτανησίων/ Κεφαλλήνων

PDFΕκτύπωσηE-mail

Πέμπτη, 01 Απρίλιος 2021 18:16

Συνεχίζω την καταγραφή των σπουδαιότερων γεγονότων με τον Μάρτιο, και όταν βρίσκω κάποιο γεγονός που μου έχει διαφύγει, θα επιστρέφω να το προσθέτω στον αντίστοιχο μήνα.

Η καταγραφή θα παρουσιάζεται ανά 10ήμερο. Αυτό είναι το τελευταίο του Μαρτίου.

__________________________

21 Μαρτίου:

1770: Κατά τα Ορλωφικά Ρώσοι υπό τον αντισυνταγματάρχη Πέτρο Δολκορούκοφ και Μανιάτες υπό τον Παναγιώτη Μπενάκη εξεδίωξαν τους Τούρκους και κατέλαβαν την Κυπαρισσία. Η εμπλοκή του Π. Μπενάκη στην υποκίνηση της εξέγερσης, λαμβάνοντας υπόψη τις τιμές και την μεγάλη εμπιστοσύνη που απολάμβανε από τους Τούρκους, αναμφίβολα οφειλόταν στα αγνά και πατριωτικά του αισθήματα και στον διακαή πόθο της ανεξαρτησίας που είχε συνεπάρει την εποχή εκείνη όλους τους χριστιανούς ειδικότερα της δυτικής και νότιας Βαλκανικής.

1800: Ιδρύθηκε η Επτάνησος Πολιτείας- με την Ρώσο-οθωμανική Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης. Συνθήκη που αναγνωρίστηκε στην συνέχεια από την Αγγλία το 1801, αλλά και την Γαλλία το 1802. Η Επτάνησος Πολιτεία (1800-1807) θεωρείται η Μήτρα και η Τροφός του ‘21. Ήταν ιδέα του Κωνσταντίνου Υψηλάντη, πατέρα του Αλέξανδρου και


Περισσότερα...

 
 

ΑΝΤΩΝΗΣ Π.ΑΡΓΥΡΟΣ: Το 1821 και οι πλαστογράφοι της Ιστορίας.(1)

PDFΕκτύπωσηE-mail

Πέμπτη, 01 Απρίλιος 2021 18:07

Οι νόμοι οι Ιστορικοί και οι φυσικοί τηρούν κάποιαν αναλογία στην πλοκή των αίτιων και των αποτελεσμάτων. Στην εθνική μας όμως Ιστορία χάνεται η αλληλουχία τής αναλογίας αυτής. Έτσι αναγκάζεται και ο πιο ρεαλιστής Ιστορικός να παραδεχθεί, ότι παράλληλα στους φυσικούς και Ιστορικούς νόμους κινούνται κάποιοι άλλοι νόμοι, μυστηριώδεις και ανεξήγητοι με τ’ ανθρώπινα κριτήρια, άλλα ερμηνευτοί με τα θεία. Είναι θαύματα. Από τέτοια Ιστορικά θαύματα είναι κατάσπαρτη ή Εθνική μας Ιστορία.

Ναι θαύματα.

Στις 14 Δεκεμβρίου 1822 η Ιερή Συμμαχία καταδίκασε την ελληνική επανάσταση θεωρώντας τη διακήρυξή της «αυθάδη και αδεξία».... Με τον όρο “Ιερά Συμμαχία” της Ευρώπης προσδιορίζεται η -μυστική αρχικά- τριμερής συνθήκη που συνάφθηκε μεταξύ των Αυτοκρατόρων της Ρωσίας, της Αυστρίας και του Βασιλέα της Πρωσσίας την οποία συνομολόγησαν και υπέγραψαν αυτοπροσώπως, στο Παρίσι στις 26 Σεπτεμβρίου του 1815.Κύριος στόχος – σκοπός της συνθήκης αυτής ήταν η αντίδραση των Αυτοκρατόρων κατά των φιλελεύθερων τάσεων που είχαν ήδη αρχίσει να εκδηλώνονται στην Ευρώπη μετά τη Γαλλική Επανάσταση το 1789. Ψυχή και ιθύνων νους της διατήρησης της έγινε ο Αυστριακός Καγκελάριος Κλέμενς φον Μέττερνιχ. (Η Ιστορία επαναλαμβάνεται…)

Η ελευθερία των Ελλήνων λοιπόν δεν κερδήθηκε ούτε δωρήθηκε, όπως πολλοί πιστεύουν και διαδίδουν πλαστογραφώντας την ιστορία, στα σαλόνια της ευρωπαϊκής διπλωματίας, αλλά στα πεδία των μαχών. Δεν θα μπορούσε να υπάρχει το Ναυαρίνο (Η ναυμαχία στο Ναυαρίνου έγινε στις 20 Οκτωβρίου του 1827) αν δεν είχε προηγηθεί ο αιματηρός και άνισος αγώνας.


Περισσότερα...

 
 

Γ. Γαλανός:Κεφαλονίτικο ποιητικό σκιαγράφημα για έναν φρικιαστικόν Άδη, πριν την Επανάσταση του '21

PDFΕκτύπωσηE-mail

Τετάρτη, 31 Μάρτιος 2021 20:10

Μελανές σελίδες ιστορίας για τη φήμη του Αλή Πασά των Ιωαννίνων, ήταν οι φρικτές σφαγές που προξένησε στο Χόρμοβο και στο Γαρδίκι της Βορείου Ηπείρου. Για αυτές τις σφαγές υπάρχουν αντικρουόμενες πληροφορίες, που βέβαια δε δικαιολογούν τα στυγερά χέρια του Τεπελενλή Αλή Πασά.

Στη βάση των πληροφοριών βρίσκεται η παντοδυναμία της μάνας του Αλή Πασά, της Χάμκως, η οποία όταν πέθανε ο άνδρας της , ο Βελής Μπέης, στα 1753, δηλητηρίασε τα δύο παιδιά του από τον πρώτο του γάμο, και ανέλαβε τα ηνία της οικογένειάς της , η οποία «προστάτευε» την περιοχή κοντά στο Τεπελένι και τα γύρω χωριά. Ωστόσο, οι κάτοικοι αυτής της περιοχής, εξασφάλιζαν την ηρεμία τους για χρόνια πληρώνοντας μεγάλο φόρο.


Περισσότερα...

 
 

Σελίδα 1 από 254

leivada_banner copy.png