ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ Google

You are here: Πρωτοσέλιδο ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΠΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Π. Καππάτος: Σημαντικές εξελίξεις για έργα ύδρευσης / Περιοδεία στους τόπους της καταστροφής
Διαφήμιση
10/2020
M T W T F S S
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
 
 
stamoulis photoshop.jpg
exofylloxartesteliko.jpg

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟη ημέρα, η εβδομάδα του έτους

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα" Module by: Joomlabyte

ΣYΝΕΒΗ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Π. Καππάτος: Σημαντικές εξελίξεις για έργα ύδρευσης / Περιοδεία στους τόπους της καταστροφής

PDFΕκτύπωσηE-mail

Σήμερα είχα μια πολύ σημαντική συνάντηση για τα νησιά μας στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με τον Υπουργό κ. Πλακιωτάκη και την Γενική Γραμματέα Νησιωτικής Πολιτικής κ. Καλογήρου.

Ειδικά μετά τις ανάγκες που προκύπτουν από τις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία, είχαμε πολύ ευχάριστες εξελίξεις για τον σχεδιασμό της Υδατικής Πολιτικής στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη.

Σε παλαιότερη συνάντησή μου με την Γενική Γραμματέα Νησιωτικής Πολιτικής κ. Καλογήρου, είχαμε συζητήσει την ανάγκη κατάθεσης ώριμων μελετών από τους Δήμους των νησιών μας ώστε να μπορέσει να εξευρεθεί χρηματοδότηση για έργα που είναι απαραίτητα στα νησιά μας.


Στη σημερινή συνάντηση:

•Συμφωνήθηκε η χρηματοδότηση του πολύ σημαντικού έργου Αξιοποίησης της Γεώτρησης για την ύδρευση των Ομαλών, ύψους 650.000 ευρώ, το οποίο και θα χρηματοδοτηθεί από το ΠΔΕ. Προ δυο μηνών είχα συναντηθεί με τον Δήμαρχο Αργοστολίου κ. Μιχαλάτο για την ύδρευση της περιοχής των Ομαλών. Ο κ. Μιχαλάτος μου παρέδωσε σχετική μελέτη και στο πλαίσιο της σημερινής συνάντησης, ανέλαβα την ευθύνη να την καταθέσω στο Υπουργείο εκ μέρους του Δήμου Αργοστολίου.

•Συμφωνήθηκε η χρηματοδότηση της Μονάδας Αφαλάτωσης Άσσου με 630.000 ευρώ από το ΠΔΕ, ένα έργο που θα αποτελέσει πολύτιμη βοήθεια στον χτυπημένο από την κακοκαιρία οικισμό της Άσσου για να ανακάμψει και να λύσει το διαχρονικό πρόβλημα ύδρευσης που αντιμετωπίζει.

•Όπως ανακοινώθηκε ήδη από τον Δήμαρχο Ιθάκης κ. Στανίτσα εγκρίθηκε η χρηματοδότηση με 77.000 ευρώ της επισκευής των εργοστασίων Αφαλάτωσης της Ιθάκης, μετά και από το αίτημα του Δήμου Ιθάκης.

•Επίσης συμφωνήθηκε η χρηματοδότηση από το ΠΔΕ ενός πολύ μεγάλου έργου, της Μονάδας Αφαλάτωσης Ληξουρίου, ύψους σχεδόν 4,5 εκ. ευρώ, που θα συμβάλλει τα μέγιστα στην υδροδότηση της πόλης. Για το θέμα αυτό είχαμε συναντήσει τον Ιούνιο την ηγεσία του Υπουργείου, μαζί με τον Δήμαρχο Ληξουρίου κ. Κατσιβέλη συζητώντας για την προεργασία που είχε κάνει ο Δήμος Ληξουρίου.

•Τέλος επιβεβαιώθηκε με την ηγεσία του Υπουργείου ότι τους επόμενους μήνες, ο νομός μας θα αποκτήσει μέσω του ΠΕΠ Πλωτό Περιπολικό με Υγειονομικό Εξοπλισμό (πλωτό ασθενοφόρο), με έδρα το Λιμεναρχείο Αργοστολίου.

Με την ηγεσία του Υπουργείου συζητήθηκε και η δυνατότητα τα έργα που αφορούν τα Ομαλά, το Ληξούρι και την Άσσο, να χρηματοδοτηθούν στην πορεία από Ευρωπαϊκούς πόρους. Σε συνεννόηση με τον κ. Υπουργό και την κ. Γενική Γραμματέα θα καταβάλλω κάθε προσπάθεια να στηρίξω τις ενέργειες της τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε οι διαδικασίες να προχωρήσουν με τον καλύτερο τρόπο μέχρι τις οριστικές εγκρίσεις.

