ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ Google

You are here: Πρωτοσέλιδο ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Διαφήμιση
3/2021
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
 
 
stamoulis photoshop.jpg
exofylloxartesteliko.jpg

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟη ημέρα, η εβδομάδα του έτους

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα" Module by: Joomlabyte

ΣYΝΕΒΗ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ένα βιβλίο για την Αθήνα και τα μυστικά της κάτω από τις στρώσεις του χρόνου

PDFΕκτύπωσηE-mail

Σάββατο, 06 Μάρτιος 2021 13:54

Για το «Εκ θεμελίων», ένα τεκμήριο αστικής μνήμης που εξέδωσε η Τράπεζα της Ελλάδος μας μιλά η δρ. Παπαευαγγέλου - Γκενάκου.

«Πίσω από απλά πράγματα κρύβομαι, για να με βρείτε

αν δεν με βρείτε, θα βρείτε τα πράγματα...»

Γ. Ρίτσος «Το νόημα της απλότητας»

Πόσοι μπορούν να φανταστούν, άραγε, ανοίγοντας γοργά το βήμα στην Πανεπιστημίου, υπό την ασφυκτική πίεση του χρόνου στην καθημερινότητα, ότι εκεί που πατούν το πόδι τους, στην βορειοανατολική περιοχή της Αθήνας, υπήρξε επί 12 αιώνες μια αρχαία νεκρόπολη; Η ότι τον απέναντι από την νεοκλασσική τριλογία τον 19ο αιώνα διατηρούσε το φιλολογικό της σαλόνι η πρώτη ελληνίδα φεμινίστρια, Καλλιρόη Παρρέν κι έβγαζε τα τραπεζάκια έξω το περίφημο ζαχαροπλαστείο του Πετρίτση;


Περισσότερα...

 

30 χρόνια Ίδρυμα Κεφαλλονιάς και Ιθάκης. Τρία επίτιμα Μέλη.

PDFΕκτύπωσηE-mail

Πέμπτη, 04 Μάρτιος 2021 21:45

Περισσότερα...

 

Ευρυδίκη Λειβαδά: Τα σπουδαιότερα γεγονότα της Ελληνικής Παλιγγενεσίας. Δράσεις Επτανησίων/ Κεφαλλήν

PDFΕκτύπωσηE-mail

Δευτέρα, 01 Μάρτιος 2021 21:24

Συνεχίζω την καταγραφή των σπουδαιότερων γεγονότων με τον Φεβρουάριο, και όταν βρίσκω κάποιο γεγονός που μου έχει διαφύγει, θα επιστρέφω να το προσθέτω στον αντίστοιχο μήνα. Ο Φεβρουάριος ήταν ο πλέον καθοριστικός μήνας για την έναρξη του αγώνα της Ανεξαρτησίας μας.

«… μήτε πλούτος, μήτε κτήματα, μήτε υπάρχοντα δεν εξισούνται με την ελευθερίαν» Δ. Υψηλάντης

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

1821: Εντάθηκαν οι ενέργειες των ηγετών των επαναστατών στη Μολδοβλαχία από φόβο μήπως και οι Τούρκοι αντιληφθούν τα σχέδιά τους. Ήδη από τις 17 του Οκτωβρίου 1820 σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε από τους πρωτο-Φιλικούς, με συμμετοχή και ορισμένων Κεφαλλήνων όπως του Ευάγγελου Μαζαράκη, στο Ισμαήλι της Βεσσαραβίας είχε ληφθεί η απόφαση έναρξης της ελληνικής επανάστασης. Στην Ήπειρο είχαν δεσμευθεί μεγάλες τουρκικές δυνάμεις λόγω του επαναστάτη Αλή Πασά, γεγονός που βοηθούσε την έναρξη των επαναστατικών ενεργειών. Όμως, μέσα στον Ιανουάριο του 1821 έφθασαν οι πληροφορίες πως η Υψηλή Πύλη είχε ενημερωθεί για τα επαναστατικά σχέδια, οπότε, ελήφθη η απόφαση να επισπευσθεί η εξέγερση μέσα στον Φεβρουάριο.

