ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ Google

You are here: Πρωτοσέλιδο ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΛΟΙΠΑ ΝΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΡΡΟΪΚΟ ΠΥΡΕΤΟ
Διαφήμιση
1/2021
M T W T F S S
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
 
stamoulis photoshop.jpg
exofylloxartesteliko.jpg

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟη ημέρα, η εβδομάδα του έτους

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα" Module by: Joomlabyte

ΣYΝΕΒΗ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΡΡΟΪΚΟ ΠΥΡΕΤΟ

PDFΕκτύπωσηE-mail

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της ΠΕ Κεφαλληνίας ενημερώνει σχετικά με την ασθένεια του Καταρροϊκού Πυρετού που έχει εξαπλωθεί σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Όπως έχουμε ενημερώσει και σε προηγούμενη ανακοίνωση , το νόσημα του καταρροϊκού πυρετού δεν προσβάλει τον άνθρωπο, επομένως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την Δημόσια Υγεία.

Κλινικά συμπτώματα εμφανίζονται κυρίως στα πρόβατα και λιγότερο στις γίδες, ενώ σημαντικοί φορείς της νόσου είναι τα βοοειδή. Το νόσημα μεταδίδεται με έντομα του γένους cullicoides (μικρά κουνούπια, σκνίπες) και προκαλεί μεγάλη ζημιά στο ζωικό κεφάλαιο, σε σημείο που μπορεί να καταστραφεί όλη η εκμετάλλευση. Επομένως, η πρόληψη του νοσήματος αποσκοπεί αποκλειστικά και μόνο στην προστασία του ζωικού κεφαλαίου και της


κτηνοτροφικής παραγωγής.

Τα ζώα εμφανίζουν κυρίως έκκριμα από τη μύτη και σιελόρροια, συχνά με αφρό στο στόμα. Χαρακτηριστικό είναι το πρήξιμο γύρω από το στόμα, στα χείλη και κάποιες φορές στον λαιμό. Το σημείο ανάμεσα στη μύτη και το στόμα είναι ερεθισμένο και μπορεί να έχει κοκκινίλες ή μικρές πληγές. Ο βλεννογόνος στο στόμα σκουραίνει και γίνεται ως και μπλε.

Βασικό σύμπτωμα είναι ο υψηλός πυρετός (πάνω από 40ο C) που διαρκεί αρκετές ημέρες. και καταπονεί τα ζώα. Ακόμα ο ιός προσβάλει τους μυς με αποτέλεσμα την δυσκολία στο περπάτημα. Προσβάλλονται όλες οι ηλικίες. Κάποια από τα άρρωστα πεθαίνουν, κυρίως από επιμολύνσεις (πνευμονία). Καθώς αυτή την περίοδο υπάρχουν πολλά έγκυα ζώα θα υπάρξουν αποβολές ή ευαίσθητα και καχεκτικά αρνιά.

Θεραπεία της νόσου δεν υπάρχει. Κάποια ζώα επανέρχονται όταν ολοκληρώνεται ο κύκλος της νόσου. Η χορήγηση αντιβίωσης και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων γίνεται για την αποφυγή επιμολύνσεων και για την ανακούφιση από τα συμπτώματα.

Η πρόληψη γίνεται με προσπάθεια αποφυγής του τσιμπήματος της σκνίπας με εντομοαπωθητικά και εντομοκτόνα φάρμακα πάνω στα ζώα και στις αυλικές εγκαταστάσεις . Επιπρόσθετα δρουν προληπτικά η χορήγηση εμβολίου , η μείωση των εστιών συγκέντρωσης των σκνιπών (συγκεντρώσεις νερού, σκουπίδια κ.α.) και ο περιορισμός των μετακινήσεων των κοπαδιών. Οι κτηνοτρόφοι πρέπει να παραλαμβάνουν ζώα από ελεγχόμενες εκτροφές και μόνο στην περίπτωση που αυτά συνοδεύονται από επίσημο κτηνιατρικό υγειονομικό πιστοποιητικό και να φροντίζουν .

Στοιχεία επικοινωνίας με το Τμήμα Κτηνιατρικής της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της ΠΕ Κεφαλληνίας

Διεύθυνση: ΠΕ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ -ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ, 28100 Αργοστόλι

Τηλέφωνα: 2671360512

Δ/ΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 22/10/2020 #ODUSSEIA #ODYSSEIA

leivada_banner copy.png