ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ Google

You are here: Πρωτοσέλιδο ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Διαφήμιση
1/2021
M T W T F S S
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
 
stamoulis photoshop.jpg
exofylloxartesteliko.jpg

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟη ημέρα, η εβδομάδα του έτους

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα" Module by: Joomlabyte

ΣYΝΕΒΗ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Ε. ΓΕΡΜΕΝΗΣ:Η επικοινωνία της επιστήμης στην εποχή της μετα-αλήθειας(Β΄& τελευταίο μέρος)

PDFΕκτύπωσηE-mail

Κυριακή, 10 Ιανουάριος 2021 17:30

4. Επιστήμη και οικονομία

4.1. Η τεχνολογική ένταση

Η ανάπτυξη της Επιστήμης συνεπάγεται την ολοένα και αμεσότερη εξάρτησή της από την οικονομία. Είναι χαρακτηριστική η ρήση ενός εκ των πατέρων της Ανοσολογίας, του Paul Ehrlich, περί τα τέλη του 19ου αι., ότι τα χρήματα είναι μια από τις τέσσερις βασικές προϋποθέσεις της καλής έρευνας (Geduld, Geschick, Glück und Geld, δηλαδή υπομονή, ικανότητες, τύχη και χρήματα). Η προφανής αυτή συνθήκη δεν αποτελούσε πρόβλημα, όσο ο ανθρωπισμός ήταν η αξιακή προκείμενη της Επιστήμης. Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όμως, παρατηρήθηκε μια άμεση διασύνδεση της Επιστήμης με την τεχνολογία, η οποία ανέδειξε τις ανακαλύψεις σε βασική συντεταγμένη της επιστημονικής προόδου. Ως αποτέλεσμα η Επιστήμη σήμερα αποτελεί τον κύριο μοχλό εξέλιξης ενός άκρως τεχνολογικού πολιτισμού, ενός πολιτισμού που καθημερινά απεμπολεί όλο και περισσότερο την ουμανιστική του διάσταση.

Οι ανακαλύψεις αποτελούσαν ανέκαθεν κριτήριο της κοινωνικής καταξίωσης της Επιστήμης. Πολύ περισσότερο αυτό είναι αλήθεια για την ιατρική και τις επιστήμες της υγείας. Η εμπλοκή της οικονομίας στα πράγματα της ιατρικής έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις. Αρκεί να σημειωθεί ότι το μέσο κόστος ανάπτυξης ενός φαρμάκου, μέχρι τη στιγμή που θα εγκριθεί η χρήση του, υπερβαίνει σήμερα το ακαθάριστο εθνικό εισόδημα μιας σειράς χωρών. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του Francis Collins, διευθυντή των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ (US National Institutes of Health, NIH) ότι «Η βιοϊατρική έρευνα κρίνεται από τα οφέλη που προσκομίζει στην υγεία αλλά η δυνατότητά της να παράγει οικονομική ανάπτυξη είναι εξόχως συναρπαστική».


Περισσότερα...

 

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Ε. ΓΕΡΜΕΝΗΣ: Η επικοινωνία της επιστήμης στην εποχή της μετα-αλήθειας

PDFΕκτύπωσηE-mail

Σάββατο, 09 Ιανουάριος 2021 17:57

Αποτελεί τιμή για την Εφημερίδα των Κεφαλλήνων – Οδύσσεια η δημοσίευση τού ως άνω έργου του εκλεκτού Κεφαλλονίτη Ακαδημαϊκού και Καθηγητή κ. Αναστασίου Ε. Γερμενή, τον οποίο και από το βήμα αυτό ευχαριστώ για την αποστολή. Το έργο αυτό προέρχεται από μάθημα το οποίο διδάσκει ο κ. Γερμενής στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Παν/μίου Αθηνών. Αυτό και μόνο αρκεί για να τον κατατάξει στην μεγάλη και δυσεύρετη – για να μην πω ανύπαρκτη πλέον- οικογένεια των πολυπραγμόνων επιστημόνων της Αναγέννησης, και ειδικά του κλάδου των ιατροφιλοσόφων.

Ευρ. Λειβαδά

Σημ. Ευχαριστίες οφείλω και στην καλή φίλη κ. Ελπίδα Βαρθολομάτου. Για τεχνικούς δε λόγους το έργο θα δημοσιευθεί σε δυο συνέχειες.