1822: Ξεκίνησε η επανάσταση στον Όλυμπο και τη Δυτική Μακεδονία.

1826: Η πολιορκία του Μεσολογγίου γινόταν όλο και πιο ασφυκτική.


Περισσότερα...

 

Ευρυδίκη Λειβαδά: Τα σπουδαιότερα γεγονότα της Ελληνικής Παλιγγενεσίας. Δράσεις Επτανησίων/ Κεφαλλήν

PDFΕκτύπωσηE-mail

Δευτέρα, 01 Μάρτιος 2021 21:23

Αποφάσισα να συγκεντρώσω σιγά σιγά και ανά μήνα μόνον τα σπουδαιότερα γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης που έχω συναντήσει σε διάφορα βιβλία. Αναφέρω κυρίως τα πολύτομα όπως είναι η Ιστορία του Ελληνικού Έθνους (της Εκδοτικής Αθηνών), η Ιστορίας του Ελληνικού Έθνους (της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού), τα Απομνημονεύματα των Αγωνιστών του 1821, η Ιστορία των Ελλήνων (Δομή) κ.α. Ξεκινάω με τον Ιανουάριο και όταν βρίσκω κάποιο γεγονός που μου έχει διαφύγει, θα επιστρέφω να το προσθέτω.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

1 Ιανουαρίου:

1822: Στην Επίδαυρο κηρύσσεται η ανεξαρτησία του Ελληνικού Έθνους από την Α’ Εθνική Συνέλευση των επαναστατημένων Ελλήνων. Ψήφιση «Προσωρινού Πολιτεύματος» ή «Νόμου της Επιδαύρου».


Περισσότερα...

 

Ενα μουσείο «κιβωτός» για τον γλύπτη της Κεφαλλονιάς

PDFΕκτύπωσηE-mail

Δευτέρα, 01 Μάρτιος 2021 12:57

Στέγη για τα έργα του Γεράσιμου Σκλάβου

Ο Γεράσιμος Σκλάβος υπήρξε ένας πρωτοπόρος γλύπτης με ιδιαίτερο εσωτερικό υπόβαθρο και διεθνή ακτινοβολία. Το νέο μουσείο θα επαναφέρει το ερευνητικό ενδιαφέρον για το έργο του.

Το 1967, ένα υπερμέγεθες γλυπτό, στο εργαστήρι του στο Παρίσι, τον καταπλάκωσε και έτσι χάθηκε άδοξα, σαν ένας τραγικός ήρωας, ο ιδιοφυής γλύπτης Γεράσιμος Σκλάβος, στα 40 του χρόνια. Ηταν μια σύντομη ζωή, με βαθύ αποτύπωμα. «Προς τιμήν του, ένα χρόνο μετά τον θάνατό του, η Ιβόν Ζερβός οργάνωσε μια έκθεση αφιερωμένη στα έργα του μικρού μεγέθους, ενώ η Σεσίλ Γκολντσάιντερ, επιμελήτρια του Μουσείου Ροντέν, παρουσίασε τα μνημειώδη έργα του στους κήπους του μουσείου». Η δρ Ολγα Μεντζαφού-Πολύζου, επίτιμη διευθύντρια Συλλογών – Μουσειολογικού και Καλλιτεχνικού Προγραμματισμού της Εθνικής Πινακοθήκης,


Περισσότερα...

 
 

Γιώργος Σκλαβούνος: Ο Θάνατος της Φιλικής Εταιρείας.

PDFΕκτύπωσηE-mail

Κυριακή, 28 Φεβρουάριος 2021 15:56

Οι τρεις 3 συντονισμένες συνελεύσεις που κατήργησαν στην πράξη την Φιλική Εταιρεία, και άφησαν ακέφαλη την επανάσταση του 1821.

