ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ Google

You are here: Πρωτοσέλιδο ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Διαφήμιση
2/2021
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
 
 
 
stamoulis photoshop.jpg
exofylloxartesteliko.jpg

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟη ημέρα, η εβδομάδα του έτους

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα" Module by: Joomlabyte

ΣYΝΕΒΗ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Φωτογραφίζοντας τα φυτά της Κεφαλλονιάς και της Ιθάκης από την ORCHIDCULTURE

PDFΕκτύπωσηE-mail

Πέμπτη, 25 Φεβρουάριος 2021 18:48

Η ομάδα του έργου ORCHIDCULTURE ξεκίνησε δυναμικά τη νέα χρονιά με επισκέψεις στο πεδίο για την καταγραφή και φωτογράφιση αυτοφυών ορχεοειδών. Οι μετακινήσεις γίνονται σε μικρές ομάδες και τηρώντας τα μέτρα ατομικής προστασίας που απαιτούν οι καιροί.

Η Κεφαλλονιά και η Ιθάκη φιλοξενούν περί τα 50 είδη και υποείδη αυτοφυών ορχεοειδών. Αυτά τα ορχεοειδή απαντώνται σε μεγάλη ποικιλία οικοτόπων:

Φρύγανα, μακία (ψηλοί και πυκνοί θαμνώνες από κουμαριές, πουρνάρια, κλπ.), δάσος ελάτης, λιβάδια, αμμοθίνες. Ορχεοειδή απαντώνται και σε ανθρωπογενή οικοσυστήματα όπως καλλιεργούμενοι αγροί και οι παρυφές των δρόμων (πρανή και χαντάκια). Αυτή η σημαντική φυσική κληρονομιά απειλείται από πιέσεις όπως υπερβόσκηση, αυθαίρετες παρεμβάσεις στο περιβάλλον και κλιματική αλλαγή. Το έργο ORCHIDCULTURE έχει δύο σκέλη:

αρχικά την καταγραφή και ανάδειξη των αυτοφυών ορχεοειδών σε Κεφαλλονιά και Ιθάκη, με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων και επισκεπτών. Στη συνέχεια, την ανάπτυξη μεθόδων για τον πολλαπλασιασμό των ορχεοειδών στο εργαστήριο, με σκοπό τη διατήρησή τους.

Κατά τους μήνες Ιανουάριο-Φεβρουάριο ξεκινά η ανθοφορία των ορχεοειδών στα χαμηλότερα υψόμετρα. Επισκεφθήκαμε οικοσυστήματα μακίας, φρύγανα, λιβάδια και ελαιώνες. Απαθανατίσαμε μερικά από τα πρωιμότερα είδη, όπως Ophrys fusca subsp. iricolor και Ophrys sphegodes subsp. mammosa, τη μικροκαμωμένη Neotinea lactea και το Himantoglossum robertianum ή μοσχολιό όπως λέγεται στην Κεφαλλονιά. Ακόμα, εντοπίσαμε πολλούς ρόδακες από φύλλα, μέσα από τους οποίους σύντομα περιμένουμε να ξεπροβάλει το ανθοφόρο στέλεχος.


Περισσότερα...

 

Γεώργιος Κακής Κωνσταντινάτος:…Και πως ;;;

PDFΕκτύπωσηE-mail

Τετάρτη, 24 Φεβρουάριος 2021 19:10

…αφού στα χέρια τού αυτοκράτορα τής Ρώμης,

ο 19χρονος Αντίνοος "ευτυχισμένος" ήταν...

ενώ έπλεαν τον Νείλο και ζούσαν την παραφορά τους,

μέσα σε πλούτο και χλιδή, και εξουσία πολλή...

αίφνης απομακρύνεται,

και πριν προλάβουν να τον σταματήσουν,

μέσα στον Νείλο πνίγεται...


Περισσότερα...

 

Έλληνες θαλασσοπόροι στην εξερεύνηση της Γης–Ο πλοηγός του Μαγγελάνου & το πέρασμα Juan de Fucα

PDFΕκτύπωσηE-mail

Τρίτη, 23 Φεβρουάριος 2021 13:20

Περισσότερα...

 

Γ. Γαλανός: Άνοιξε το Τριώδιο 2021: Η ξεχασμένη λιτανική πομπή του Τριωδίου εν Ληξουρίω

PDFΕκτύπωσηE-mail

Δευτέρα, 22 Φεβρουάριος 2021 17:31

Τριώδιο είναι το βιβλίο της Εκκλησιαστικής Ακολουθίας των ύμνων που ψάλλονται από την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου, μέχρι και του Μ. Σαββάτου. Με την εμφάνιση και τον βαθμιαίο καταρτισμό του σαρανταήμερου της νηστείας προ του Πάσχα, ακολούθησε και η ανάγκη της δημιουργίας σχετικής ασματικής ποίησης και της συλλογής της σ’ ένα βιβλίο. Έτσι δημιουργήθηκε το εκκλησιαστικό βιβλίο Τριώδιο, το οποίο αρχικά περιείχε τρεις ωδές. Περιλαμβάνει ιερά ποιήματα από τον 5ο ως τον 15ο αιώνα. Το πρώτο έντυπο του Τριωδίου εξεδόθη στην ελληνική γλώσσα το 1522 μ. Χ.

