ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ Google

You are here: Πρωτοσέλιδο ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Διαφήμιση
7/2020
M T W T F S S
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
 
stamoulis photoshop.jpg
exofylloxartesteliko.jpg

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟη ημέρα, η εβδομάδα του έτους

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα" Module by: Joomlabyte

ΣYΝΕΒΗ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ξεκινούν εργασίες αποκατάστασης σε δυο Μονές της Κεφαλλονιάς

PDFΕκτύπωσηE-mail

Παρασκευή, 03 Ιούλιος 2020 17:36

Υπεγράφησαν οι εντάξεις των έργων στο ΕΣΠΑ από την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων

Εντάχθηκαν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ιόνια Νησιά 2014-2020» οι πράξεις «Αποκατάσταση του Καθολικού και του Παρεκκλησίου του Αγίου Νικολάου της Ιεράς Μονής Αγίων Φανέντων στη Σάμη Κεφαλονιάς» και «Αποκατάσταση του Καθολικού της παλαιάς Μονής Σισίων Κεφαλονιάς» με απόφαση της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Ρόδης Κράτσα – Τσαγκαροπούλου.

Tο πρώτο έργο προϋπολογισμού 843.200 ευρώ, αφορά στην αποκατάσταση του Καθολικού της Μονής των Αγίων Φανέντων και του Παρεκκλησίου του Αγίου Νικολάου που βρίσκονται στην ακρόπολη της αρχαίας Σάμης Κεφαλονιάς στη θεσπισμένη ζώνη προστασίας Α.. Η ευρύτερη περιοχή της αρχαίας πόλης έχει χαρακτηριστεί το 1994 ως αρχαιολογικός χώρος και το 1995 καθορίστηκαν ζώνες προστασίας που επικαιροποιήθηκαν το 2004. Από τον 13ο αιώνα υπάρχουν μαρτυρίες για την ύπαρξη της Μονής.


Περισσότερα...

 

Γεράσιμος Σ. Γαλανός: Το γιορτάσι τση Παναγιάς τσης Βλαχέραινας

PDFΕκτύπωσηE-mail

Τετάρτη, 01 Ιούλιος 2020 10:39

Στις 2 του μηνός Ιουλίου, εορτή βυζαντινή, παλαιά, τιμάται και εορτάζεται με κάθε μεγαλοπρέπεια η Παναγία η Βλαχέραινα, ή όπως τη λέει ο λαός της Βλαχέρας, ή των Βλαχερνών, που ο πρώτος ναός της υπήρχε στη Μητρόπολη του κόσμου, στην Εράσμια Πόλη των Πόλεων, την Κωνσταντινούπολη.

Δηλαδή, σύμφωνα με το συναξάρι στις 2 Ιουλίου γιορτάζει η Εκκλησία μας την «Κατάθεση της Εσθήτας» (φόρεμα) της Παναγίας μας, στις Βλαχέρνες της Κωνσταντινούπολης. Όπως λέει η εκκλησιαστική παράδοση αλλά και τα εκκλησιαστικά βιβλία, δύο αδέλφια πατρίκιοι Γάλβιος και Κάνδιδος των χρόνων του Λέοντα του Α΄, 5ος αιώνας, πήγαν στα Ιεροσόλυμα για προσκύνημα. Περνώντας από τη Γαλιλαία, βρήκαν στο σπίτι μιας Εβραίας να φυλάσσεται μια εσθής (φόρεμα), που κατά την παράδοση ανήκε στην Παναγία. Οι δύο βυζαντινοί άρχοντες έκλεψαν την Εσθήτα και την έφεραν στην Κωνσταντινούπολη, στο προάστιο των Βλαχερνών, και δεν φανέρωσαν σε κανέναν για το πολύτιμο και ιερό κειμήλιο τους. Σύμφωνα με την ιερή «μνημονική» παράδοση, με κάποιο θαύμα παρουσιάστηκε το γεγονός αυτό «της Τιμίας Εσθής», κι ο αυτοκράτορας έκτισε μεγαλόπρεπο ναό. Πρόκειται για


Περισσότερα...

 

Ζολιώ Λαδά-Βαρβαρέσου: Η ΕΞΟΔΟΣ.....

PDFΕκτύπωσηE-mail

Παρασκευή, 19 Ιούνιος 2020 15:58

Ηλθε η ώρα νά βγεις

από τ’ άσπρο δωμάτιο

ακτίνες φωτος στ’ άσπρο δωμάτιο

κυματίζουν κομμενα ανθη....

Θά επιστρέψεις στούς αμμους

τού πάθους. Ακου ηχουν τά εγκόσμια...


Περισσότερα...

 

Επτανησιακή Συνομοσπονδία: ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΠΟΙΗΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Δ. ΣΟΛΩΜΟ

PDFΕκτύπωσηE-mail

Πέμπτη, 18 Ιούνιος 2020 17:31

Αξιότιμε Δήμαρχε Αθηναίων,

Η Επτάνησος ανά τους αιώνες, άρρηκτα δεμένη στο άρμα των ιδεών της ελεύθερης έκφρασης και επικοινωνίας, μεταφέρει από γενιά σε γενιά, με ύψιστο εκφραστή τον Εθνικό Ύμνο της χώρας μας, τους πόθους του λαού μας. Η ψυχή ενός λαού θαλασσινού, αγρότη και πολεμιστή, βρήκε τον ιδανικό εκφραστή της σε έναν Ποιητή, που γεννήθηκε στην Ζάκυνθο. Έναν Ποιητή που κατεχόταν από τον «δαίμονα» του απόλυτου! Τον Διονύσιο Σολωμό.