Η συνέλευση των Καλτεζών, του Μεσολογγίου και των Σαλώνων, υπο τους Μαυρομιχάλη, Μαυροκορδάτο, Νέγρη .

Πολλά γράφονται και ακούγονται για την Φιλική Εταιρεία την ίδρυση της και τους πρωτεργάτες της, τον ρόλο της στην προετοιμασία του 21.

Κατά περίεργο όμως τρόπο, ως δια μαγείας, η μετά την κήρυξη της επανάστασης, ύπαρξη, ζωή και δράση της Φιλικής «εξαφανίζεται».


Περισσότερα...

 
 

Ευρυδίκη Λειβαδά: 1821 και Κεφαλλονίτες. Η σχέση του Π. Πατρών Γερμανού με αυτούς

PDFΕκτύπωσηE-mail

Παρασκευή, 26 Φεβρουάριος 2021 00:16

Περισσότερα...

 
 

Φωτογραφίζοντας τα φυτά της Κεφαλλονιάς και της Ιθάκης από την ORCHIDCULTURE

PDFΕκτύπωσηE-mail

Πέμπτη, 25 Φεβρουάριος 2021 18:48

Η ομάδα του έργου ORCHIDCULTURE ξεκίνησε δυναμικά τη νέα χρονιά με επισκέψεις στο πεδίο για την καταγραφή και φωτογράφιση αυτοφυών ορχεοειδών. Οι μετακινήσεις γίνονται σε μικρές ομάδες και τηρώντας τα μέτρα ατομικής προστασίας που απαιτούν οι καιροί.

Η Κεφαλλονιά και η Ιθάκη φιλοξενούν περί τα 50 είδη και υποείδη αυτοφυών ορχεοειδών. Αυτά τα ορχεοειδή απαντώνται σε μεγάλη ποικιλία οικοτόπων:

Φρύγανα, μακία (ψηλοί και πυκνοί θαμνώνες από κουμαριές, πουρνάρια, κλπ.), δάσος ελάτης, λιβάδια, αμμοθίνες. Ορχεοειδή απαντώνται και σε ανθρωπογενή οικοσυστήματα όπως καλλιεργούμενοι αγροί και οι παρυφές των δρόμων (πρανή και χαντάκια). Αυτή η σημαντική φυσική κληρονομιά απειλείται από πιέσεις όπως υπερβόσκηση, αυθαίρετες παρεμβάσεις στο περιβάλλον και κλιματική αλλαγή. Το έργο ORCHIDCULTURE έχει δύο σκέλη:

αρχικά την καταγραφή και ανάδειξη των αυτοφυών ορχεοειδών σε Κεφαλλονιά και Ιθάκη, με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων και επισκεπτών. Στη συνέχεια, την ανάπτυξη μεθόδων για τον πολλαπλασιασμό των ορχεοειδών στο εργαστήριο, με σκοπό τη διατήρησή τους.

Κατά τους μήνες Ιανουάριο-Φεβρουάριο ξεκινά η ανθοφορία των ορχεοειδών στα χαμηλότερα υψόμετρα. Επισκεφθήκαμε οικοσυστήματα μακίας, φρύγανα, λιβάδια και ελαιώνες. Απαθανατίσαμε μερικά από τα πρωιμότερα είδη, όπως Ophrys fusca subsp. iricolor και Ophrys sphegodes subsp. mammosa, τη μικροκαμωμένη Neotinea lactea και το Himantoglossum robertianum ή μοσχολιό όπως λέγεται στην Κεφαλλονιά. Ακόμα, εντοπίσαμε πολλούς ρόδακες από φύλλα, μέσα από τους οποίους σύντομα περιμένουμε να ξεπροβάλει το ανθοφόρο στέλεχος.


Περισσότερα...

 
 

Σελίδα 1 από 251

leivada_banner copy.png