______________________Περισσότερα...

 

Ρόδη Κράτσα:Το 2021 θα είναι χρονιά ανάδειξης της ηρωικής ιστορίας της Κεφαλλονιάς & του πολιτιστικο

PDFΕκτύπωσηE-mail

Παρασκευή, 08 Ιανουάριος 2021 21:19

Συνάντηση εργασίας είχε η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου με τους εκπροσώπους των Δήμων, φορέων και πνευματικών Ιδρυμάτων καθώς και μελετητές της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κεφαλλονιάς και Ιθάκης στο πλαίσιο της προετοιμασίας των επετειακών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση του 1821.

Η Επτανήσια πολιτικός ενημέρωσε για την στήριξη που θα παράσχει η Περιφέρεια σε τοπικές δράσεις αλλά και τις πρωτοβουλίες της για την ανάδειξη της κοινής ιστορικής διαδρομής των Επτανήσων από την Ναυμαχία της Ναυπάκτου, η οποια έλαβε χώρα στις Εχινάδες νήσους της Κεφαλληνίας, έως την προετοιμασία της ελληνικής Επανάστασης, την υποστήριξη και


Περισσότερα...

 

Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός: Η ταραχώδης «εμφύλιος» Βάπτιση του Χριστού εν Ληξουρίω στα 1910

PDFΕκτύπωσηE-mail

Τετάρτη, 06 Ιανουάριος 2021 22:43

Το 1910 οι Ποταμίτες, εφκείνοι δηλαδή που κατοικούσαν κοντά στο Ποτάμι του Ληξουρίου, ήθελαν η Βάπτιση να γίνει στο Ποτάμι, στον Αχελώο τους όπως το ονομάζουν, ενώ οι περισσότεροι Ληξουριώτες στη Βρύση, όπως γινόταν πάντα. Το αποτέλεσμα ήταν να γίνουν δύο «στρατόπεδα» και να πιαστούν στα χέρια. Ακολούθησε μεγάλος σκοτωμός και έπεσε πολύ ξύλο. Τελικά οι πιστοί σκόρπησαν και η Βάπτιση δεν έγινε. Ο Ρόκκος Ξυδάχτυλος αξιόλογος σατιρικός ποιητής, αγιογράφος και καλλιτέχνης που ήταν παρών σε όλο εφκείνο το σκηνικό, ενημέρωσε πληροφοριακά τον φίλο και συνεργάτη του Γεώργιο Μολφέτα και ο δεύτερος «πόστιασε» το κάτωθι ποίημα σκιαγραφώντας όλο το κάζο της «εμφυλίου Βαπτίσεως» Βλ. «Ζιζάνιον», αρ. φυλ. 563, 9-1-1910, σελ. 3


Περισσότερα...

 

Ζολιώ Λαδά Βαρβαρέσου: ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΕΣ

PDFΕκτύπωσηE-mail

Τρίτη, 05 Ιανουάριος 2021 17:38

Οι Πόλεις πού αγάπησες,

πού μόνος τίς περπάτησες

σ’ αλλοτινούς καιρούς,

φαντάζουνε απόκοσμες,

μοιάζουν ψεύτικες κούκλες

μοιάζουν νύφες πανέμορφες,

πού αφίλητες απομείναν

μ’ ένα χαμόγελο πικρό...


Περισσότερα...

 
 

Ενδιαφέρουσες «Aισθητικές Ενοράσεις» κυριαρχούν στο Εικαστικό Ημερολόγιο 2021 του Κώστα Ευαγγελάτου.

PDFΕκτύπωσηE-mail

Τρίτη, 05 Ιανουάριος 2021 17:20

Κυκλοφόρησε αυτές τις ημέρες το ετήσιο εικαστικό, συλλεκτικό Ημερολόγιο του 2021 του Κώστα Ευαγγελάτου.