Η κρίση που περνούν τα νησιά μας πρέπει να γίνει ευκαιρία επένδυσης ακριβώς στους τομείς που αντιμετώπισαν προβλήματα, ένας από τους οποίους είναι και τα δίκτυα ύδρευσης, που άλλωστε αποτελούν διαχρονικό ζητούμενο για πολλές περιοχές του νομού μας. Με δεδομένη τη μεγάλη δυσκολία που διέρχεται η Άσσος, η ενίσχυση του οικισμού με μονάδα αφαλάτωσης θα αποτελέσει σπουδαία αναπτυξιακή παρακαταθήκη για τα επόμενα χρόνια.

Θερμές ευχαριστίες στον Υπουργό κ. Πλακιωτάκη και την Γενική Γραμματέα κ. Καλογήρου, καθώς αντιλαμβάνονται τις μεγάλες ανάγκες που προκύπτουν και έδωσαν τη θετική εισήγησή τους, ώστε όλα τα έργα να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση και να προχωρήσουν.

Στα χωριά της Πυλάρου και της Ερύσσου

Η μάχη για την αποκατάσταση των ζημιών από την καταστροφή που προκάλεσε η κακοκαιρία συνεχίζεται σε όλες τις περιοχές της Κεφαλλονιάς και της Ιθάκης. Η κοινωνία μας αυτές τις ημέρες δείχνει το καλύτερο της πρόσωπο μας και στηρίζει τους συμπολίτες μας που βρίσκονται σε ανάγκη σε διάφορα σημεία των νησιών μας.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουμε τους επόμενους μήνες σε επίπεδο υποδομών είναι οι ζημιές στο οδικό δίκτυο, ιδίως σε περιοχές του Δήμου Σάμης.

Χθες Δευτέρα 21/9 επισκέφθηκα χωριά της Πυλάρου και της Ερύσσου.

Βρέθηκα στα Λογαράτα, τα Μπεκατωράτα και τα Αντυπάτα Πυλάρου, όπου υπάρχουν σοβαρές ζημιές στο οδικό δίκτυο, όπως και σε πολλούς οικισμούς της λεκάνης απορροής της Πυλάρου. Με τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Διβαράτων κ. Διονύση Αντύπα είδαμε το σημείο που υπάρχει η σοβαρότερη ζημιά, στον κύριο οδικό άξονα της Πυλάρου.

Στο Φισκάρδο η εικόνα που αντίκρισα ήταν πολύ ευχάριστη και ελπιδοφόρα μέσα στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε. Ο οικισμός μετά τις εργασίες καθαριότητας επανήλθε σχεδόν στην κατάσταση που ήταν πριν την κακοκαιρία. Συγχαρητήρια στην εθελοντική ομάδα Ερύσσου, στους επαγγελματίες, απλούς κατοίκους και στον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Φισκάρδου κ. Στάθη Τσελέντη.

Μίλησα με κατοίκους και επαγγελματίες της περιοχής οι οποίοι μου εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους. Επίσης έδωσα συνέντευξη στον ΣΚΑΙ και τον δημοσιογράφο κ. Χρήστο Στρατουλάκο. Αναφέρθηκα στα μεγάλα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στα νησιά μας αλλά ταυτόχρονα η εικόνα του Φισκάρδου μου επέτρεψε να μεταφέρω και την πεποίθησή μου ότι θα τα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες.

Η Κυβέρνηση αξιολογεί συνεχώς την κατάσταση. Μετά την πρώτη καταγραφή της βαρύτητας των προβλημάτων έγινε η αντίστοιχη ενίσχυση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για έκτακτες ανάγκες. Με βάση τη νέα κατανομή ενισχύονται από το Υπουργείο Εσωτερικών:

-Ο Δήμος Σάμης με 1.000.000 ευρώ

-Ο Δήμος Αργοστολίου με 1.000.000 ευρώ

-Ο Δήμος Ιθάκης με 800.000 ευρώ

-Ο Δήμος Ληξουρίου με 700.000 ευρώ

-και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με 2.000.000 ευρώ

Με τιμή,

Παναγής Καππάτος

Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ,23/9/2020 #ODUSSEIA #ODYSSEIA

leivada_banner copy.png