Ο Διονύσιος Σολωμός, ο οποίος δικαίως έχει ανακηρυχθεί Εθνικός Ποιητής της Ελλάδας παραμένει στους αιώνες, ο «αμετακίνητος γενάρχης της Ελληνικής Γραμματείας και της Εθνικής Παλιγγενεσίας», αλλά και ο πλέον καταξιωμένος παγκοσμίως υμνητής της Ελευθερίας, ενώ ολόκληρος ο Ύμνος του, αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος των μηχανισμών της δημιουργίας του έθνους της Ρωμιοσύνης και τον πυρήνα του νεοελληνικού πολιτισμού.


Περισσότερα...

 

Μήνυμα του ΙΚΙ: Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για την καταπολέμηση της ερημοποίησης

PDFΕκτύπωσηE-mail

Πέμπτη, 18 Ιούνιος 2020 08:10

Ο ΟΗΕ ορίζει την ερημοποίηση ως την υποβάθμιση της γης, στις ξηρές, ημίξηρες και ύφυγρες περιοχές, ως αποτέλεσμα διάφορων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων της κλιματικής αλλαγής και των ανθρώπινων δραστηριοτήτων.

Η ερημοποίηση ή απερήμωση (desertification) είναι με απλά λόγια η απώλεια του εδάφους το οποίο αποτελεί τη βάση για τη διατροφή των ανθρώπινων κοινωνιών σε συνδυασμό με τους υδάτινους πόρους και κατά συνέπεια για τη ζωή στο χερσαίο χώρο.

Κάθε χρόνο, στον πλανήτη μας, χάνονται δισεκατομμύρια τόνοι γόνιμου εδάφους ενώ λίγες είναι οι περιπτώσεις ανάκτησης του. Οι αιτίες, εκτός από την κλιματική αλλαγή είναι οι βλαπτικές ανθρώπινες δραστηριότητες όπως η κακές γεωργικές πρακτικές, η υπερβόσκηση, η διάσπαρτη δόμηση, η αποψίλωση των δασών, οι πυρκαγιές, η διάβρωση του εδάφους η υφαλμύρωση των υδροφορεων κ.ά.


Περισσότερα...

 
 

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ «ΣΚΙΕΣ ΤΟΥ ΧΘΕΣ» ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ

PDFΕκτύπωσηE-mail

Τετάρτη, 17 Ιούνιος 2020 15:45

Το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού Μόσχας διοργανώνει τη διαδικτυακή προβολή του ντοκιμαντέρ «Σκιές του χθες» την Πέμπτη 18 Ιουνίου και ώρα 7 μ.μ.

Το ντοκιμαντέρ γύρω από τα εγκαταλελειμμένα χωριά της Κεφαλλονιάς και της Ιθάκης έχει σκηνοθετήσει ο Γιώργος Μεσσάρης.

Η προβολή θα γίνει από την πλατφόρμα Zoom και μπορείτε να την παρακολουθήσετε στο σύνδεσμο: https://us02web.zoom.us/j/82874901602

ΑΠΟ ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ


Περισσότερα...

 
 

Γεώργιος Κακής Κωνσταντινάτος: Γιά ένα αληθινό «χάρτινο φεγγαράκι»...

PDFΕκτύπωσηE-mail

Τρίτη, 16 Ιούνιος 2020 09:43

Η 15η Ιουνίου είναι η ημέρα, γεννήσεως του Πατέρα μου

και αναχωρήσεως του Μάνου Χατζιδάκι.

Έτσι την μέρα αυτή την θυμάμαι πάντα.

Την ημέρα που ο Πατέρας μου ήλθε στης «ζωής το πανηγύρι»

και ο Χατζιδάκις πέταξε γιά της όντως «ζωής το πανηγύρι».


Περισσότερα...

 
 

Οργή για την καταστροφή του Νυμφαίου στην Αλβανία

PDFΕκτύπωσηE-mail

Κυριακή, 14 Ιούνιος 2020 10:04

Θλίψη προκαλεί η καταστροφή του Νυμφαίου (μνημειακή κρήνη) της αρχαίας Απολλωνίας κοντά στο Φίερι της Αλβανίας. Σύμφωνα με το himara.gr, οι βάνδαλοι προκάλεσαν ανεπανόρθωτες ζημιές σε μια από τις πιο σημαντικές πόλεις στην ιστορία του τόπου, η οποία και αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομίας ενταγμένο στον κατάλογο της UNESCO.

Σε δηλώσεις για το περιστατικό προέβη η διευθύντρια του αρχαιολογικού πάρκου, ενώ το όλο θέμα κατήγγειλε στα αρμόδια εισαγγελικά όργανα. Η ίδια αναφερόμενη σ’ αυτή την άθλια ενέργεια, είπε πως οι ζημιές είναι ανεπανόρθωτες και αφορούν το σπάσιμο σε κίονες, σε σημείο να έχει καταστραφεί εξολοκλήρου το μνημείο. Όσον αφορά το πότε συνέβη το γεγονός, επεσήμανε πως όλα έγιναν κατά τη διάρκεια του επιβαλλόμενου μαζικού εγκλεισμού


Περισσότερα...

 
 

Σελίδα 1 από 235

leivada_banner copy.png