Τίτλος του Ημερολογίου “Αισθητικές ενοράσεις”, 21 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ VILLA ΡΟΔΟΠΗ. Το Ημερολόγιο κοσμούν ζωγραφικές συνθέσεις και ντοκουμέντα performance, που φιλοτέχνησε φέτος ο καλλιτέχνης στη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων για τον Covid19. Ο ιστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς επισημαίνει: Πρόκειται για ζωγραφικά έργα του Κώστα Ευαγγελάτου που αναφαίνονται συνειρμικά και ζουν διαδραστικά στο παρόν του εγκλεισμού και των μέτρων για την πανδημία.Η σύλληψη τους αναπαράγει την αυθόρμητη και αρχαική ομορφιά των μορφών και των συμβολικών μοτίβων τους, με έντονα χρώματα και αισιόδοξη αποκρυστάλλωση ιδεών και συναισθημάτων. Ο καλλιτέχνης με εύστοχη εξπρεσιονιστική και ιμπρεσιονιστική φαντασία, ευρηματική ανθρωποκεντρική ματιά και προχωρημένο όπως πάντα για την εποχή του ένστικτο, λειτουργεί και αυτή την φορά εκθέτοντας εμπειρίες από μια περιπλάνηση και μια περιδιάβαση σε ταξίδια και μονοπάτια


Περισσότερα...

 
 

ΙΚΙ : Μήνυμα στο γύρισμα του χρόνου Απολογισμός 2020 και Προοπτικές για το 2021

PDFΕκτύπωσηE-mail

Παρασκευή, 01 Ιανουάριος 2021 11:45

Παραμονή πρωτοχρονιάς, αποχαιρετούμε το πικρό για όλους 2020, επιχειρώντας ένα συνοπτικό απολογισμό της δράσης του ΙΚΙ στο χρόνο αυτό και προγραμματίζοντας τις δράσεις για το 2021.

Δυστυχώς στο χρόνο που πέρασε, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού αλλά και των φυσικών καταστροφών, βιώσαμε πρωτόγνωρες δυσκολίες και επώδυνες καταστάσεις με αποτέλεσμα όλες οι εκδηλώσεις και δράσεις που είχαμε προγραμματίσει να αναβληθούν για αργότερα (αναφέρονται στο τέλος)

Έτσι περιοριστήκαμε σε δράσεις που έγιναν χωρίς ζωντανές εκδηλώσεις (μηνύματα, ανακοινώσεις κλπ.) οι κυριότερες οποίων ήταν οι ακόλουθες.


Περισσότερα...

 
 

Γεώργιος Κακής Κωνσταντινάτος: Την ώρα που όλοι φεύγουν και μένουμε μόνοι

PDFΕκτύπωσηE-mail

Παρασκευή, 01 Ιανουάριος 2021 11:44

-Στα "Χριστουγεννιάτικα Διηγήματα" τού Παπαδιαμάντη, των κλασσικών εκδόσεων τής "Αγκύρας", που την απόδοση στην Δημοτική κάνει ο Διονύσιος Μπατιστάτος, την εικονογράφηση εξαιρετικής παραμυθίας και απόδοσης τής εποχής κ τού πνεύματος των ημερών, κάνει ο Ν.Καστρινάκης

-Στο βιβλίο αυτό ανέτρεξα, γιά να δω ζωντανό, αν και εικονογραφημένο, αυτό που εφέτος δεν στάθηκε στην πόρτα μας : Παιδιά να λένε τα Κάλαντα.

Βλέπουμε δε στην εικόνα, τα πράγματα τοποθετημένα ορθά :

-Τα Παιδιά να έχουν βγεί την νύκτα τής παραμονής, όπως δηλώνει το φεγγαράκι και το φαναράκι, και όπως σε μερικές περιοχές ακόμα γίνεται, πράγματι τα παιδιά να βγαίνουν μέσα στην Άγια Νύκτα, μετά τον Εσπερινό των Χριστουγέννων, πριν μαζευτούν στις οικογένειες τους, περιμένοντας να έλθει η ώρα να πάνε στην Λειτουργία των Χριστουγέννων.

-Αυτά σημαίνουν, ποιοτικά δεδομένα και γιορτή αληθινή, γιατί Χριστούγεννα χωρίς Χριστό δεν γίνονται. Είναι σαν να "γιορτάζουν" την γιορτή μας, χωρίς εμάς... μ'εμάς έξω από την πόρτα.

-Αυτό το βίωμα των Καλάντων την νύκτα, το ξέρουμε καλά, μιά που γύρω στα 15 χρόνια τώρα, μιά παρέα φίλων, τα λέμε στο Νοσοκομείο τού Αγίου Σάββα στους καρκινοπαθείς, όπως το κάναμε και με τα Παιδιά τού Θεάτρου στην Κεφαλλωνιά, στο Νοσοκομείο Αργοστολίου...


Περισσότερα...

 
 

Σελίδα 1 από 247

leivada_banner copy.png