Η περίοδος του Τριωδίου αποτελεί το στάδιο προετοιμασίας για τη νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που ακολουθεί, αλλά και περίοδος ξεφαντώματος με τις καρναβαλικές εκδηλώσεις, που χαρακτηρίζονται από οργιαστικές τελετές, γέλιου και υπερβολικής χαράς, λόγω που έχουν ειδωλολατρικές διονυσιακές καταβολές και που είναι «εναντίον» στη θρησκεία του Χριστού.

Την πρώτη Κυριακή του Τριωδίου διαβάζεται στις Εκκλησίες, η παραβολή του Τελώνου και του Φαρισαίου, που αναφέρεται στο Ευαγγέλιο του Λουκά (κεφ. ιη’, 10-14). Ο Χριστός φανερώνει σ’ αυτή την αξία της ταπεινοφροσύνης και τη συγγνώμη του Τελώνη, που έχει συναίσθηση αμαρτιών του, αντίθετα με τον αλαζόνα Φαρισαίο, που με την υποκρισία του παρουσιάζει τον εαυτό του τέλειο άνθρωπο. Και καταλήγει με το γνωμικό: «Πας ο υψών εαυτόν ταπεινωθήσεται, ο δε ταπεινών


Περισσότερα...

 

Κώστας Ευαγγελάτος : O Μεγάλος γλύπτης Γεώργιος Μπονάνος (1863-1940)

PDFΕκτύπωσηE-mail

Δευτέρα, 22 Φεβρουάριος 2021 17:30

Ο Γεώργιος Μπονάνος γεννήθηκε στο Βουνί Ληξουρίου της Κεφαλονιάς το 1863. Σπούδασε γλυπτική από το 1874 έως το 1883 στο Σχολείο των Τεχνών του Ε.Μ.Π. με τον Λεωνίδα Δρόση, δουλεύοντας παράλληλα στο εργαστήριο του Δημητρίου Φιλιππότη. Εκεί δημιούργησε το πρώτο του έργο, τον «Νάρκισσο». Συνέχισε τις σπουδές του στην Ιταλία, στο Ινστιτούτο Καλών Τεχνών της Ρώμης, με καθηγητές τους Antonio Alegreti και Jerolamo Masini. Το 1888 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και άνοιξε Σπουδαστήριο γλυπτικής. Παντρεύτηκε την Σοφία Βαμπά, με την οποία απέκτησε 10 παιδιά. Το σπίτι-εργαστήριο του ήταν στην οδό Μεσογείων, με τεράστιο κήπο. Κοντά του μαθήτευσαν, μεταξύ άλλων, οι γλύπτες Γεώργιος Ματαράγκας και Νίκος Σοφιαλάκης. Το 1911 διορίστηκε καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών. Μετά από πολύ μικρό χρονικό διάστημα όμως, παραιτήθηκε, επειδή δεν έγιναν δεκτές οι εισηγήσεις του για την ίδρυση Ακαδημίας Αρχιτεκτονικής, για θέματα εκπαίδευσης, διοίκησης και κρατικής πολιτικής για τις τέχνες, από τον τότε διευθυντή της σχολής, Γεώργιο Ιακωβίδη και το Υπουργείο Παιδείας.


Περισσότερα...

 
 

Ζολιώ Λαδά-Βαρβαρέσου : ΟΙ ΨΥΧΕΣ ΤΩΝ ΠΟΙΗΤΩΝ

PDFΕκτύπωσηE-mail

Κυριακή, 21 Φεβρουάριος 2021 15:15

Σίδερο η καρδιά σου, η ψυχή σου,

βάτος καιόμενη, στάχτες οι προσδοκίες

γιά περισσότερη ανθρωπιά κι αγάπη.

Υπάρχεις ανάμεσα σέ φύλλα

αγωνίας καί τά πουλιά τού φόβου.

Ο πόνος καί η θλίψη,


Περισσότερα...

 
 

Η βίλα «ποίηση» στην Πελοπόννησο: Η βίλα του Σικελιανού και των Τυπάλδων

PDFΕκτύπωσηE-mail

Κυριακή, 21 Φεβρουάριος 2021 15:10

Περισσότερα...

 
 

Η συζήτηση για την Επανάσταση του 1821- ένα σχόλιο από τον Βασίλη Ασημακόπουλο

PDFΕκτύπωσηE-mail

Τρίτη, 16 Φεβρουάριος 2021 13:35

.

«Δεν επιτρέπεται εσείς που μιλήσατε πρώτοι για ανθρώπινα δικαιώματα να μην κάνετε κάτ για να σταματήσετε τον ανθρώπινο πόνο και τη δυστυχία τόσων ανθρώπων»

Απόσπασμα επιστολής του Ιωάννη Καποδίστρια το 1818 (τότε ΥπΕξ της Ρωσίας) προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τόμας Τζέφερσον για το ζήτημα του δουλεμπορίου από τις δυτικές ακτές της Αφρικής

Από τις εκδόσεις, τα αφιερώματα, την αρθρογραφία, τη συζήτηση μέχρι τώρα για τα 200 χρόνια από το 1821, όσο τουλάχιστον έχω μπορέσει να παρακολουθήσω, φαίνεται να αναδεικνύεται ή ένα σημαντικό μέρος του ενδιαφέροντος επικεντρώνεται στον Ιωάννη Καποδίστρια.


Περισσότερα...

 
 

Σελίδα 1 από 250

leivada_banner copy.png