ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ Google

You are here: Πρωτοσέλιδο ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Απολογισμός του 16ου Επιστημονικού Συμποσίου του ΙΚΙ
Διαφήμιση
2/2018
M T W T F S S
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728
 
 
stamoulis photoshop.jpg

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟη ημέρα, η εβδομάδα του έτους

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα" Module by: Joomlabyte

ΣYΝΕΒΗ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Απολογισμός του 16ου Επιστημονικού Συμποσίου του ΙΚΙ

PDFΕκτύπωσηE-mail

Τιμητική αφιέρωση στην μνήμη της Ευτυχίας Κοσμάτου

Στις 8 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου ‘Κέφαλος’, το 16ο Επιστημονικό Συμπόσιο του ΙΚΙ με θέμα : «Το δημογραφικό και μεταναστευτικό ζήτημα: οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές πτυχές» υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και αθλητισμού,  την υλικοτεχνική στήριξη της ΚΕΔΗΚΕ και την ενίσχυση της ΠΙΝ- ΠΕ Κεφαλονιάς και Ιθάκης.

Στο  Συμπόσιο  έγιναν 12 εισηγήσεις και έλαβαν μέρος καθηγητές και επιστήμονες από : το Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εργαστήριο Μελέτης Μετανάστευσης και Διασποράς (ΕΜΜΕΔΙΑ), το Πάντειο πανεπιστήμιο, Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής ανάπτυξης (ΤΟΠΑ),  το

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, πολεοδομίας και περιφερειακής ανάπτυξης (ΤΜΧΠΠΑ) - Εργαστήριο Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων και  Εργαστήριο Αγροτικού Χώρου, και το Κέντρο Προγραμματισμού και Ερευνών –ΚΕΠΕ. Στο Συμπόσιο συμμετείχε με  εισήγηση ο υφυπουργός μεταναστευτικής πολιτικής κ. Γιάννης Μπαλάφας.

Στην αρχή των εργασιών παρουσιάστηκε  από το κ. Μπεριάτο, ειδικό επετειακό λεύκωμα με τίτλο «Τα Συμπόσια της Κεφαλονιάς: Μια πρωτοβουλία -συμβολή στην παραγωγή και διάδοση της επιστημονικής γνώσης» που έχει εκδώσει το ΙΚΙ με την ευκαιρία  πραγματοποίησης  16  Επιστημονικών Συμποσίων  από την αρχή του 21ου αιώνα, στο οποίο περιγράφεται η ιστορία της πρωτοβουλίας αυτής (φορείς, πρόσωπα, χορηγοί κλπ).  Η έκδοση αυτή διατίθεται από το ΙΚΙ.

Στην μεσημβρινή συνεδρίαση, στο πλαίσιο αναγνώρισης της προσφοράς  επιστημόνων  του τόπου μας από το ΙΚΙ,  έγινε ομιλία από τον πρόεδρο της Ιακωβατείου Βιλβιοθήκης κ Πέτρο Πετράτο, για την Ευτυχία Κοσμάτου, (στη μνήμη της οποίας το ΙΚΙ αφιέρωσε το 16ο Συμπόσιο). Στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος κ. Η Μπεριάτος  έδωσε σχετική τιμητική αφιέρωση στην μητέρα της η οποία σε σύντομη παρέμβασή της ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους. Ας σημειωθεί ότι η Ευτυχία Κοσμάτου, συγγραφέας του έργου  «La population des Iles Ioniennes XVIIIème-XIXème siècle» υπήρξε λαμπρή ερευνήτρια με ξεχωριστή συμβολή και προσφορά στην επιστημονική  παραγωγή   του τόπου μας στο σύντομο αλλά δημιουργικό πέρασμά της από τη ζωή

Στο τέλος  πραγματοποιήθηκε  στρογγυλό τραπέζι για τη φυγή των νέων επιστημόνων και το ρόλο των ομογενών και της διασποράς και έγινε ουσιαστική συζήτηση με αντιπαράθεση απόψεων και επιχειρημάτων. Συμμετείχαν οι Η. Τουμασάτος, Π. Πετράτος, Δ. Γούσιος, Σ. Κυβέλου, Α. Κόντης, Β. Κοτζαμάνης, με συντονιστή τον κ. Η. Μπεριάτο.

Παραβρέθηκαν, από τις τοπικές αρχές, η Βουλευτής του νομού κα Α. Θεοπεφτάτου, ο Αντιπεριφερειάρχης τουρισμού κ. Σ. Γαλιατσάτος   ο Δήμαρχος Κεφαλονιάς κ. Α. Παρίσης, ο αντιδήμαρχος τουρισμού και πολιτισμού κ. Ευάγγελος Κεκκάτος οι οποίοι και απηύθυναν σχετικό χαιρετισμό.

Επίσης, μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν : ο πρώην αντιπεριφερειάρχης κ. Σ. Κουρής, η κα Ε. Μοσχονά φιλόλογος- πρόεδρος Λυκείου Ελληνίδων, ο πρώην διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών κ. Κ. Παπαζαφειράτος, η κα Ι. Τζιλιάνου υπ΄. Υπηρεσία Ασύλου, ο δημοσιογράφος κ. Τ. Δεσαλέρμος,  ο Διευθυντής του Ματζαβινάτειου Νοσοκομείου κ. Γ. Κουρής, ο πρόεδρος του συλλόγου φίλων της Ι.Μ.Υ.Θ. Άτρου, κ. Γ. Σταματάτος, ο κ. Α. Παντελειός πολιτικός μηχανικός, ο κ. Ν. Μαραγκάκης φιλόλογος, ο κ. Τ. Βασιλάτος εκπαιδευτικός ο ζωγράφος και γλύπτης Σ. Χουρμούζης, και πολλοί άλλοι συμπολίτες μας.

Επίσης  συμμετείχαν και φοιτητές και φοιτήτριες του ΤΜΧΠΠΑ του πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Το ΙΚΙ εκφράζει τις ευχαριστίες  του σε όλους όσους συνέβαλλαν στην επιτυχή πραγματοποίηση του 16ου Συμποσίου και ιδιαιτέρως τους εισηγητές και στα μέλη της οργανωτικής επιτροπής και ειδικά στην κα Μάνια Μπεριάτου και κ. Αθανάσιο Μοσχόπουλο.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες  οφείλονται  στην Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Κεφαλονιάς (ΚΕΔΗΚΕ) για την  υλικοτεχνική στήριξη του Συμποσίου.

Τέλος, ευχαριστίες οφείλονται και σε  όσους  δημοσιογράφους και ΜΜΕ κάλυψαν  την εκδήλωση καθώς και στους τεχνικούς του Δημοτικού Θεάτρου για την  πολύτιμη βοήθεια τους στην  άψογη διεξαγωγή των εργασιών του Συμποσίου.

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 13/7/2017

leivada_banner copy.png
Διαφήμιση
exofullo teliko aggliko2.png